Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Douã primãrii cer un drum judeþean

• prin aceastã preluare s-ar putea reuºi repararea drumului DJ 155K, cu fonduri europene • pe hãrþile rãmase de la comuniºti, acest drum de þarã figureazã ca fiind asfaltat

Autoritãþile locale din comunele Hangu ºi Crãcãoani vor sã preia drumul DJ 155K din administrarea Consiliului Judeþean Neamþ, în încercarea de a-l repara cu fonduri externe. Consilierii locali din Crãcãoani ºi-au dat acceptul pentru aceastã trecere, iar vineri, 31 martie, urmau sã se pronunþe ºi cei din Hangu, în cadrul ºedinþei legislativului local. Primarii celor douã comune susþin cã doar prin aceastã preluare ºi cu obþinerea de fonduri externe nerambursabile pentru reparaþii ar putea scãpa de cea mai mare problemã a comunelor pe care le conduc.
ÃŽn comuna Crãcãoani, acest drum se întinde pe o lungime de 20 de kilometri, iar în Hangu - pe 12,5 kilometri. ÃŽn comuna Hangu, odatã cu drumul trebuie reparate ºi trei poduri de mare interes.„Noi avem, astãzi (vineri, 31 martie - n.r.), ºedinþã de Consiliu Local ºi cred cã vor fi de acord consilierii sã preluãm drumul DJ 155K de la Consiliul Judeþean, în patrimoniul nostru. Dacã reuºim acest transfer, poate avem norocul sã obþinem fonduri externe, nerambursabile, cu care sã îl reparãm. Din bugetul local al comunei Hangu nu se vor putea face niciodatã lucrãri de amploare. ÃŽncasãm, anual, 1,4 miliarde de lei la buget, ºi cheltuielile cu învãþãmîntul sînt de peste 11 miliarde de lei. Noi vom avea de suportat cheltuielile cu avizele, aprobãrile, studiile de fezabilite ºi proiectul, ceea ce nu-i deloc puþin pentru un buget local“, a declarat primarul de Hangu, Gavril Lupu.
Consilierii locali din Crãcãoani ºi-au dat acceptul pentru schimbarea regimului de drum judeþean în drum comunal. Primarul Vasile Andriºoaia a precizat cã aproximativ 3.000 de locuitori din comuna Crãcãoani, respectiv din satele Magazia, Cracãul Negru ºi Mitocu Bãlan, au de suferit din cauza stãrii proaste în care se aflã DJ 155K. „Acest drum este de þarã, foarte stricat, dar pe hãrþile rãmase de pe vremea comuniºtilor el figureazã ca fiind asfaltat. De cînd sînt primar, din 2000, numai din bugetul local al Primãriei Crãcãoani a fost reparat cît de cît. Sper sã îl obþinem în patrimoniul nostru de la Consiliul Judeþean ºi sã reuºim sã atragem fonduri externe pentru asfaltarea sa, pentru cã aceºti bani se dau numai comunitãþilor locale, nu ºi celor judeþene. Cel puþin jumãtate din comuna Crãcãoani este traversatã de DJ 155K ºi 3.000 de locuitori din trei sate îl strãbat zi de zi. Dacã vor fi de acord ºi consilierii judeþeni cu transferul, mai trebuie sã îºi dea acceptul guvernanþii, dupã care vom trece la întocmirea documentaþiei necesare pentru atragerea fondurilor externe. Nu vreau sã-mi fac iluzii cã vom reuºi sã asfaltãm toþi cei 20 de kilometri, cît este lungimea drumului prin comuna noastrã, dar mãcar 15-16 - din Crãcãoani centru ºi pînã la Mitocu Bãlan - ºi sã rãmînã neasfaltatã diferenþa care trece prin pãdure“, a declarat primarul Vasile Andriºoaia.

ÃŽn 2007, fonduri europene de zece ori mai mari
În anul viitor, nu vor mai exista fonduri SAPARD pentru repararea drumurilor care sînt în administrarea comunitãþilor locale, dar vor fi alocaþi bani special pentru repararea infrastructurii rurale. În 2006, în România s-au alocat circa 150 milioane de euro pentru programe de dezvoltare ruralã. Prefectul de Neamþ, Toader Mocanu, a precizat cã, anul viitor, suma alocatã pentru dezvoltarea infrastructurii rurale va fi de circa zece ori mai mare, ajungînd la aproape 1,5 miliarde de euro. Þinînd cont de aceste prevederi, Toader Mocanu a discutat cu primarii comunelor Hangu ºi Crãcãoani ºi au ajuns la concluzia cã ºansa cea mai mare ca drumul DJ 155K sã fie reparat este atragerea fondurilor europene, odatã cu preluarea sa în administrarea consiliilor locale.

Articol afisat de 2686 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective