Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gafe plãtite cu 4 miliarde

Gafe plãtite cu 4 miliarde

• subiectele propuse pentru Bacalaureat contin greseli • elevii si profesorii pot semnala erorile pînã la jumãtatea acestei luni • ministerul a cheltuit patru miliarde de lei vechi pentru conceperea a 500 de subiecte pentru absolventii de clasa a VIII-a si peste 12.000 de variante pentru cei de clasa a XII-a •

Ministerul Educatiei si Cercetãrii a mai iesit o datã în fata elevilor de clasa a XII-a cu subiecte care contin erori. Este vorba de subiectele postate pe site la jumãtate lunii trecute, subiecte care reprezintã posibile variante care se vor da la examenul de Bacalaureat de la sfîrsitul acestui an scolar. Dupã ce astã varã a fost un scandal de proportii, avîndu-l ca personaj central pe Ilie Moromete - despre care care nu se stia cu exactitate dacã poate fi tratat ca intelectual sau nu - ceea ce a fãcut ca proba scrisã la limba si literatura românã la Bacaluareat sã-i exaspereze pe candidati, anul acesta ministerul persitã în gresealã. Cei care au descoperit erorile strecurate în subiectele propuse, afisate pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetãrii (MEdC) din 15 ianuarie, sînt atît elevi, cît si profesori. Acestea vizeazã în principal exercitiile de matematicã, însã vicii de redactare existã si în subiectele de la celelalte probe. MEdC îsi recunoaste greselile si asteaptã sesizãri pentru a le remedia. Mai grav este cã elevii nu pot sã-si dea seama care exercitii sînt gresite si unde gresesc ei, pierzînd, astfel, timp pretios. Dascãlii sustin cã nu sînt erori mari. Majoritatea sînt din cauza dactilografierii, nu a redactãrii sau conceperii lor. În cele mai multe cazuri, acestea constau în introducerea gresitã a unor semne matematice. Din pãcate, însã, acestea schimbã rezultatele problemelor.
De exemplu, la Matematicã-Informaticã, în varianta IV, la subiectul 3 - ultimul subpunct este gresit formulat. Acolo A este mai mare decît 2, nu mai mic. Cu ipoteza datã, nu se poate rezolva exercitiul. La variantele de Matematicã pentru profilul Stiintele Naturii, în al doilea test se cerea ca o inegalitate sã fie mai mare decît 1, dar se poate demonstra doar cã e mai micã sau egalã cu 4.
Spre deosebire de profesori, care si-au dat seama cã problemele sînt gresite, elevii nu fac decît sã-si subestimeze cunostintele. Asemenea situatii sînt inadmisibile, iar reprezentantii ministerului ar fi trebuit sã rezolve problemele înainte de a le promova pe site, pentru a nu induce în eroare mii de elevi.
Se pare cã nu numai subiectele de la matematicã sau stiinte exacte contin erori, ci si cele de Geografie sau Limba Românã. Aceasta nu ar fi singura problemã. Dificultatea variantelor este si ea dezechilibratã. Se pare ca unele subiecte de la Limba si Literatura Românã sînt foarte grele, altele sînt foarte usoare. În mod normal, subiectele ar trebui sã fie de dificultate medie.
Dacã ar fi sã privim partea bunã a acestei situatii, cu mult mai grav ar fi fost dacã aceste greseli nu erau descoperite.
Mai marii învãtãmîntului românsc au conceput peste 12.000 de variante de subiecte pentru absolventii de liceu si 500 de variante pentru cei care terminã gimnaziul. Dumitru Matei, ministrul secretar de stat pentru învãtãmîntul preuniversitar, a admis posibilitatea ca aceste subiecte sã continã greseli. „La un volum asa de mare, pot sã fie si greseli. De aceea, am lãsat o lunã de zile ca profesorii sã poatã interveni. Variantele cu erori trebuie trimise la minister, unde vor fi recorectate. Variantele finale vor fi editate în niste brosuri care vor fi împãrtite elevilor“, a declarat secretarul de stat Dumitru Matei.
Subiectele au fost concepute de Serviciul de National de Evaluare si Examinare (SNEE), MEdC alocînd un buget de 400.000 de lei, adicã patru miliarde de lei vechi.

Articol afisat de 2113 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective