Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãrintele Calciu Dumitreasa, ultimul drum la Mãnãstirea Petru Vodã

Pãrintele Calciu Dumitreasa, ultimul drum la Mãnãstirea Petru Vodã

• azi la ora 12, trupul neînsufletit al preotului pleacã din Bucuresti cãtre Neamt • cu douã ore înainte, la biserica mãnãstirii „Radu Vodã“ din Bucuresti, va fi oficiatã o slujba în memoria înaltului prelat • înmormîntarea acestuia va avea loc mîine, la mãnãstirea Petru Vodã •

Un sobor de preoti, înalti prelati ai Bisericii Ortodoxe, va oficia, astãzi, la ora 10, la Bucuresti, la biserica „Radu Vodã“, slujba de înmormîntare a pãrintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, al cãrui trup neînsufletit a fost adus în România joi dupã-amiazã, pe aeroportul „Henri Coandã“. ÃŽn jurul orei 12, preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa va pleca din Bucuresti spre Mãnãstirea „Petru Vodã“ unde pãrintele si-a dorit sã se odihneascã, înmormîntarea urmînd sã aibã loc duminicã, 3 decembrie.
Pãrintele Iustin Pîrvu, staretul Mãnãstirii Petru Vodã, bun prieten si frate întru Hristos cu pãrintelui Calciu Dumitreasa, i-a oferit acestuia si sotiei lui loc de odihnã vesnicã la cunoscutul lãcas de cult din muntii Neamtului. Vietuitorii de la Petru Vodã spun cã între cei doi exista o relatie extrem de strînsã, ei avînd un destin asemãnãtor, ambii dovedindu-si credinta învingînd închisorile comuniste.
Cei doi preoti au fost eliberati în 1964 si ambii au trecut prin închisoarea de la Pitesti. Cãlugãrii de la Petru Vodã mai spun cã pãrintele Calciu Dumitreasa si-a vizitat, acum cîteva sãptãmîni, fratele întru credintã - staretul Iustin.
Asa dupã cum si-a dorit si a lãsat cu limbã de moarte pãrintele Calciu, la cãpãtîiul sãu va fi o singurã cruce, din piatrã, pe care va fi scris numele lui, data nasterii si a decesului, precum si un îndemn cãtre cei care îi vor vizita mormîntul. Tot dupã cum i-a fost dorinta, pãrintele va fi înmorîmntat în straie preotesti, iar pe piept i se va aseza icoana Maicii Domnului, cea sculptatã în os si fixatã într-un cadru de lemn, pe care i-a dãruit-o, în spital, Prea Fericitul Patriarh Teoctist. În mîna dreaptã va avea sfînta cruce si metaniile primite de la Mãnãstirea Diaconesti.
Fiind foarte grav bolnav, pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a trecut la cele vesnice, pe 21 noiembrie, ora 20, în ziua Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã, în Spitalul Fairfax din Virginia, USA. Pe 23 noiembrie acesta ar fi împlinit venerabila vîrstã de 81 de ani.
Preotul a îndurat peste 21 de ani de inchisoare. Dupã amnistia din 1964, a avut posibilitatea sã urmeze Filologia si Teologia, fiind investit cu harul preotiei. A fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti. Cînd a fost dãrîmatã Biserica Enei din Bucuresti, în mai 1977, a protestat energic. Arestat, nu a putut fi suprimat fiindcã în favoarea sa s-au ridicat voci puternice din exil, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Eugen Ionescu, Paul Goma, dar a fost ajutat si de cãtre lideri ai lumii ca Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. În 1984 a fost eliberat, iar în 1985 i s-a impus sã pãrãseascã tara, stabilindu-se în Statele Unite. Dupã Revolutie, a cãlãtorit mult prin tarã. A slujit la biserica ortodoxã românã Sfînta Cruce din Alexandria, Washington DC.

Articol afisat de 4701 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective