Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

300.000 DE EURO

• un alt acuzat din celebrul „Dosar Dãmuc“ a fost achitat • Curtea Supremã de Justitie a admis recursul lui Ion Sava, fostul sef de post din comuna Dãmuc • magistratii au considerat cã lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii • Sava fusese condamnat de Tribunalul Harghita la un an de închisoare cu suspendare • alti doi condamnati în „Dosarul Dãmuc“, fostul primar Ion Frãsinaru si afaceristul Ioan Bucur, asteaptã solutia la recursul înaintat CSJ • „voi da Statul Român în judecatã si voi cere daune morale de 300.000 de euro“, a declarat fostul politist Ion Sava •

Dupã ani lungi de anchete si procese, magistratii Curtii Supreme de Justitie s-au pronuntat în cazul lui Ion Sava, fostul sef de post din comuna Borca. Condamnat în „Dosarul Dãmuc“ la un an de închisoare cu suspendare, sentintã datã de Tribunalul Harghita, Ion Sava a avut succes la Curtea Supremã de Justitie unde a atacat cu recurs hotãrîrea datã de magistratii harghiteni. Astfel, fostul politist a fost achitat, judecãtorii stabilind cã lipseste unul dintre elementele constitutive al infractiunii. Alte douã persoane condamnate în acelasi dosar, Ion Frãsinariu, ex-primarul de Dãmuc si Ioan Bucur, un afacerist local, asteaptã solutiile la recursurile promovate la instanta supremã. ÃŽn ceea ce-l priveste pe Ion Sava, acesta s-a arãtat multumit de solutia datã si a declarat cã pentru cele pãtimite în ultimii ani va da în judecatã statul Român si va cere despãgubiri de 300.000 de euro. „ÃŽn sfîrsit pot spune cã mi s-a fãcut si mie dreptate. Si asta dupã ani întregi de suferinte si chinuri. Am suferit foarte mult din cauzã cã am fost cercetat în acest dosar. A trebuit sã renunt la meserie, am pierdut bani la salariu si am avut un atac cerebral. De asemenea, cît dosarul s-a aflat pe rol la Miercurea Ciuc, am fost nevoit sã merg la 20 de termene. Am cheltuit foarte multi bani, la fiecare termen fiind nevoit sã scot din buzunar cîte cinci milioane de lei, bani necesari deplasãrii. Consider cã am fost cercetat abuziv în acest dosar. Fãrã nici un fel de vinã am fost cercetat, trimis în judecatã si condamnat. De aceea, voi da în judecatã Statul Român si voi cere daune morale de 300.000 de euro“, a declarat Ion Sava.

Cinci condamnãri în „Dosarul Dãmuc“

În ancheta tãierilor ilegale de pãdure, fapte care ar fi fost comise în comuna Dãmuc, au fost cercetate zeci de persoane. Majoritatea dintre cei anchetati si chiar arestati au scãpat de rãspundere penalã, instantele de judecatã stabilind cã nu au avut nici o vinã. Au fost, însã, si persoane care au ajuns în instantã, unde au primit condamnãri cu suspendare. Este vorba de cinci acuzati, toti judecati la Tribunalul Harghita. Persoanele care au fost condamnate de instanta din Miercurea Ciuc, acum mai bine de un an, au fost Ion Frãsinariu, fostul primar al comunei Dãmuc (2 ani cu suspendare), Ion Sava, fostul sef al Politiei Dãmuc (1 an cu suspendare), Ioan Bucur, afacerist din localitate (3 ani si 6 luni cu suspendare), Tanko Gyorgy, fost viceprimar al comunei Lunca de Jos, judetul Harghita si Timar Zsombor Laszlo, fost viceprimar al comunei Lunca de Sus (ambii condamnati la o pedeapsã de 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare). Faptele pentru care au fost judecati cei sase inculpati au fost fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice si instigare la uz de fals. În cazul grefierei Irina Scurtu, judecatã si ea în dosar, magistratii au dispus achitarea sa. Trebuie precizat cã, în ceea ce-l priveste pe Ioan Bucur, instanta a dispus si interzicerea unor drepturi, obligîndu-l si la plata sumei de 1,7 miliarde de lei ca urmare a prejudiciului produs statului prin defrisãrile ilegale. Imediat dupã pronuntare, inculpatii au formulat recurs împotriva deciziei la Curtea de Apel Mures, însã instanta l-a respins. În aceste conditii, trei dintre persoanele condamnate, respectiv Sava, Bucur si Frãsinaru, au fãcut recurs la Curtea Supremã de Justitie.

„Dosarul Dãmuc“, o istorie controversatã

Ancheta în cazul defrisãrilor ilegale de pãduri din judetul Neamt a debutat în cursul anului 1999, primele arestãri fiind operate în primãvara anului 2002. Procurorii militari, care au fãcut primele cercetãri, au dispus arestarea mai multor persoane importante, printre care un procuror, judecãtori, politisti, lucrãtori ai Directiei Silvice Neamt, precum si oameni de afaceri. Traseul sinuos al anchetei, care a trecut pe la Parchetul General, Parchetul National Anticoruptie si pe la mai multe instante de judecatã, s-a încheiat la Tribunalul Harghita. În timp, majoritatea persoanelor anchetate au fost scoase de sub urmãrire penalã si reabilitate.

Articol afisat de 2034 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective