Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gripa pãsãreascã, „beleaua“ de pe capul primarilor

Gripa pãsãreascã, „beleaua“ de pe capul primarilor

• fiecare primar trebuie sã întocmeascã un plan pentru prevenirea ºi combaterea gripei aviare • pentru achiziþionarea dezinfectantului ºi echipamentelor de protecþie se prevãd cheltuieli de circa 2-300 milioane de lei • bani care lipsesc de prin primãrii •

Toþi cei peste 80 de primari din judeþul Neamþ trebuie sã întocmeascã planuri de mãsuri pentru prevenirea ºi combaterea gripei aviare. Pentru corecta realizare a documentaþiilor, la sfîrºitul sãptãmînii trecute, aleºii locali au participat la o ºedinþã organizatã de conducerea Direcþiei Sanitar Veterinare, la care au fost invitaþi reprezentanþii Prefecturii ºi Consiliului Judeþean. Aºa au aflat cã sînt obligaþi sã se doteze cu dezinfectant ºi echipamente de protecþie în cîteva zile, lucru pentru care sînt necesari cîteva sute de milioane de lei. Bani pe care nu-i au. Cu prilejul întrunirii, ºefii administraþiilor locale au mai aflat cã au obligaþia de a cunoaºte care sînt efectivele de pãsãri din gospodãriile locuitorilor ºi cã trebuie sã îi informeze pe medicii veterinari despre toate cazurile de îmbolnãvire sau mortalitate în rîndul animalelor ºi pãsãrilor. Oamenii sînt obligaþi sã-ºi izoleze orãtãniile în curþi sau adãposturi ºi sã nu îºi lase raþele ºi gîºtele pe luciurile de apã. De asemenea, potrivit unei alte mãsuri de prevenire, localnicilor li se interzice sã împrãºtie gunoiul de grajd în afara curþilor, acesta urmînd sã fie distrus prin ardere. Sub interdicþie se aflã ºi transportul, în afara judeþului, a tuturor categoriilor de pãsãri, dar ºi a porcilor. Primarii mai au obligaþia de a sprijini informarea locuitorilor despre gripa aviarã, prin intermediul cabinetelor medicale umane, a celor veterinare, ºcolilor ºi bisericilor. Veterinarii vor supraveghea efectivele de pãsãri domestice prin examene clinice, anatomopatologice ºi virusologice, de asemenea, avînd obligaþia sã monitorizeze pãsãrile migratoare din zonã.

Dezinfectoare la primãrii, biserici, ºcoli, spaþii comerciale ºi dispensare
Asigurarea aprovizionãrii cu dezinfectante ºi echipamente de protecþie omologate, pentru întreg personalul care ar putea fi implicat într-un episod de gripã aviarã, intrã tot în sarcina primarilor. În cazul apariþiei vreunui focar într-o localitate, trebuie folosite dezinfectoare la intrarea în instituþiile publice - primãrie, biserici, ºcoli, spaþii comerciale ºi dispensare, ca ºi la intrarea ºi ieºirea din localitate. Ecarisarea se va face prin respectarea mãsurilor de prevenire a contaminãrii. În cazul apariþiei unui focar de gripã aviarã, în zona de protecþie, cu o razã de cel puþin trei kilometri, vor fi asigurate supravegherea ºi menþinerea sãnãtãþii efectivelor de pãsãri din gospodãriile populaþiei, prin depistãri periodice.
ÃŽn apropierea focarului, se va institui o zonã de supraveghere cu raza de cel puþin zece kilometri. Periodic, la intervale de cel mult o sãptãmînã, din gospodãriile populaþiei se vor trimite probe de laborator pentru supravegherea sanitar veterinarã. Doctor Constantin Lipan, director adjunct al Direcþiei Sanitar Veterinare Neamþ, a declarat cã, în cîteva zile, toþi primarii nemþeni vor trebui sã se aprovizioneze cu material dezinfectant ºi cu echipamente de protecþie. „Este obligaþia aleºilor locali sã aibã la dispoziþie stocuri de dezinfectant ºi materiale de protecþie. Aceste achiziþii se vor face din fondurile primãriilor, fãrã aºteptarea banilor cu destinaþie specialã, de la «centru». Noi am cheltuit circa un miliard de lei la nivel judeþean, pentru aprovizionarea cu dezinfectante ºi cu testele pe care le-am fãcut în diverse situaþii, pentru prevenirea sau depistarea virusului de gripã aviarã“, a declarat directorul Constantin Lipan.
Primarii din Neamþ sînt preºedinþii comandamentelor antiepizootice comunale, orãºeneºti sau municipale ºi, prin urmare, le revin aceste obligaþii. Se apreciazã cã, pentru „înarmarea“ împotriva gripei pãsãreºti, la nivelul fiecãrei comune urmeazã a fi cheltuiþi între 200 ºi 300 milioane de lei. Bani care lipsesc cu desãvîrºire, în majoritatea primãriilor.

Articol afisat de 1692 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective