Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 15 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Motiunea anti-Macovei divide senatorii nemteni

• social-democratul Ioan Chelaru considerã cã ministrul Justitiei ar trebui sã-si dea demisia de onoare, dar e sigur cã nu o va face • liberala Norica Nicolai spune cã, de fapt, Opozitia a taxat-o pe Macovei pentru încãpãtînare si amenintãrile la adresa Parlamentului • senatorul Serban Strãtilã anuntã cã Alianta reclamã neconstitutionalitatea unor reguli ale Senatului • PD Neamt o sustine în continuare pe Monica Macovei •

Cele 81 de voturi pentru motiunea simplã depusã de PC împotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei, au împãrtit senatorii de Neamt în douã tabere, potrivit modelului din Parlament. Social-democratul Ioan Chelaru, chestor al Senatului, spune cã rezultatul votului ar trebui sã trezeascã simtul onoarei în Monica Macovei si sã o determine sã demisioneze din Guvern. „Votul dat acestei motiuni este o victorie a adevãrului, care dovedeste clar cã mult lãudata reformã în justitie nu existã. Dacã Monica Macovei ar fi un personaj cu onoare, ar fi trebuit sã îsi prezinte demisia dimineatã, la prima orã. Cum nu este si nu va fi, probabil se va crampona de aceastã functie“, a spus senatorul PSD.
De partea cealaltã, senatorul PNL Norica Nicolai considerã cã scorul de 81 „pentru“ la 46 „împotrivã“ este mai mult o sanctiune aplicatã de senatori Monicãi Macovei pentru încãpãtînarea acesteia. Norica Nicolai spune cu hotãrîre cã PNL nu a votat pentru motiune, ca sã risipeascã zvonurile apãrute imediat dupã rezultatele votului. „PNL nu a trãdat. Categoric, nu. Motiunea ar fi trecut oricum, numai cu voturile Opozitiei. Am convingerea cã Alianta a votat bloc. Din punctul meu de vedere, s-au fãcut pasi semnificativi spre reforma în justitie. Votul Senatului a fost un vot pentru motiune si este posibil sã fi fost influentat de faptul cã Monica Macovei refuzã de un an de zile sã vinã în Parlament sã îsi sustinã proiectele de lege si cã a amenintat în repetate rînduri Parlamentul. Cred cã asta a influentat votul“, a declarat Norica Nicolai. Colegul de partid si de Senat, Serban Strãtilã, este de aceeasi pãrere. „Este o procedurã parlamentarã în conformitate cu Constitutia României si legile în vigoare. Rezultatul votului ar putea fi interpretat ca un vot de neîncredere la adresa doamnei Macovei, dar noi, parlamentarii Aliantei, am decis sã îi dãm votul de încredere. Numai cã actuala structurã a grupurilor parlamentare din Senat a dat rezultatul pe care îl stie toatã lumea. Alianta Dreptate si Adevãr a fãcut sesizare la Curtea Constitutionalã, în care reclamã neconstitutionalitatea articolului din Regulamentul Senatului care spune cã rezultatul unei motiuni este obligatoriu pentru Guvern. Practic, în urma unei motiuni nu este obligatoriu ca ministrul sã îsi dea demisia sau sã fie revocat de premier“, a declarat Serban Strãtilã.

Vot dirijat politic

Ministrul Justitiei se bucurã de sustinerea totalã a Partidului Democrat, inclusiv a filialei de la Neamt. Presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, a declarat cã votul din Senat a fost dirijat politic. „Considerãm cã alianta anti-Bãsescu a dorit sã dea un semnal cît mai expresiv prin aceastã sanctiune. Din punct de vedere constitutional, noi considerãm neavenitã aceastã pozitie împotriva ministrului Justitiei, pozitie dirijatã politic. Partidul Democrat a fost si rãmîne un sustinãtor constant al ministrului Monica Macovei si considerãm cã, în ciuda multor contestatii, acest minister a prins viatã, semnalele acestei renasteri fiind cuantificate prin arestarea unor primari - indiferent de culoarea lor politicã, a unor prefecti - indiferent de culoarea politicã din care au venit sau de sustinerea politicã ulterioarã, si prin anchetarea unor ministri“, a declarat Marius Rogin, adãugînd cã dat fiind votul secret nu stie nimeni sigur care din senatorii actualei Puteri au votat împotriva ministrului Macovei. Speculatii despre o posibilã trãdare au apãrut ca urmare a voturilor: din cele 127 exprimate, 81 au fost pentru motiunea anti-Macovei, iar 46 împotrivã. Asta în conditiile în care senatorii PSD, PC si PRM întruneau doar 72 de voturi. Diferenta a fost speculatã ca apartinînd unor parlamentari liberali sau, mai grav, a celor 9 senatori PLD. Motiunea anti-Macovei este a doua motiune simplã votatã în România ultimilor 17 ani si prima în care un ministru este taxat de Parlament. Opozitia se asteaptã ca ministrul Macovei sã demisioneze sau, dacã nu, premierul Tãriceanu sã o revoce din functie. Actuala Putere sustine cã regulamentul Senatului nu este dublat de Constitutie, deci ministrul Macovei nu are de ce sã nu îsi continue activitatea în Guvern.

Articol afisat de 1440 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective