Lucrãtorii din industria cãrnii se înghesuie la cursuri de pregãtire
Angajatii unor unitãti comerciale din Roman, care au ca domeniu de activitate procesarea cãrnii, au „dat nãvalã“, în aceastã perioadã, la Centrul Local de Consultantã Agricolã (CLCA) pentru a se înscrie la un curs de zootehnie. Inginer Maria Caraiman, coordonatoarea CLCA Roman, a declarat cã fenomenul este generat de apropiata integrare în Uniunea Europeanã (UE), cînd societãtile din domeniul alimentar vor fi obligate sã foloseascã numai lucrãtori calificati. Ori, pentru a obtine o astfel de diplomã, cei în cauzã trebuie fie sã urmeze cursurile unei institutii de învãtãmînt cu profil specific, fie sã ia un atestat de crescãtor de animale. Multi angajati ai unor abatoare si ferme de crestere a animalelor s-au înscris la viitorul curs de pregãtire profesionalã, derulat prin CLCA, care va debuta, cel mai probabil, la începutul anului viitor. „Am început înscrierile la cursul mentionat, unde, pînã în prezent, au venit foarte multe persoane, de la firme din domeniul prelucrãrii cãrnii. Angajatii au spus cã, dacã vor obtine diploma de absolvire, vor obtine calificarea cerutã de firmã. Actele pe care le vom elibera viitorilor cursanti sînt aprobate si stampilate de Ministerul Muncii si Solidaritãtii Sociale, iar, pe baza lor, cei care lucreazã în agriculturã vor putea primi si subventii. De la anul, aceste ajutoare de la stat vor fi acordate doar celor care vor putea demonstra cã sînt specialisti. Tot pe baza atestatelor de absolventi ai cursului de crescãtor de animale, bãncile agreate de Ministerul Agriculturii vor acorda credite pentru înfiintarea sau extinderea unor afaceri“, a declarat Maria Caraiman. Aceasta a mai precizat cã, în ianuarie, va începe si cursul de legumiculturã, pentru care are, deja, lista completã cu cei ce vor participa. Si în acest caz, viitoarele diplome vor putea servi celor care activeazã în domeniu pentru a obtine un salariu mai bun, la locul de muncã.
|