Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Presedintele danseazã pe frînghie

Timpii care se desirã de pe mosorul ceresc, vegheati de puterile nevãzute ale tãriei, însirã si anul acesta, pe frînghia lor elasticã, toate ale vietii. Bucuriile copiilor, cîrnatii Crãciunului, sãrãcia din unele case, echilibratã de opulenta altora, toate pe fondul de iarnã stearpã, cenusie, instalatã în toate cãtunele si mahalalele. Nu tu zãpadã, nu tu un ger mai acãtãrii care sã spargã la miezul noptii nuca de cremene a pietrei.
Si totusi, Anul Nou care vine peste douã-trei zile carã cu el movila de nestemate a unui eveniment rar. Unii zic, sper cu îndreptãtire, istoric. Intrãm, cu galosii nostri plini de tãrîna cîmpului, în Uniunea Europeanã. Pregãtiti, nepregãtiti, intrãm. Am intrat. În simetrie, statele unite ale Europei vor concura Statele Unite ale Americii, capãtul de axã de dincolo de Ocean. Rãmîne de vãzut ce vom fi noi - Texasul, Connecticut sau statul New York! Dupã primirea oficialã, cu iscãlituri în cartea de onoare de la Bruxelles, înmînarea buletinului de identitate europeanã si preschimbarea României dintr-o tarã de piatrã si cernoziom într-una de turtã dulce, asteptãm acasã sãrbãtorile, Sãrbãtoarea. Cum au pregãtit regizorii nostri politici si artistici ceremonia?
În Bucuresti, spectacolul butaforic de la Intercontinental - Teatrul National îl va avea din nou - se putea altfel?! - erou principal pe Traian Bãsescu, jucãusul nostru presedinte. Nu-i zic jucãtor, ci jucãus. Se muleazã mai bine pe conturul sãu desenat din giumbuslucuri. Era un film prin tineretea mea care se chema, mi se pare, ce vrãji a mai fãcut Samantha sau soacra-mea, nu-mi amintesc exact. Oricum, soacra, personaj în toate imprevizibil, intra pe horn, schimba prãjiturile de pe masã cu pietre de rupt dintii sau îsi mîzgãlea, amuzîndu-se, ginerele. Ce mai cloceste domnul Bãsescu anul acesta? - m-a întrebat un amic. Ce cotcãrii mai face? Nici una, am rãspuns eu sec. Intrãm în Uniunea Europeanã. E un moment solemn care cere, dincolo de artificii, hora mare si sticle sparte de pereti, o anume sobrietate. Presedintele, în consecintã, încheiat la toti nasturii, chiar dacã solemnitatea cu care va fi mînjit va fi una de împrumut, o va purta.
As! De cîteva zile, în centrul Capitalei se fabricã, pe formula grãdinilor Semiramidei sau a frînghiei de la circ, un fel de punte. Puntea va lega scena Teatrului National cu ceasul din intersectia Universitãtii. Pe puntea asta atîrnatã peste stîlpi si reclame va circula presedintele Bãsescu, în uralele multimii, cu sau fãrã sticla de sampanie în mînã si îsi va rosti discursul de An Nou. Nepoatã-mea crede cã presedintele va fi îmbrãcat ca în Lacul Lebedelor, închipuind o balerinã micã. Eu nu cred. Nu cã seful statului nu s-ar preta la o asemenea deghizare, dar oricît de caloric va fi spritul din acea noapte, tot îi va fi frig.
Spectacolul la trapez închipuit de presedinte va fi semnul ultim care va marca intrarea noastrã definitivã în Uniunea Europeanã. Nu ne dezicem de noi însine. Între timp, cîrcotasa presã occidentalã îsi avertizeazã cititorii sã se tinã bine de buzunare si sã-si verifice ciclic portofelul, fiindcã au venit confratii din Est, românii si bulgarii.

Articol afisat de 3776 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective