Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori


  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Monitorul Bacău
 Monitorul Suceava
 Monitorul Vaslui
 C.C.I. Neamt
 EURISC
 Roman24 - TV Online
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina
Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Părintele Calciu Dumitreasa, ultimul drum la Mănăstirea Petru Vodă

Părintele Calciu Dumitreasa, ultimul drum la Mănăstirea Petru Vodă

• azi la ora 12, trupul neînsufletit al preotului pleacă din Bucuresti către Neamt • cu două ore înainte, la biserica mănăstirii „Radu Vodă“ din Bucuresti, va fi oficiată o slujba în memoria înaltului prelat • înmormîntarea acestuia va avea loc mîine, la mănăstirea Petru Vodă •

Un sobor de preoti, înalti prelati ai Bisericii Ortodoxe, va oficia, astăzi, la ora 10, la Bucuresti, la biserica „Radu Vodă“, slujba de înmormîntare a părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, al cărui trup neînsufletit a fost adus în România joi după-amiază, pe aeroportul „Henri Coandă“. În jurul orei 12, preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa va pleca din Bucuresti spre Mănăstirea „Petru Vodă“ unde părintele si-a dorit să se odihnească, înmormîntarea urmînd să aibă loc duminică, 3 decembrie.
Părintele Iustin Pîrvu, staretul Mănăstirii Petru Vodă, bun prieten si frate întru Hristos cu părintelui Calciu Dumitreasa, i-a oferit acestuia si sotiei lui loc de odihnă vesnică la cunoscutul lăcas de cult din muntii Neamtului. Vietuitorii de la Petru Vodă spun că între cei doi exista o relatie extrem de strînsă, ei avînd un destin asemănător, ambii dovedindu-si credinta învingînd închisorile comuniste.
Cei doi preoti au fost eliberati în 1964 si ambii au trecut prin închisoarea de la Pitesti. Călugării de la Petru Vodă mai spun că părintele Calciu Dumitreasa si-a vizitat, acum cîteva săptămîni, fratele întru credintă - staretul Iustin.
Asa după cum si-a dorit si a lăsat cu limbă de moarte părintele Calciu, la căpătîiul său va fi o singură cruce, din piatră, pe care va fi scris numele lui, data nasterii si a decesului, precum si un îndemn către cei care îi vor vizita mormîntul. Tot după cum i-a fost dorinta, părintele va fi înmorîmntat în straie preotesti, iar pe piept i se va aseza icoana Maicii Domnului, cea sculptată în os si fixată într-un cadru de lemn, pe care i-a dăruit-o, în spital, Prea Fericitul Patriarh Teoctist. În mîna dreaptă va avea sfînta cruce si metaniile primite de la Mănăstirea Diaconesti.
Fiind foarte grav bolnav, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a trecut la cele vesnice, pe 21 noiembrie, ora 20, în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, în Spitalul Fairfax din Virginia, USA. Pe 23 noiembrie acesta ar fi împlinit venerabila vîrstă de 81 de ani.
Preotul a îndurat peste 21 de ani de inchisoare. După amnistia din 1964, a avut posibilitatea să urmeze Filologia si Teologia, fiind investit cu harul preotiei. A fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti. Cînd a fost dărîmată Biserica Enei din Bucuresti, în mai 1977, a protestat energic. Arestat, nu a putut fi suprimat fiindcă în favoarea sa s-au ridicat voci puternice din exil, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Paul Goma, dar a fost ajutat si de către lideri ai lumii ca Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. În 1984 a fost eliberat, iar în 1985 i s-a impus să părăsească tara, stabilindu-se în Statele Unite. După Revolutie, a călătorit mult prin tară. A slujit la biserica ortodoxă română Sfînta Cruce din Alexandria, Washington DC.

Articol afisat de 3911 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Nu sunteti autentificat pe site!
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective