Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O nouã campanie de imunizare a porcilor

O nouã campanie de imunizare a porcilor

• aceasta se va desfãsura în perioada 1 martie - 1 mai • vor fi vaccinati porcii din gospodãrii particulare aflate pe raza de zece kilometri a exploatatiilor profesionale comerciale de porcine, cuprinse în prima fazã • de data aceasta, vor fi vaccinate 55.000 de animale •


Porcii din gospodãriile nemtene care nu au fost imunizati împotriva pestei, la sfîrsitul anului trecut, vor avea curînd parte de acest tratament. În perioada 1 martie-1 mai, se va desfãsura cea de a doua campanie de vaccinare contra pestei porcine clasice. Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, de data aceasta vor fi vaccinate cu prioritate porcine din gospodãriile particulare aflate în raza de zece kilometri a exploatatiilor profesionale comerciale, autorizate sanitar-veterinar, purceii în vîrstã de peste 60 de zile, proveniti de la scroafele vaccinate, precum si porcinele nevaccinate nou introduse în efectivul de animale.
Imunizarea se face gratuit de cãtre medicii veterinari din teritoriu, sub supravegherea reprezentantilor DSVSA Neamt, care vor distribui dozele de vaccin primite de la Autoritatea Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), precum si toate materialele sanitare necesare acestei activitãti - seringi, ace, vatã, mãnusi etc, toate costurile aferente fiind suportate de la bugetul statului. Conducerea DSVSA Neamt estimeazã cã, pentru desfãsurarea celei de a doua campanii de imunizare împotriva pestei porcine, în judet vor fi trimise de la forul central din Bucuresti 55.000 de doze de vaccin. În mediul silvatic, gestionarii fondurilor de vînãtoare, împreunã cu medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, vor supraveghea clinic porcii mistreti din acest punct de vedere, iar de la mistretii împuscati si gãsiti morti se vor recolta probe în vederea efectuãrii examenelor de laborator pentru supravegherea pestei. În cursul acestui an, mistretii din fondul silvatic al judetului vor fi obligatoriu imunizati împotriva pestei de trei ori (primãvara, vara si toamna) prin plasarea momelilor vaccinale în locurile stabilite de cãtre gestionarii fondurilor de vînãtoare aflate sub supraveghere sanitar-veterinarã.
Prima fazã a acestei campanii a început pe 20 decembrie 2006 si s-a derulat pînã la începutul lunii februarie, fiind vaccinati cu tulpinã de virus viu si marcati prin tatuare, pe crupa dreaptã, a literei V 30.000 porci din gospodãriile populatiei si din microferme.
A treia etapã a campaniei de vaccinare împotriva pestei se va desfãsura de la 1 septembrie, pînã 1 noiembrie 2007 si va avea ca tintã porcii din exploatatiile profesionale din judet, care vor fi imunizati împotriva pestei cu vaccin marker, animalele urmînd a fi marcate prin tatuare, pe crupa dreaptã, cu litera M.
„Detinãtorii de porcine domestice sau sãlbatice au obligatia sã ne comunice modificãrile apãrute în starea de sãnãtate a porcinelor proprii sau din exploatatiile limitrofe, numãrul animalelor moarte si sã asigure prelevarea de probe pentru efectuarea investigatiilor de laborator. Comercializarea porcinelor din gospodãriile familiale se sanctioneazã cu amendã de la 10 la 20 de milioane de lei vechi“, a declarat medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt.
Conform aceleiasi surse citate, vaccinarea împotriva pestei porcine a fost opritã în gospodãrii, la 1 ianuarie 2003, iar în complexele de crestere a animalelor, la începutul anului 2006. Pînã atunci, atît în gospodãrii, cît si în ferme vaccinarea de acest tip se fãcea de douã ori pe an. Pînã la sfîrsitul acestei campanii de imunizare împotriva pestei porcine, România nu va putea exporta carne de porc, produse si subproduse din carne de porc.

Articol afisat de 1471 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective