Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEGAT CU LANTUL

LEGAT CU LANTUL

• un bolnav de schizofrenie se plimbã pe ruta casã-spital si retur de ani de zile, punînd în pericol viata rudelor sale • la putin timp dupã ce este externat, Ion Lupu, din Borca, îsi terorizeazã pãrintii • el nu poate fi internat într-un ospiciu, întrucît nu a comis o faptã de naturã penalã • pînã acum, Lupu si-a lovit pãrintii si a distrus mai multe bunuri • recent, tatãl bolnavului s-a folosit de lantul de la vacã pentru a-si imobiliza fiul • pentru a fi declarat bolnav psihic periculos, ar trebui ca pãrintii sau cei agresati sã facã o plîngere penalã si instanta sã dispunã internarea într-un sanatoriu •

Un caz neverosimil se petrece, de mai bine de 5 ani, în comuna Borca. Un bãrbat, în vîrstã de 41 de ani, bolnav de schizofrenie, îsi terorizeazã pãrintii si rudele, fãrã ca sã poatã lua cineva o mãsurã pentru a-l interna într-un ospiciu. Ioan Lupu a fost internat, pentru prima datã, la Spitalul Gîdinti, acum mai bine de 5 ani. De fiecare datã, dupã tratamentul administrat, bolnavul este externat, iar, dupã numai cîteva zile, el se dã în stambã producînd panicã în familie. Ultima datã, Ion Lupu a fost externat acum douã luni, iar, dupã o perioadã de relativ calm, a devenit agresiv. El a distrus mai multe geamuri de la locuinta pãrintilor sãi. Tatãl bolnavului, obisnuit cu iesirile acestuia, a intervenit imediat, iar, cu ajutorul lantului de la vite, l-a imobilizat. Acesta a fost legat în lanturi si asezat în pat pentru a se linisti. Cum acest lucru nu s-a întîmplat, Lupu senior a cerut ajutorul politistilor din comunã. „Are probleme psihice grave, iar acum mai bine de patru ani a fost internat în Spitalul Gîdinti. I-au dat drumul de acolo si, dupã ce a stat o perioadã linistit, a fãcut numai probleme acasã. Este predispus la distrugere, într-un an tãind cu toporul un perete al casei. Altãdatã, a distrus toate geamurile. Politistii au fost nevoiti sã intervinã de cel putin cinci-sase ori. Are crize, ultima datã spãrgînd geamurile cu toporul. Nu întelege de vorbã bunã, asa cã am intervenit. L-am legat cu lantul de la vacã si am chemat Politia. Nu stiu ce sã mã mai fac. ÃŽmi este fricã pentru cã, într-o bunã zi, ar putea face vreo grozãvie, pentru cã devine deosebit de agresiv. L-am tinut legat mai multe zile, însã nu s-a potolit“, a declarat Vasile Lupu.
Recent, cunoscîndu-l pe bolnav, politistii din comunã s-au deplasat imediat la locuinta familiei Lupu. Dupã ce au analizat situatia, oamenii legii au solicitat ajutorul Serviciului de Ambulantã, pentru a-l transporta pe bolnav la spital. „ÃŽl cunoastem destul de bine pe Ion Lupu, pentru cã nu o datã am fost nevoiti sã intervenim pentru linistea familiei. Cu toate acestea, de cîte ori se externeazã, face numai scandal“, ne-a declarat un politist din comuna Borca.

Lege schioapã

Situatia lui Ion Lupu este foarte bine cunoscutã de cadrele medicale, atît de cele de la Sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean Neamt, cît si de cele de la Spitalul Gîdinti. ÃŽn urma discutiilor purtate cu cadrele medicale, concluzia a fost aceea cã, datoritã vidului legislativ, bolnavii psihici pot fi internati în ospicii sub pazã numai dacã instanta decide acest lucru. Cu alte cuvinte, orice bolnav trebuie sã fie declarat periculos, pentru a nu se mai plimba în libertate. Cum Ion Lupu nu a agresat, deocamdatã, pe nimeni din afara familiei, el se poate plimba liber printre sãtenii din Borca. Singura solutie ca bolnavul sã ajungã la un azil este aceea ca tatãl sãu sã facã o plîngere penalã împotriva lui. Desi specialistii sînt constienti cã bolnavul ar putea comite oricînd o faptã gravã, din cauza legii, mãsurile pot fi luate foarte greu. „ÃŽl cunosc pe acest pacient, pentru cã l-am avut sub tratament. Stiu cã ori de cîte ori se acutizeazã boala, el este internat la Sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean Neamt dupã care vine la noi, la Spitalul Gîdinti. ÃŽn spital este un bolnav linistit, chiar foarte linistit. Aici, atît timp cît face tratamentul, nu este nici o problemã cu el. Cînd a plecat acasã, boala era amelioratã. Eu cred cã nu si-a mai continuat tratamentul la domiciliu, altfel nu-mi explic comportamentul sãu. Consider cã acestui pacient trebuie sã i se facã acte de bolnav periculos, pentru cã boala lui nu se vindecã. Oricînd poate sã facã ceva foarte grav. De aceea, cred cã ar fi mult mai bine sã fie internat într-un cãmin. Pentru asta, politistii din comunã trebuie sã se implice. Sã ia declaratii de la cei agresati de el si sã-i facã dosar. Eu, repet, atît timp cît acest bolnav se aflã sub tratament, nu ne-a fãcut nici o problemã“, a declarat Doina Leahu, director al Spitalului de Boli Psihice Gîdinti.

„Trebuie declarat bolnav psihic periculos“

De aceeasi pãrere este si medicul Corina Echim din cadrul Sectiei Psihiatrie a Spitalului Judetean Neamt. „ÃŽntr-adevãr, acest pacient a fost internat la noi si face tratament. ÃŽl tinem sub tratament o perioadã, dupã care îl trimitem la Spitalul Gîdinti. ÃŽnsã, nici acolo nu poate fi tinut la nesfîrsit. Solutia în acest caz este întocmirea unui dosar penal, iar instanta sã-l declare bolnav psihic periculos. Doar atunci poate fi internat într-un azil. Trebuie neapãrat sã i se facã dosar si sã fie expertizat. Altfel, noi nu avem ce face. Ar trebui sã comitã o faptã gravã ca sã fie izolat. Dacã nu se procedeazã astfel, ne vom plimba în acest cerc vicios, iar bolnavul va fi internat, externat, iarãsi internat, pînã cînd va comite vreo ilegalitate. Trebuie spus cã nici tatãl sãu nu s-a îngrijit si nu l-a adus la control cînd a trebuit“, a declarat medicul Corina Echim.
Din nefericire, Ion Lupu nu este singurul bolnav psihic care se plimbã liber printre noi. Ca el sînt, probabil, sute de pacienti care oricînd pot comite grozãvii.
Articolul 114 din Codul Penal spune: „Cînd fãptuitorul este bolnav mintal, ori toxicoman si se aflã într-o stare care prezintã pericol pentru societate, se poate lua mãsura internãrii într-un institut medical de specialitate, pînã la însãnãtosire. Aceastã mãsurã poate fi luatã în mod provizoriu si în cursul urmãririi penale sau al judecãtii“. Dupã cum se vede, legea este foarte clarã. Dar, în acest caz nu existã o plîngere penalã împotriva lui Ion Lupu. Or, autoritãtile nu-i pot cere lui Vasile Lupu sã facã diligentele necesare pentru ca fiul sã fie declarat bolnav mintal.

Articol afisat de 2600 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective