Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Traian Bãsescu are nevoie de o curã de referendum cu iz de suspendare

Discursul - mesaj tinut de Presedintele Traian Bãsescu în fata Parlamentului m-a lãsat rece si mi-am spus cã, din acel moment, pînã în 2009, România a ratat orice sansã de a se aduna pentru a face fatã provocãrilor ce o asteaptã. Sînt unul dintre parlamentarii care au urmãrit la televizor tentativa de mesaj a domnului Bãsescu, refuzînd onoarea de a trãi în direct acest moment istoric.
Am refuzat sã mã simt onorat de prezenta Presedintelui României, pe care nu l-am votat, dar pe care, din respect si compasiune pentru cei l-au votat, îl accept. Am sperat cã, dupã ce si-a rezolvat conflictele cu unii oameni politici, împuscînd în devãlmãsie toti parlamentarii, declarîndu-i ignoranti si complici cu infractorii, Traian Bãsescu va avea minima decentã sã îsi cearã scuze, mãcar din respect, pentru cã a fost coleg de Parlament cu multi dintre ei. Dacã Traian Bãsescu ar fi sã fie iarãsi parlamentar, acum nu ar mai da mîna cu el decît lingãii.
Îmi amintesc cã, pe vremea cînd era deputat, Traian Bãsescu nu s-a remarcat cu nimic, chiulind masiv, vesnic preocupat de a-si rezolva probleme personale, pentru care nu pun mîna în foc cã nu erau si de grup. Desi pãstorise destinele prin Ministerul Transporturilor, care colcãia de prostitutia afacerilor, deputatul Traian Bãsescu nu a avut nici o contributie legislativã notabilã, menitã sã îndrepte lucrurile în domeniu. Se poate colabora cu infractorii prin elaborarea unor legi, dar se poate colabora si prin nonelaborare. Si ca parlamentar, Traian Bãsescu s-a implicat în scandaluri, scandalul cu Flota fiind de actualitate.
Ca membru al Guvernului, în perioada 1996-2000, cu aceeasi consecventã, Traian Bãsescu nu s-a remarcat cu nimic ca ministru, în afarã de scandalul care a dus la prãbusirea Guvernului si compromiterea cu rapiditate a Conventiei Democrate, scotînd din scenã un partic istoric ca PNT-cd.
Ca primar al Capitalei, aprecierea unanimã este cã Traian Bãsescu nu a fãcut altceva decît sã tinã prima paginã a scandalurilor din Administratia Municipiului Bucuresti. Sã mã ierte cei care l-au votat ca Presedinte, dar singurele realizãri cu care s-a remarcat ca Presedinte acest om sînt cele rezultate din „datu' cu gura“, precum si cu colaborãri cu medii dubioase gen Golden-Blitz.
Nu întîmplãtor se redeschide dosarul Flota, tocmai acum cînd Traian Bãsescu este Presedinte. A dospit prea mult si acum riscã sã explodeze.

„Ar fi fost de asteptat ca Presedintele Traian Bãsescu sã vinã si sã medieze între puterile statului“

Domnul Presedinte Traian Bãsescu a venit acum în Parlament, unde a însirat platitudini, pe care le stie si nea Gigi Becali: cã existã coruptie si corupãtori, cã politica coabiteazã cu afacerile, cã sînt unele legi care îi favorizeazã pe infractori. Au spus-o atîtia altii înainte, am spus-o si eu de atîtea ori: cã un om politic nu trebuie sã fie implicat, nici mãcar prin soacrã, în afaceri sau cu mediul de afaceri. Nu a avut nimeni pretentie la statuie pentru aceste ziceri.
Stim cã în legi sînt strecurate, mai mult sau mai putin abil, unele prevederi menite sã avantajeze anumite grupuri de interese, inventia nu este româneascã. Stim cã apar unele proiecte de legi „cu dedicatie“, care trebuie sã rezolve comenzi lansate în timpul campaniilor electorale sau dupã. Majoritatea acestor tentative vin din partea Guvernului, altele din partea unor parlamentari care sînt prelungiri ale grupurilor de interese. Parcã actualul primar al Capitalei, domnul Videanu, cînd era deputat, se ocupa cu altceva?
Eu fac parte dintre acei parlamentari cu experientã care, la prima citire a unei ordonante sau a unui proiect de lege, pot depista textul în care se ascunde tentativa de a favoriza anumite grupuri de interese sau infractori. De aceea, existã rapoarte cu amendamente sau legi respinse. Acesti parlamentari asteptau scuzele Presedintelui Traian Bãsescu si nu erau putini. Eu, unul, nu mi-am fãcut iluzii, stiam cã nu-i stã în caracter, asa cã am preferat sã nu respirãm din acelasi aer pe durata asa-zisului mesaj.
Ar fi fost de asteptat ca Presedintele Traian Bãsescu sã vinã si sã medieze între puterile statului, pentru a le convinge sã colaboreze mai bine, astfel ca toate împreunã si unitar cu Presedintele sã stopeze coruptia, infractionalitatea si sãrãcia din România. N-a fost sã fie asa si constatãm cu îngrijorare cã puterile fundamentale ale statului, puterea legislativã, executivã si judecãtoreascã riscã sã intre în blocaj institutional, înregistrînd deja derapaje grave în functionarea lor.
Societatea româneascã este bulversatã de climatul de ostilitate generalizatã dintre autoritãtile publice, de permanentele conflicte, scandaluri si scenarii care vor sã ocupe agenda cu probleme a cetãteanului, cînd acesta, în realitate, are cu totul alte probleme.
Ostentatia cu care „Presedintele-jucãtor“ a intrat în conflict cu toti, cu Guvernul, cu partidele de la Putere, cu partidele din Opozitie, cu Justitia, cu Parlamentul nu este decît mãsura cu care acesta a intrat în conflict cu Constitutia.
Seful statului nu întelege cã trebuie sã fie un model, întrucît greselile lui constituie exemple negative care tenteazã pe unii de a fi urmate prin contaminare.
Problema riscului de contaminare este cura de Referendum, cu arome de suspendare.

Articol afisat de 1478 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat PSD Ioan Bivolaru)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective