Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tevarii „migreazã“

Tevarii „migreazã“

• circa 300 de tevari au trecut, de la celelalte sindicate, la Sindicatul Liber • se pare cã oamenii au fost „atrasi“ de beneficiile salariatilor de aici • „contrele“ dintre sindicate au reizbucnit, Mircea Anton avînd o atitudine transantã: „este o mînãrealã“ •

Ultimele frãmîntãri sindicale de pe platforma întreprinderii producãtoare de tevi, „Mittal Steel“ Roman, au adus o adevãratã „migratie“ a salariatilor cãtre Sindicatul Liber Petrotub, vehiculîndu-se cã aproximativ 300 de membri ai Sindicatului „Romantub“ ar trece spre cealaltã formatiune. Situatia a devenit tensionatã, Mircea Anton, liderul „Romantub“, afirmînd „pe fatã“ cã la mijloc ar fi o „mînãrealã“ din partea Sindicatului Liber, cele douã organizatii ale muncitorilor devenind, din aliati, rivali. Aceastã trecere a salariatilor „dintr-o barcã în alta“ a fost pusã pe seama succeselor în instantã ale numai unei pãrti a reprezentantilor oamenilor din întreprindere. „A fost o «mînãrealã» din partea conducerii firmei si a Sindicatului Liber. Stim cã ei au cîstigat în instantã procesul pentru achitarea bonurilor de masã pentru orele suplimentare retroactiv, dar si noi avem proces pe rol. Sindicatul Muncii, de la noi din fabricã, are, de asemenea un proces nefinalizat. Unii oameni si-au luat banii, dar întreprinderea a fãcut recurs si este posibil ca «beneficiarii» sã-i dea înapoi“, a declarat Mircea Anton. De mentionat cã Sindicatul Muncii ar putea sã piardã, se pare, actiunea în instantã, deoarece nu ar îndeplini una dintre conditiile fundamentale, aceea de reprezentativitate. „Avem, într-adevãr, termen în recursul formulat de Mittal Steel împotriva sentintei prin care fabrica a fost obligatã sã achite retroactiv banii pentru tichetele cuvenite oamenilor, dar nu cred cã vom pierde. Dacã va fi asa, vom merge pînã la Curtea Europeanã. Este adevãrat cã, dupã ce noi am cîstigat aceste drepturi, iar acum sîntem pe cale sã reobtinem si alte sporuri, prin alte procese, s-au interesat de noi si sindicalisti de la alte organizatii. Sindicatul Muncii nu are reprezentativitate, cu 28 de oameni, asa cã nu are sanse, în opinia mea, sã cîstige drepturile oamenilor“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a refuzat sã comenteze fenomenul „migratiei“, considerînd cã astfel de „contre“ dãuneazã modului în care sînt perceputi salariatii de cãtre conducere si ar fi un semn de dezbinare. Pe de altã parte, însã, surse neoficiale au afirmat cã sindicatul mentionat a depãsit cifra de 1.500 de membri, mult peste jumãtate din total.
Reamintim cã numai o parte dintre salariatii fabricii de tevi „Mittal Steel“ Roman au încasat, pe 2 februarie, sumele care li se cuvin în contul bonurilor de masã aferente orelor suplimentare lucrate, între trei si cinci milioane de lei, în functie de numãrul de ore suplimentare si sectorul de activitate. Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, a mai afirmat cã, în continuare, se judecã la Tribunalul Bacãu pentru celelalte drepturi ale celor pe care îi reprezintã, cum ar fi sporurile de 100% si 200% pentru lucrul în week-end si lipsa repaosului sãptãmînal.
ÃŽn plus, în prezent, prin fabrica de tevi circulã si alte zvonuri, referitoare la încã un nou „val“ de plecãri voluntare, sumele vehiculate a fi oferite de cãtre patronat fiind fabuloase, atingînd chiar 300 milioane de lei. Aceasta, dupã ce întreprinderea romascanã de tevi îsi desfãsoarã activitatea, deja, cu 500 de muncitori mai putin, dupã ultimul val de asemenea plecãri voluntare, plãtite, din decembrie.
FOTO: Tevarii vor în sindicatele care cred cã le apãrã cel mai bine interesele

Articol afisat de 1661 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective