Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamt trebuie promovat ca oras turistic

Piatra Neamt trebuie promovat ca oras turistic

• statisticile au arãtat municipalitãtii cã „marea parte a atractiilor turistice nu sînt cunoscute si promovate“ • autoritãtile vor sã transforme orasul „într-una dintre cele mai importante destinatii turistice din România pentru turismul alternativ, ecologic si cultural“, pînã în 2015 • vor face acest lucru cu o bazã nauticã la Bîtca Doamnei, strand, pîrtii de schi si trasee de drumetie •

Piatra Neamt este un oras turistic european, dar necunoscut în prezent. Municipalitatea a aflat despre acest fapt în urma informãrilor statistice privind activitatea turisticã sub Pietricica. Actuala administratie localã a declarat în repetate rînduri cã doreste sã transforme urbea într-un adevãrat punct de atractie pentru turisti, însã evolutia ulterioarã a proiectelor demarate aratã cã problema este în popularizarea turismului la Piatra Neamt. Astfel, Primãria a aflat cã, din analiza datelor statistice legate de activitatea turisticã din zona Piatra Neamt, aceasta este mai mult una de tranzit. Durata medie a sejurului pe turist a fost de 1,59 de zile în anul 2005 (fatã de 2,27 la nivel de judet si 3,17 la nivel national). „Cea mai mare parte a atractiilor turistice nu sînt cunoscute si promovate. Indicele de utilizare netã a capacitãtilor de cazare în functiune a fost de 26,3% în 2005 (în scãdere de la 30,1% în 2004). Drept consecintã, aportul sectorului turism la economia localã este mult sub nivelul potentialului de care dispune zona Piatra Neamt“, recunoaste conducerea Primãriei Piatra Neamt, într-un buletin informativ. Pe baza acestor date, municipalitatea si-a stabilit ca obiectiv general sã transforme, pînã în 2015, zona Piatra Neamt „într-una dintre cele mai importante destinatii turistice din România pentru turismul alternativ, ecologic si cultural“. Asta include si obiective specifice, cum ar fi numãrul de turisti sã fie cu 30% mai mare pînã în 2015, turistii sã ajungã sã stea, în medie, minim douã zile la Piatra Neamt în urmãtorii trei ani, iar vizitele lor sã fie mai bine repartizate pe toatã durata anului.

Proiecte de anvergurã, între Cozla si Pietricica

Ca sã se ajungã aici, autoritãtile pietrene continuã planurile investitionale în infrastructura specificã. Mai exact, va fi construitã o bazã nauticã pe lacul Bîtca Doamnei - pentru sporturile nepoluante, va fi dezvoltat strandul municipal - care are bazine de înot, terenuri de tenis, volei, handbal, pistã de role si patinoar artificial, va fi amenajatã Baza Hipicã din vecinãtate „pentru a oferi turistilor lectii de echitatie, deplasarea cãlare pe cãrãri de munte sau plimbarea cu trãsura prin centrul orasului, pîrtiile de schi pentru începãtori si avansati vor fi reamenajate si dotate cu instalatie de zãpadã artificialã, masini de bãtut zãpada, instalatie de nocturnã si instalatii de transport pe cablu, iar traseele de drumetie existente vor fi reamenajate si, eventual, îmbogãtite cu itinerarii noi. ÃŽn acest plan este inclusã si telegondola. „Transportul din oras va fi asigurat, în cea mai mare parte, cu ajutorul telegondolei, cu plecarea din zona gãrii si sosire în Poiana Trei Coline. Oferind o priveliste panoramicã a orasului, telegondola va face posibil transportul cãtre pîrtiile de schi, dar si cãtre celelalte puncte de atractie de pe muntele Cozla, fiind un obiectiv turistic ce va putea fi valorificat indiferent de anotimp. Lucrãrile au început în august 2006 si se vor finaliza în 2007. Totodatã, se va realiza o legãturã de 2,5 km între muntele Pietricica si muntele Cozla.Transportul se va realiza cu 2 cabine cu podea din sticlã transparentã, a cîte 40 de locuri fiecare“, sustin autoritãtile locale.
Pîrtia de schi va avea un telescaun cu o capacitate de 1.200 de persoane pe orã, centru pentru servicii si închiriere de echipament sportiv. Traseul de drumetie de pe muntele Pietricica, aflat momentan în studiu de fezabilitate, va fi amenajat cu hotel si parcaje subterane, în zona de pornire, restaurant rotativ, centru cultural si un muzeu al rezervatiei naturale Pietricica, în zona de sosire.Traseul va avea portiuni de scarã fixã, ce vor alterna cu portiuni de scarã rulantã, iar din loc în loc vor fi amenajate platforme belvedere, dotate cu puncte de alimentatie publicã, bãnci, iar pe vîrful muntelui va fi construit un restaurant rotitor. „Telegondola, traseul turistic de pe muntele Pietricica si instalatia de transport pe cablu între Cozla si Pietricica vor reprezenta cel mai important proiect turistic al municipiului Piatra Neamt“, sustin reprezentantii municipalitãtii.

Turismul, prima oportunitate a dezvoltãrii municipiului

Toate investitiile de mai sus fac parte din „pachetul amplu de proiecte de infrastructurã menite sã schimbe înfãtisarea orasului si sã ofere locuitorilor sãi conditii îmbunãtãtite de viatã“, proiecte de care Primãria Piatra Neamt s-a apucat încã de anul trecut. „O importantã deosebitã va fi data creãrii infrastructurii turistice, unul din obiectivele dezvoltãrii viitoare a orasului fiind acela de transformare a sa într-un important centru turistic“, mai spun autoritãtile. Totul a pornit de la Planul de Dezvoltare Durabilã a Turismului din zona Piatra Neamt, elaborat în cadrul Agendei Locale 21. Din dezbaterile publice cu pietrenii si din întîlnirile cu experti strãini si români, municipalitatea a concluzionat cã turismul este „oportunitatea numãrul unu de dezvoltare a zonei Piatra Neamt“. Planul de dezvoltare a fost încropit de Grupul de Lucru pentru Turism Piatra Neamt. Acesta a valorificat eforturile concertate ale reprezentantilor administratiei publice locale, consilierilor locali, agentilor economici din sectorul turistic, ONG-urilor cu profil ecoturistic, directiilor deconcentrate si reprezentantilor comunitãtii locale. Scopul a fost acela de a „evalua situatia actualã a sectorului turistic, de a identifica oportunitãtile insuficient utilizate si de a stabili obiective, prioritãti si mãsuri pentru valorificarea lor“.

Articol afisat de 4607 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 01.02.2007 02:46
Asa se zice de cind earam copil
Acum am par alb si cocoasa si aud aceiasi poveste ca " turismu' nu-i promovata destul ! "/
Dece il promovam acum ? Pt ca s-au gasitt citiva sa mulga primariile de bani pt constructii.Dupa asta cum incaseaza pietrenii ? Stau pe rind cite o zi la casa de bilete ?
Cum soacra-mea va incasa prima suta de euroi din afacerea asta ? Sa vina cu buletinul sau ii trimitetzi acasa banii ?
E hotie !
PN este un tirg neinsemnat intr-o tara saraca. Nu vin decit cei care se ratacesc. Afara de pirtia de ski pt localnici ( turisti din parti ), totul e hotie. Materiale cumparate de la persoane alese. Bani de intors cu lopata.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective