Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Furtuna de sîmbãtã - cifre ºi pagube

Furtuna de sîmbãtã - cifre ºi pagube

• peste 17 miliarde de lei este valoarea distrugerilor provocate pe Valea Muntelui de furtuna care s-a abãtut sîmbãtã peste judeþ • cele mai afectate localitãþi sînt Dãmuc, Bicaz Chei ºi Farcaºa • meteorologii nemþeni au prognozat pentru astãzi vreme instabilã, cu cer noros, precipitaþii pe arii extinse, cu grindinã ºi descãrcãri electrice

Pagubele materiale înregistrate în Neamþ în urma furtunii care a mãturat judeþul sîmbãtã, 5 august, sînt de 17,052 miliarde de lei. La aceastã concluzie au ajuns reprezentanþii cîtorva instituþii din judeþ, desemnaþi de prefect ºi constituiþi într-o comisie care s-a deplasat, ieri dimineaþã, în localitãþile afectate de ploile torenþiale ºi a evaluat stricãciunile suferite. Potrivit evaluãrilor fãcute de cãtre comisia judeþeanã, localitatea de pe Valea Muntelui cea mai afectatã de furtuna de sîmbãtã este Dãmuc, unde pagubele au fost evaluate la 15,23 miliarde de lei. Aici au fost distruse total patru poduri din lemn din satele Bãþu ºi Asãu, acostamentul DJ 127 A pe o lungime de jumãtate de kilometru, terasamentele ºi apãrãrile de mal a cinci drumuri comunale, mai multe drumuri sãteºti balastate cu lungimea totalã de un kilometru, precum ºi patru anexe gospodãreºti aparþinînd sãtenilor.
În comuna Bicaz Chei au fost grav afectate un pod de pe DJ 127 A, precum ºi drumul comunal Lipchieº. În cazul podului au fost distruse, pe o lungime de 100 de metri, aripa dreaptã ºi apãrãrile de mal din gabioane, construite din beton, piatrã ºi plasã sîrmã. 100 de metri din drumul comunal Lipchieº, construit din balast ºi piatrã de carierã, au fost distruºi la nivelul terasamentului ºi apãrãrilor de mal. În cazul celor douã obiective, pagubele au fost evaluate la 1,361 miliarde de lei. Valoarea totalã a pagubelor înregistrate în comuna Farcaºa este de 460, 5 milioane de lei. Aici, revãrsarea pîrîului Buºmei a afectat cinci locuinþe ºi douã canale din piatrã care au fost colmatate.

Riscul de furtunã persistã în Neamþ
Vremea capricioasã, cu ploi, grindinã, descãrcãri electrice ºi vînt în rafale, va mai zãbovi cel puþin o zi în judeþ. Potrivit prognozelor meteorologilor nemþeni, astãzi vremea va fi instabilã, cu cer noros, cu precipitaþii pe arii extinse, cu grindinã ºi descãrcãri electrice. Este posibil ca, la munte, cantitãþile de precipitaþii înregistrate sã ajungã la 25-30 de litri pe metru pãtrat. Vîntul va sufla de la slab la moderat dispre sud spre vest, fiind posibil ca pe timpul averselor sã se intensifice. Faþã de zilele trecute, regimul termic va fi mai scãzut. La munte se vor înregistra intensificãri ale vîntului dinspre sud spre vest. Temperaturile minime se vor situa între 11 ºi 16 grade Celsius, iar cele maxime vor fi cuprinse între 22 ºi 27 grade Celsius.
Conform datelor furnizate de cãtre Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamþ, sîmbãtã, 5 august, cînd o bunã parte dintre localitãþile judeþului au fost rãvãºite de furtunã, au fost înregistrate intensificãri ale vîntului, scurgeri de pe versanþi, iar cantitatea maximã de precipitaþii a fost de 51,4 litri pe metrul pãtrat. Aceasta a fost înregistratã în comuna Bicaz Chei, pe rîul Bicaz, în intervalul orar 16-18. În intervalul orar 14.30- 17.30, maximum de precipitaþii a fost de 45,5 litri pe metrul pãtrat ºi a fost înregistrat pe pîrîul Dãmuc, din comuna cu acelaºi nume. Conform mãsurãtorilor fãcute de staþiile hidrologice din judeþ, din punct de vedere al cantitãþii, în intervalul orar 16.30-17.50, maximul a fost înregistrat pe rîul Bistriþa, în satul Frumosu, din comuna Farcaºa.
Din cauzã cã majoritatea cursurilor de apã din bazinul rîului Bistriþa au depãºit cotele de apãrare, atenþie ºi, pe alocuri, chiar cele de inundaþie, sîmbãtã searã, pentru foarte scurt timp, s-a deversat apã din acumularea Taºca cu un debit de 40 metri cubi pe secundã. Înainte de a face aceastã manevrã, debitul rîului în acel punct crescuse pînã la 111 metri cubi pe secundã.

Articol afisat de 2283 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective