Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 6 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Postasii, mãcinati de boli, cocosati de genti si cu salarii mizere

Postasii, mãcinati de boli, cocosati de genti si cu salarii mizere

• în Neamt, ar mai trebui angajati 59 de oameni • gentile factorilor postali ajung, în unele zile, la greutãti de 30 de kilograme, iar normativele prevãd ca greutatea maximã sã fie de 12 kilograme • anul trecut, 4 angajati au murit din cauza unor afectiuni medicale •

Sindicalistii nemteni din cadrul Companiei Posta Românã au prezentat soarta acestei unitãti în cele mai sumbre perspective - nu se gãsesc angajati care sã suporte conditiile grele de muncã, de la gentile supraîncãrcate, ori de la stresul muncii la ghisee, salariatii au tot felul de probleme de sãnãtate, iar perspectiva ca veniturile acestor oameni sã creascã este ca si inexistentã. Din aceste motive, circa 30 de factori postali vor picheta, astãzi, Prefectura. Vasile Trifescu, liderul de sindicat din cadrul Postei Române - filiala Neamt, a declarat: „La nivelul judetului Neamt, în 2006, au fost luate circa 3.000 de zile de concedii medicale, pentru tratarea unor boli psihice, boli de oase, de articulatii. Peste 50 de salariati nou veniti în sistem au plecat în special de la oficiile de distributie si punctele de tranzit, pentru cã acolo este cea mai grea muncã. Anul trecut, în rîndul salariatilor nostri s-au înregistrat patru decese. Au murit oameni între 40 si 50 de ani datoritã insuficientei respiratorii, infarctului, ori stopului cardiac. Avem peste 3.000 de ore de recuperat si nu se face nimic pentru a fi plãtite. ÃŽn momentul de fatã, la Posta Românã se lucreazã cantitativ, iar nu calitativ, din lipsã de personal. ÃŽn unele zile, postasii au gentile cu o greutate de peste 30 de kilograme. Personal, pe 6 decembrie 2006, am cîntãrit trei astfel de genti - una avea 28,5 kilograme, una 29 de kilograme si alta, a unei postãrite care are 60 de kilograme, cîntãrea 31 de kilograme. Se lucreazã în conditii inumane“, a declarat Vasile Trifescu. Conform normelor de protectie a muncii, geanta postasior nu trebuie sã depãseascã greutatea de 15 kilograme, iar a postãritelor - 12 kilograme.
Prin actiunea de protest de astãzi, care se desfãsoarã în toatã tara, se urmãreste determinarea Guvernului sã scoatã Compania Nationalã Posta Românã (CNPR) de pe lista societãtilor monitorizate, pe care a fost plasatã în 2001. Includerea Postei Române pe aceastã listã, a societãtilor monitorizate de Fondul Monetar International, înseamnã interzicerea liberei negocieri a salariilor si nu a permis angajarea a peste 3.000 de salariati, cîti ar mai trebui sã asigure desfãsurarea activitãtii în bune conditii. De asemenea, masinile cu care se efectueazã cursele postale ar fi trebuit scoase de mult din circulatie.

Deficit de angajati si la Neamt

ÃŽn judetul Neamt, ar mai trebui angajate 59 de persoane, în special în punctele de tranzit. ÃŽn prezent, Posta Românã are în Neamt 760 de salariati, dintre care 290 sînt factori postali. Anul 2005 a fost încheiat de Posta Românã cu un profit de 12 milioane de euro, iar pentru 2006 profitul se preconizeazã a ajunge la 15 milioane de euro. Deci bani ca sã se plãteascã orele suplimentare, sã creascã salariile si sã se primeascã oameni noi în sistem ar exista. Posta nu are restante cãtre stat, plãtindu-si la timp toate contributiile. Victor Nãstase, vicepresedinte al Biroului Executiv pentru zona Roman, a declarat cã o altã problemã extrem de importantã în sistem o reprezintã lipsa instruirii personalului la locul de muncã. „La noi tot ca pe timpul lui Ceausescu se lucreazã. Oamenilor li se comunicã faptul cã de azi li se mai traseazã o sarcinã. Dar nimeni nu stã sã le explice ce au de fãcut. Primesc un teanc de hîrtii, pe care sã îl studieze acasã, si apoi trebuie sã aplice noile prevederi la serviciu. Greselile atrag penalizãri salariale si, în felul acesta, ne pierdem angajatii. Cei de la companie, care avizeazã normele, gîndesc ca patronii. Nu-i intereseazã capacitatea salariatilor. Acestia trebuie sã munceascã, nu conteazã cã în capul lor se formeazã un amalgam si nu mai stiu ce au de fãcut“, a declarat Victor Nãstase.
Constantin Atomei, vicepresedinte al Biroului Executiv pe zona Bicaz, a întãrit spusele colegilor sãi si a vorbit despre presiunea care se creeazã asupra factorilor postali cînd au de distribuit pensiile cãtre populatie. În medie, un postas ar trebui sã achite circa o sutã de pensii de zi. Pentru a scurta timpul de lucru cu beneficiarul, postasul completeazã personal cupoanele, astfel încît reuseste sã ajungã la toti cei care îl asteaptã. Dacã ar sta sã astepte completarea de cãtre bãtrînii de 80-90 de ani, ar însemna sã achite circa 20 de pensii pe zi, adicã nu ar mai respecta graficul de acum si ar apãrea nemultumiri din partea vîrstnicilor.
Postasii sperã ca, prin protestul de astãzi, sã convingã Guvernul Tãriceanu sã scoatã Posta Românã de pe lista societãtilor monitorizate, astfel încît si în acest sector sã se poatã intra în normalitate.

Articol afisat de 1954 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective