Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 20 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pensionari nemteni, acasã la Eminescu

Pensionari nemteni, acasã la Eminescu

• o parte a membrilor Sindicatului Judetean al Pensionarilor au vizitat casa memorialã a lui Mihai Eminescu

Aproximativ o sutã de persoane de vîrsta a treia, membri ai Sindicatului Judetean al Pensionarilor (presedinte prof. Gheorghe Vadana) si ai Fundatiei de Îngrijiri Comunitare Piatra Neamt (presedinte dr. Elena Hînu) au efectuat, vineri, 16 februarie, un pelerinaj la Botosani, cu scopul de a vizita casa memorialã a poetului Mihai Eminescu. Îmbarcati în douã autocare, pelerinii au plecat la ora 7 dimineata, primul popas fiind la Boroaia, unde s-au închinat la moastele pãrintelui Argatu.
Ajunsi la Ipotesti, turisti au fost întîmpinati de o tînãrã muzeograf, Mara Casian, care, timp de trei ore le-a prezentat fiecare amãnunt din viata petrecutã de poet si familia sa în casa strãjuitã de salcîmi, de tei si de un brad argintiu sãdit de Nicolae Iorga, precum si biserica ridicatã de marele istoric în amintirea poetului nepereche, în care sfintii zugrãviti au aureolã neagrã în semn de doliu pentru Eminescu. Bisericuta familiei Eminovici, casa Papadopol, transformatã în muzeu etnografic, mormintele pãrintilor poetului si ale celor doi frati, Nicu si Iorgu, amfiteatrul în aer liber, muzeul si sala de expozitie, si în sfîrsit, casa memorialã Mihai Eminescu, în care cel ce avea sã devinã Luceafãrul poeziei românesti, a vãzut în 1850, lumina zilei. „Mi-a fãcut o mare plãcere sã vã însotesc în acest spatiu sacru, este cel mai mare grup de turisti care ne-au pãsit pragul si am observat la dumneavoastrã sensibilitate cînd este vorba de Eminescu“, a transmis la despãrtire cea care le-a fost ghid. Dupã ce au cîntat în cor „Sara pe deal“, vîrstnicii turisti din urbea de sub Pietricica s-au îndreptat spre Botosani, unde au vizitat biserica Uspenia. Aici au fost primiti cu cãldurã duhovniceascã de cãtre pãrintele paroh Ion Candrea. „Mã simt emotionat cã veniti din Piatra Neamt, eu m-am nãscut pe malul Bistritei, mai sus, la Borca, pe unde si-a purtat pasii marele povestitor Ion Creangã si acum sînt aici, în lãcasul în care a fost botezat copilul Mihai Eminovici, cel ce avea sã devinã Luceafãrul poeziei românesti“, a mãrturisit pãrintele Candrea.
Sediul Sindicatului Judetean Pensionarilor din Botosani a fost ultimul obiectiv vizitat de pelerini. O delegatie a organizatiei de vîrsta a treia prietene, în frunte cu Maria Paraschiv, presedinta Sindicatului Judetean si Ana Marin, presedinta Sindicatului Municipal Botosani au primit cu ospitalitate deosebitã pe colegii lor din Neamt.
O masã la restaurantul Rapsodia, oferitã de familia primarului municipiului Botosani, Cãtãlin Mugurel Flutur a fost surprizã. „Vizita dumneavoastrã ne bucurã nespus si ne onoreazã. Transmit prin dumneavoastrã, dragi cetãteni ai frumosului oras Piatra Neamt, salutul cãtre primarul Gheorghe Stefan“, a declarat în fata oaspetilor pietreni, primarul de Botosani.
Profesorul Radu Toma, presedinte al Sindicatului Municipal Piatra Neamt si organizator al acestei actiuni de suflet, a mãrturisit la rîndul sãu: „Am fost surprinsi de o primire neasteptat de frumoasã peste tot. Aceastã excursie a fost una din cele mai reusite de pînã acum. A fost un traseu mai lung ca de obicei pentru o zi de iarnã, dar ne-am încadrat în timp. Peste tot am fost primiti cu dragoste, ne-am simtit foarte bine si ne întoarcem acasã mai buni si mai sãnãtosi si mai bogati din punct de vedere spiritual. Multumim tuturor oamenilor de suflet care ne sînt alãturi si ne sprijinã“.

Articol afisat de 1433 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective