Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 1 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Partidul Social Democrat nu va dispãrea de pe scena politicã

Partidul Social Democrat nu va dispãrea de pe scena politicã

În urmã cu un an ºi jumãtate, atunci cînd PSD cîºtigase alegerile locale, cînd peste 70% dintre primari ºi consilieri fãceau parte din rîndul social-democraþilor, nimeni nu-ºi putea imagina cã, în scurt timp, partidul ar putea ajunge în situaþia dezastruoasã din prezent. Optimismul ºi încrederea din iunie 2004 au fost înlocuite cu o stare de incertitudine, nesiguranþã ºi dezbinare.
Voi încerca sã gãsesc explicaþii credibile pentru aceste schimbãri nedorite ºi sã propun ºi cîteva soluþii privind ieºirea din impasul în care ne aflãm:
I. De ce am pierdut preºedinþia Camerei Deputaþilor ?
Simplu: pentru cã aºa a vrut actuala putere. Presiunile la care a fost supus Adrian Nãstase, de la începutul acestui an, au condus la acest deznodãmînt. Consider cã PSD ar fi avut de cîºtigat dacã Adrian Nãstase ºi-ar fi depus demisia dupã ce Curtea Constituþionalã i-a dat cîºtig de cauzã.
Este pãcat cã s-a întîmplat aºa, de vinã sînt oamenii pe care Nãstase i-a susþinut (care l-au executat, ulterior) ºi politica pe care a promovat-o (care s-a întors împotriva lui).
Cazul Nãstase, care a ocupat prea mult spaþiu ºi timp în mass-media, a reuºit sã distragã atenþia oamenilor de la adevãratele probleme ale actualei guvernãri fãrã a soluþiona corupþia din România. Cît despre o eventualã retragere, sînt convins cã Adrian Nãstase va mai avea multe de fãcut ºi de spus în politica româneascã.
II. Este necesarã organizarea unui congres extraordinar ?
Existã numeroase voci care cer cu insistenþã convocarea unui congres extraordinar, imediat dupã Consiliul Naþional. Cei mai mulþi dintre lideri doresc un congres-revanºã, pentru a reveni pe funcþii, în condiþiile în care nici acum ei nu recunosc actuala conducere, aleasã în mod democratic. Aceºtia nu înþeleg cã existã o disciplinã de partid care este mai presus de interesele personale ºi care trebuie respectatã în totalitate.
În ceea ce mã priveºte, consider cã acest congres nu se justificã, chiar dacã, în cadrul sãu, s-ar putea clarifica unele aspecte ce þin de structurile organizatorice (prea stufoase), de mesajul cãtre electorat, ori de ideologia partidului.
Sînt extrem de dezamãgit de atitudinea unora dintre vicepreºedinþii partidului care vor congres pentru schimbarea conducerii, dar ei înºiºi fac parte din structurile de conducere. Probabil, e vorba doar de Mircea Geoanã care ar trebui lãsat, totuºi, sã-ºi ducã mandatul la capãt, fãrã tracasãri zilnice.
Se vorbeºte prea mult despre congres ºi se ignorã munca efectivã din cadrul organizaþiilor de partid. Dacã PSD stãtea cel mai bine la acest capitol, comparativ cu celelalte partide, acum, cei rãspunzãtori se feresc sã meargã în rîndul membrilor de partid, tocmai pentru a nu fi nevoiþi sã rãspundã la întrebãrile lor, perfect justificate, dar fãrã explicaþii plauzibile.
Dacã, totuºi, în mod statutar, democratic se va hotãrî organizarea acestui congres extraordinar, mã voi supune deciziei luate.

„Cei care doresc dispariþia partidului ºi comploteazã pe la colþuri ar trebui sã-ºi vadã de alt drum“
III. Propuneri de redresare a partidului ºi de recîºtigare a credibilitãþii
Deºi ne aflãm într-o situaþie dezolantã, aparent fãrã ieºire, credinþa mea de om devotat principiilor promovate de cãtre aceastã formaþiune politicã este cã Partidul Social Democrat nu va dispãrea, dimpotrivã, va ieºi fortificat ºi purificat din aceste încercãri.
Sînt de acord ca aceia care au de plecat sã plece, ca aceia care au de dat socotealã sã dea socotealã, iar aceia certaþi cu legea sã fie judecaþi. Cei care doresc dispariþia partidului ºi comploteazã pe la colþuri ar trebui sã-ºi vadã de alt drum, dacã nu mai vor sã fie social-democraþi.
Cel mai important lucru, în acest moment, este recredibilizarea partidului ºi aceasta se poate face în cadrul unui Consiliu Naþional bine organizat, într-un climat democratic autentic. Este locul în care va trebui sã stabilim, cu claritate, strategia partidului (ideologie, programe etc.), reaºezarea statutului (care este destul de stufos ºi, pe alocuri, imperfect).
Sînt convins cã PSD nu se va rupe nici nu va dispãrea de pe scena politicã, pentru cã este absolutã nevoie de un partid de stînga în aceastã Românie, sãrãcitã ºi mai mult în urma experimentãrilor din ultimul an ºi jumãtate.
Mizez pe inteligenþa ºi spiritul de echipã care-i caracterizeazã pe oamenii din partid, chiar dacã alþii doresc distrugerea acestei formaþiuni politice, chiar dacã partidul este slãbit din cauza luptelor interne, a plecãrilor din ultima vreme ºi a numeroaselor atacuri din afarã. Sînt sigur cã PSD va reveni pe scena politicã mai stabil ºi mai puternic decît a fost înainte.

Articol afisat de 2461 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective