Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fabricã revendicatã de 11 ani

Fabricã revendicatã de 11 ani

• urmaºii proprietarului fabricii de ulei din Gara Veche încearcã sã o redobîndeascã de 11 ani • fabrica Solo ºi o casã au devenit active ale societãþii Montana, intratã în faliment • hotãrîrile judecãtoreºti nu au fost respectate din varii motive • subprefectul ameninþã lichidatorul judiciar de la Montana cu amenzi de miliarde •

Andre Edmond Abels se luptã de 11 ani pentru a recãpãta fosta Fabricã de Uleiuri „Solo“, din Gara Veche, ºi o casã, care au aparþinut familiei sale pînã la naþionalizarea din 1948. Dupã atîtea zbateri pentru a-ºi recãpãta moºtenirea luatã de comuniºti, chiar dacã justiþia i-a dat dreptate, peste tot unde s-a adresat, Andre Abels nu a reuºit, nici pînã acum, sã intre în posesia bunurilor care aparþin, de drept, familiei sale. Acesta este motivul pentru care a solicitat o întrevedere cu subprefectul de Neamþ, Vasile ªendrea.
ÃŽn timp, fabrica a ajuns un activ al firmei Montana, care se aflã în procedurã de faliment, aflîndu-se sub supravegherea judecãtorului sindic, iar toate deciziile legate de patrimoniul falitei sînt luate de cãtre acesta. Andre Edmond Abels afirmã cã locuinþa, care era separatã de fabricã, trebuia înapoiatã de drept, iar pentru fabricã ºi teren a demarat acþiuni în justiþie. „Fosta casã a pãrinþilor mei trebuia restituitã de drept pentru cã a fost preluatã de stat, în 1948, fãrã titlu, iar legea prevede cã restituirea se face de drept. ÃŽn ce priveºte fosta Fabricã «Solo» ºi terenul aferent, am încercat sã intrãm în posesie în 2003, dar Montana s-a opus executãrii silite. Atunci, au apãrut normele metodologice de aplicare a Legii 10/2001, care prevedeau aplicarea fazei administrative de recuperarea a terenurilor ºi imobilelor naþionalizate. ÃŽn acel moment, am suspendat acþiunile judecãtoreºti care erau în derulare ºi am încercat sã intrãm în posesia bunurilor, dar fãrã nici un rezultat“, a declarat Andre Abels.
Deºi tot încearcã din 1996, Abels nu a reuºit pînã acum sã intre în posesia activelor. ÃŽn prezent, imobilele fostei Fabrici «Solo» ºi locuinþa din strada Gara Veche nr.3, din Piatra Neamþ, teren ºi clãdiri sînt deþinute de Montana SA, societate care se aflã în lichidare judiciarã. Pentru cã aceasta nu a plãtit cãtre stat valoarea acþiunilor pe care le cumpãrase, în 2004 a fost reziliat contractul de vînzare-cumpãrare ºi statul a devenit acþionar majoritar la Montana, cu 70% din capitalul social. ÃŽn acest context, moºtenitorul s-a adresat APAPS, care a înºtiinþat familia Abels cã retrocedarea este condiþionatã de un aranjament privind scãderea datoriilor Montana, din neplata la timp a ratelor pentru acþiunile cumpãrate la privatizare.
„Ulterior, conducerea de la Montana a ridicat o nouã condiþie legatã de datoriile pe care le avea faþã de AVAS, care, în vederea recuperãrii banilor, a scos la vînzare imobilele Fabricii «Solo», cu care a garantat un credit luat de la Bancorex. Am adus la cunoºtinþa AVAS cã bunurile sînt revendicate de cãtre proprietar, iar acestea au fost retrase de la vînzare“, a mai spus Abels. Acesta mai susþine cã Montana a tergiversat foarte mult procesul de retrocedare a bunurilor ºi le-a închiriat unei alte firme, iar, în acest moment, fabrica este dezafectatã ºi în ruinã. Pentru intrarea în posesia activelor, s-a adresat Comisiei judeþene de aplicare a Legii 10/2001, de retrocedare a imobilelor naþionalizate, însã a fost înºtiinþat cã acþiunea a fost transmisã spre soluþionare tot APAPS.

Posibilã rezolvare
ÃŽnceputurile acestui caz dateazã din 1996 cînd, considerîndu-se nedreptãþit, pus în imposibilitatea de a intra în posesia bunurilor care-i aparþin de drept, Sergius Abels, tatãl lui Andre, a deschis acþiune în justiþie, chemînd în judecatã statul, SIF Moldova Bacãu, APAPS Bucureºti, Ministerul Agriculturii ºi firma Montana. „Instanþele de judecatã au dispus restituirea în naturã a imobilului cu terenul aferent de 1.700 de metri pãtraþi, conform sentinþei din 1998 a Judecãtoriei Piatra Neamþ, decizia civilã din acelaºi an a Tribunalului Neamþ ºi o altã sentinþã a Judecãtoriei Piatra Neamþ din 1999. Aceste hotãrîri sînt definitive ºi irevocabile, dar nu au putut fi executate, deoarece Montana s-a opus, susþinînd cã aceste hotãrîri nu-i sînt opozabile, încãlcînd, astfel, prevederile Legii 10/2001“, se aratã într-un memoriu semnat de Sergius Abels ºi înaintat, în 2004, Corpului de Control al Guvernului .
Vasile ªendrea, subprefectul de Neamþ, a dat dreptate solicitantului ºi este de pãrere cã situaþia este tergiversatã intenþionat. „AVAS spune cã aceia care trebuie sã rezolve problema sînt lichidatorii, lichidatorii spun cã este decizia judecãtorului sindic, acesta îi trimite la adunarea creditorilor ºi ajungem din nou la AVAS, care deþine 40% din acþiuni. Mai mult, Comisia Judeþeanã a stabilit cã retrocedarea trebuie fãcutã de cãtre lichidator, dar tot nu s-a întîmplat nimic. Poate aºteaptã sã-i îmbiem cu vreo douã amenzi de cîte un miliard de lei. Lichidatorii au scos la vînzare fabrica Montana cu tot cu ceea ce trebuia retrocedat lui Abels ºi, probabil, cã vor sã vîndã, iar, mai apoi, proprietarul sã se judece cu cumpãrãtorul“, a declarat subprefectul Vasile ªendrea.
Lichidatorul judiciar, firma Fiscal Expert Bussines, reprezentatã de Gheorghe Ouatu, nu a vîndut nici unul din activele care trebuie restituite proprietarului de drept, dar nici nu este speriat de amenda cu care l-a ameninþat subprefectul de Neamþ. „Cam micã amenda. Puþin. Abels va primi tot ce solicitã, dar încã nu este momentul. ªi noi, pentru a ajunge la finalizare, trebuie sã obþinem aprobãri de la creditori, printre care se numãrã ºi AVAS. Situaþia se va rezolva într-o lunã, poate ºi mai repede“, a declarat Gheorghe Ouatu.

Articol afisat de 3232 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective