Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Concedierile colective de la Aqua Calor, aprobate de Guvern

Concedierile colective de la Aqua Calor, aprobate de Guvern

• la sfîrºitul anului, societatea va mai avea circa 95 de angajaþi

200 de salariaþi de la Aqua Calor vor fi concediaþi, în condiþiile în care Guvernul a aprobat programul de restructurare a societãþii. În scurt timp, din cei 297 de angajaþi de la Aqua Calor, 200 trebuie sã
renunþe de bunãvoie la locul de muncã. Probabil cã, pînã la toamnã, la Aqua Calor vor mai rãmîne sub o sutã de oameni, iar dupã modernizarea sistemului termic centralizat din municipiul Piatra Neamþ, societatea va ajunge la nivel de secþie sau de serviciu în cadrul Primãriei pietrene. Cei care vor mai lucra la Aqua Calor vor asigura service-ul noului sistem termic ºi vor supraveghea funcþionarea a 18-19 centrale termice de cvartal care vor mai funcþiona în iarna care vine. Proiectul primãriei prevede înlocuirea centralelor termice de cvartal cu altele mici, care vor funcþiona în containere lîngã blocuri. Altele vor fi amplasate în clãdirile vechilor sisteme de producere a energiei termice ºi apei calde menajere. Se vrea ca, în 2007, întregul sistem de termoficare din Piatra Neamþ sã fie automatizat.

Consilierii locali au dat liber restructurãrilor în mai

Consilierii locali ai municipiului PIatra Neamþ au aprobat încã de pe 25 mai 2006, proiectul privind restructurãrile care trebuie fãcute la Aqua Calor. Ulterior, acesta a ajuns pe masa Guvernului, pentru ca pe seama lui sã se emitã o prevedere legalã, în baza cãreia sã se treacã la restructurãrile colective. Membrii AGA ºi CA de la Aqua Calor au susþinut cã la aceastã societate sînt necesare restructurarea ºi reorganizarea pentru cã are pierderi foarte mari, iar Primãria asigurã modernizarea sistemului termic din Piatra Neamþ, prin înlocuirea centralelor de acum, cu altele performante, ºi nu va mai fi nevoie de foarte mulþi oameni. Desfiinþarea celor 200 de locuri de muncã se va face în douã etape, una în viitorul apropiat, în procent de 70-80%, ºi cealaltã aproape de sezonul rece. La cererea sindicatului ºi a angajaþilor s-a mers pe desfiinþarea a 200 de posturi. Cei care nu vor mai lucra la Aqua Calor vor primi salarii compensatorii, în funcþie de vechimea fiecãruia în societate. Numãrul maxim de salarii pe care le va încasa un disponibilizat va ajunge la 25, la o vechime de peste 30 de ani. Valoarea unui salariu depãºeºte cu puþin opt milioane de lei. Din 2003, Aqua Calor are ca principal obiect de activitate producerea ºi distribuþia de energie termicã ºi apã caldã menajerã. ÃŽncã se mai ocupã de administrarea celor douã cimitire publice din Piatra Neamþ - „Eternitatea“ ºi „Pietricica“, ºi a 27 de spaþii locative. Mai în primãvarã i s-a luat dreptul de administrare a blocurilor construite de firma Mivan Kier, pe Calea Romanului ºi a cîtorva hale de la Speranþa.

Anul trecut, pierderi de 71 miliarde de lei

Situaþia financiarã a societãþii, în ultimii ani, a fost tot mai grea, iar, la finele lui 2005, pierderile au ajuns la aproape 71 miliarde de lei. Dupã ce Primãria Piatra Neamþ a demarat programul de modernizare a centralelor termice, restructurarea la Aqua Calor a devenit de neocolit. Pentru acest sezon cald, este prevãzutã transformarea tehnologicã a 32-33 de centrale termice din 52 existente. Cazanele care vor fi utilizate vor avea un randament de peste 90%. De asemenea, reglarea arderii va fi automatã ºi nu va mai fi nevoie de fochiºti. În sezonul rece 2006-2007, Aqua Calor va rãmîne în exploatare cu 18-19 de centrale termice de cvartal. Din cele 25 de centrale termice, în urma solicitãrilor de debranºare care se vor înregistra în sezonul cald 2006, se va pune în discuþie oportunitatea menþinerii din punct de vedere tehnico-economic, întrucît au rãmas cu un numãr foarte mic de abonaþi, a CT 22, CT 62, CT 43, CT 40, fiind luate în calcul cuplarea centralelor 50 cu 51, automatizarea centralei 11 ºi montarea de containere automatizate în CT 67.
La sfîrºitul anului 2005, veniturile totale ale societãþii Aqua Calor erau de 223,97 miliarde de lei, cheltuielile de 294,99 miliarde de lei, ceea ce înseamnã cã pierderile s-au cifrat în jurul valorii de 71 miliarde de lei. Dupã reducerea numãrului de salariaþi ºi modernizãrile din sistem, vor scãdea cheltuielile în unitate. Se preconizeazã cã, la începutul lui 2007, la Aqua Calor vor mai fi 95 de angajaþi.

Articol afisat de 1856 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective