Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 6 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Avalansã de cununii în comunitatea tiganilor din Tîrgu Neamt

Avalansã de cununii în comunitatea tiganilor din Tîrgu Neamt

• sîmbãtã, 19 cupluri de rromi au spus „Da“ în fata ofiterului Stãrii Civile • cununiile au fost oficiate odatã, într-un cadru solemn, de cãtre viceprimarul Vasile Luculescu •

Suma de 200 de euro promisã de guvernanti cuplurilor care se aflã la prima cãsãtorie a provocat o avalansã de cununii în orasul de sub Cetate. La Tîrgu Neamt, au fost oficiate sîmbãtã, 3 februarie, nu mai putin de 19 cununii, toate avînd ca protagonisti membri ai comunitãtii de rromii din localitate. Sprijinul financiar oferit de stat i-a convins sã-si oficializeze relatiile chiar pe mai multi membri ai aceleiasi familii, dar din generatii diferite. S-a ajuns ca pãrinti si copii sã spunã „da“ în acelasi timp, în fata ofiterului de stare civilã. „Dupã aparitia Legii 396/ 2006 privind ajutorul financiar în valoare de 200 de euro ce se acordã la constituirea familiei, cu conditia ca ambii soti sã se afle la prima cãsãtorie, s-a înregistrat, din prima lunã a anului, o crestere a numãrului de cãsãtoritii, cu preponderentã în rîndul rromilor. S-a ajuns, astfel, sã avem programate chiar 19 cununii într-o zi - sîmbãtã, 3 februarie. Acestea au fost la aceeasi orã, în cadru solemn, în prezenta viceprimarului Vasile Luculescu. Am ciocnit cu mirii o cupã de sampanie si am rãmas surprins de felul civilizat în care s-au comportat rromii“, a declarat referent Maria Ostahe, sefa Compartimentului Stare Civilã din cadrul Primãriei Tîrgu Neamt. Tiganii au venit îmbrãcati în tinute festive, adecvate evenimetului, au pãstrat linistea în timpul oficierii cununiilor si nu au pierdut ocazia de a sãrbãtori, la urmã, prin dansuri specifice etniei, faptul cã au devenit legal parteneri de viatã. „Am reusit sã tinem la zi evidenta nasterilor din rîndul comunitãtii de rromi. Nu avem nici un membru al atniei fãrã act de nastere, pãstrãm legãtura cu maternitatea si, cînd ni se raporteazã o nastere, dãm drumul la acte, chiar dacã trebuie sã-i împingem de la spate pe pãrinti. Acum, cu cele douã milioane de lei acordati drept alocatie copiilor de pînã la doi ani, tiganii vor veni, probabil, sã-si declare singuri fiii“, a mai spus Maria Ostahe. Aceasta a precizat cã „darurile“ de 200 de euro vor ajunge la miri în maxim douã luni de la oficierea cununiei, întrucît trebuie parcurse toate etapele legale.

Lunã „plinã“ si la Vînãtori-Neamt

Si în comuna Vînãtori Neamt, unde existã o comunitate de rromi destul de numeroasã, s-au fãcut simtite efectele ajutorului în valoare de 200 de euro promis mirilor aflati la prima cãsãtorie. Dacã în 2006 s-au înregistrat în total 52 de cununii, s-a ajuns, acum, ca doar într-o lunã, pînã pe 5 februarie 2007, 30 de cupluri sã devinã oficial sot si sotie, în fata Stãrii Civile din localitate. De la bunici, pãrinti, copii si pînã la nepoti, toti tiganii, profitã de cele circa 7 milioane de lei vechi pentru a-si încheia legal cãsãtoriile. Cei mai vîrstnici miri aveau în jur de 60 de ani, iar cei mai tineri - 16 ani, fetele, si 18 ani, bãietii. „Avem destulã activitate. Pentru cã sîmbãtã si duminicã oficierea cãsãtoriei depinde de plata unei taxe instituite de Consiliul Local, am programat cununii si în timpul sãptãmînii, de luni pînã vineri, cînd nu este nevoie de platã. Avem, astfel, în fiecare zi cununii, si probabil cresterile se vor mentine la acelasi nivel, si în cursul lunii februarie. Cu aceastã ocazie, realizãm si o evidentã exactã a familiilor de rromi care beneficiazã de ajutor social, pentru cã o copie a certificatului de cãsãtorie ajunge la Asistenta Socialã, din cadrul Primãriei Vînãtori. Ne ajutãm reciproc si lucrurile merg bine, în folosul cetãtenilor“, a declarat Elena Bîrliba, ofiter de stare civilã, în cadrul Primãriei Vînãtori-Neamt.
Revenind la Tîrgu Neamt, în urbea de sub cetate s-au înregistrat, în 2006, un numãr de 154 de cãsãtorii, mai putine ca altãdatã, dar constant în raport cu ultimii ani. De asemenea, au fost înregistrate 189 de decese.

Articol afisat de 1715 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective