Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinuciderile de la Liceul Roman Vodã, declaraþii ºocante

Sinuciderile de la Liceul Roman Vodã, declaraþii ºocante

• „Monitorul“ vã prezintã declaraþii ale apropiaþilor elevelor care s-au sinucis • „probabil ea s-a regãsit în acea scriere ºi poate de aceea a recurs la acest gest“, spune fostul prieten al Crinei P., despre hîrtia care a fãcut atîta vîlvã • lui i-a fost trimis ºi un ultim SMS în care adolescenta scria: „Eu mã simt oribil, mã simt ultima persoanã de pe pãmînt. Mai bine aº muri“ • Monitorul a stabilit ce legãturã exista între liceeana care s-a spînzurat în apartamentul mamei ei ºi o altã adolescentã care a încercat sã-ºi taie venele • directorul CNRV spune cã ar putea fi vorba ºi despre o încercare de distrugere a credibilitãþii liceului •

Tentativa de suicid ºi cele douã sinucideri prin spînzurare, cãrora le-au cãzut victime eleve de la Colegiul Roman-Vodã, au rãscolit comunitatea. Au fost avansate mai multe ipoteze, unele ºocante. Ancheta efectuatã de jurnaliºtii de la Monitorul a scos la ivealã o serie de declaraþii surprinzãtoare, care pot aduce luminã asupra cauzelor care au dus la tragicele gesturi. Un element cheie îl poate constitui declaraþia tînãrului Andrei Z., tot liceean, prieten al Crinei P., adolescenta care s-a sinucis în camera sa. De gãsirea la tînãrã a unei scrisori care putea fi interpretatã ca avînd trimiteri sataniste s-a legat formularea ipotezei cã ar fi vorba despre o posibilã implicare a unei grupãri de acest gen. Fostul prieten al adolescentei, a susþinut însã altceva: „Sînt devastat de ceea ce i s-a întîmplat Crinei, trebuia sã mã întîlnesc sîmbãtã cu ea, însã nu s-a mai întîmplat asta. Þineam morþiº sã iau acea foaie pentru cã nu mai vroiam sã o citeascã nimeni. E un bilet scris de mine, preluat de pe un site. Mã uitam din curiozitate ºi mi-au plãcut acele rînduri ºi le-am copiat ºi xeroxat. Una dintre aceste foi a ajuns la Crina. Nu a fost un îndemn, nu a fost o cerinþã. Nu cred cã, dacã aº spune cuiva sã se arunce în fîntînã, acea persoanã s-ar arunca. Probabil ea s-a regãsit în acea scriere ºi poate de aceea a recurs la acest gest“, a mai menþionat Andrei Z.
Cît priveºte influenþa pe care pot astfel de scrieri sã o aibã asupra unui adolescent, am cerut pãrerea arhiereului vicar al Episcopiei Romanului, PS Ioachim Bãcãoanul. „Despre cazurile de la Roman nu mã pot pronunþa cu certitudine. Cert este cã fenomenul la noi în þarã a luat o amploare de-a dreptul îngrijorãtoare. Numai la Bacãu, în urmã cu trei ani, au murit ca urmare a îndemnurilor de pe site-uri de Internet, trei copii, cel mai mic avînd 11 ani. Se acþioneazã, de cãtre acest cult, interzis prin lege la noi, foarte violent. Instigãrile acestea la violenþã ºi suicid sînt extrem de insistente, convingãtoare ºi periculoase pentru adolescenþii cu un psihic labil“, a precizat arhiereul vicar.

Probleme în familie
O altã ipotezã lansatã a fost cea a unor probleme comportamentale avînd la bazã situaþia familialã. Rudele Crinei P., au declarat cã au observat primele deviaþii comportamentale ale fetei în luna iulie 2005, atunci cînd s-a certat cu mama ei, plecînd sã locuiascã apoi cu tatãl ºi bunica, într-un apartament de douã camere. Fata trecea, din cînd în cînd, pe acasã. În 14 decembrie s-a certat cu tatãl sãu, care i-a reproºat cã timp de o sãptãmînã n-a fãcut ordine în dulap. La sugestia bunicii, pentru cã îi era rãu, fata a luat cîteva tablete de extraveral, dupã care i-a trimis un SMS mamei, rugînd-o s-o reprimeascã. Între timp mama, care l-a contactat telefonic pe tatã, a aflat cã fata plecase de cel puþin trei zile de acasã. Atunci a început sã se agite ºi, dîndu-i telefon Dorinei S., ar fi aflat cã fiica ei ar fi plecat împreunã cu Andrei Z., la un motel, unde s-ar mai fi aflat ºi un anume Cosmin, de 32 de ani, basarabean, stabilit în Craiova. Ameninþîndu-l telefonic pe Andrei cã l-a reclamat la Poliþie, însoþitã de oamenii legii, în ziua de 17 februarie, mama ºi-a recuperat fata de lîngã Andrei, de pe o bancã în centru, în jurul orei 22.30. Atunci a apãrut ºi prima supoziþie cã fata ar fi fost drogatã, cu forþa. Crina revine la ºcoalã ºi se ceartã cu Dorina S., pentru cã aceasta a spus unde este. Apoi intervine prima tentativã de suicid a Dorinei S., care încearcã sã-ºi cresteze venele sub forma unui X. Este gãsitã de familie ºi internatã. Crina trece peste hotãrîrea de a nu mai vorbi cu prietena sa ºi o viziteazã. La reproºurile familiei, fata riposteazã spunînd cã ea chiar ar înnebuni dacã ar sta la Psihiatrie. Pe 20 februarie, Crina reuºeºte sã-l convingã pe unul dintre profesori sã meargã la spital la Dorina, pentru cã aceasta îl aprecia foarte mult. Pînã la sfîrºitul sãptãmînii, vizitele se repetã, zilnic, dar ºi certurile mamã-fiicã. Sîmbãtã, 25 februarie, fata refuzã sã se scoale din pat pînã la ora 13.30, cînd, la insistenþele repetate ale mamei, vine la masã ºi mãnîncã puþin. Se culcã ºi apoi se trezeºte, face un duº. Cere mamei telefonul sã-i dea un mesaj lui Andrei, dar este refuzatã. Îi spune apoi cã vrea sã meargã în oraº cu el. Mama refuzã sã-i dea voie, sub pretext cã a fãcut baie ºi ar putea rãci. Crina îºi ia un casetofon, merge în camera ei ºi, sub pretextul cã vrea sã facã curat în dulapuri, deschide ambele uºi. Între timp, mama se duce în bucãtãrie ºi vorbeºte la telefon cu fiica cea mare. Revine în camerã, deschide uºa încercînd s-o determine pe fatã sã dea muzica mai încet, pentru cã deranjeazã vecinii. Atunci o gãseºte pe Crina în ºtreang, fãrã suflare, ghemuitã lîngã ºifonier.

Dezvãluiri în premierã
Andrei Z., fostul prieten al fetei, a susþinut cã nu are nici o legãturã cu moartea fetei. Acesta a mai spus cã l-a interesat doar binele fostei prietene, care, de asemenea, a þinut la el, dovadã fiind ultimul SMS trimis, înainte de a se omorî. „Vreau sã te vãd enorm de mult, dar nu pot veni. Miss you a'lot! Eu mã simt oribil, mã simt ultima persoanã de pe pãmînt. Mai bine aº muri. Te iubesc mult, Crina“.
Bãiatul ºi-a adus aminte ºi de zbaterile fetei. „Cînd a bãtut-o tatãl ei din cauza faptului cã a ajuns mai tîrziu decît de obicei acasã, a fugit. Ea mi-a spus cã tatãl ei i-a dat douã palme. Crina punea totul la suflet, era o fire slabã. Se certa cu tatãl ei în fiecare searã. Legat de incidentul cu motelul, un tip, Cosmin, angajat la o firmã, a venit în Roman pentru o lucrare. A stat la motel în «rampã». El, cu un alt amic, Marius, o cunoºteau. Ea nu avea unde sã stea, eu am vrut sã o iau la mine, însã tatãl meu nu mi-a dat voie. Am fost de-acord sã stea la acea pensiune. Ea era singurã în camerã, tipul se ducea la discoteci, Marius umbla ºi el mai mult prin oraº, iar eu îi duceam de mîncare, îi încãrcam telefonul. A stat doar o searã acolo, în rest a stat la Marius. I-am mai dat eu bani de mîncare. Pot spune faptul cã învãþa mai tot timpul. Nu ieºea afarã, pentru cã învãþa. Din cîte ºtiu, era o elevã bunã. Avea note mari... ªtiu cã luase niºte pastile înainte de a pleca de la bunici, Extraveral cred, însã cu mine nu era drogatã, ci doar fericitã pentru clipele de libertate, pentru momentele în care putea sã se bucure fãrã sã fie certatã de pãrinþi ori bunici. Nu a luat alcool. Nu ºtiu dacã a mai încercat sã se sinucidã în casa bunicilor ei, însã ºtiu faptul cã se tãia la mîni cu lama. Crina mi-a povestit, odatã, faptul cã mama ei i-ar fi spus cã naºterea acesteia a fost doar un accident nefericit ºi cred cã aceste vorbe au afectat-o foarte mult. Acum nu vreau sã-i fac rãu mamei Crinei, însã vreau sã fac «lumin㻓, a mai declarat Andrei.
Ipoteza frustrãrilor de ordin material este întãritã de faptul cã, despre Crina P. se ºtie cã a crescut într-un continuu dute-vino, între mamã ºi familia tatãlui, unde dormea în pat cu o bunicã bolnavã, în vîrstã de 75 de ani.

Tentantivã de distrugere a imaginii CNRV?
Ipoteza linºajului mediatic nu este înlãturatã de profesorii CNRV, care apreciazã cã toatã lumea s-a nãpustit asupra titratului colegiu, doar pentru a-i distruge imaginea „de elitã“ ºi a-i determina pe pãrinþi sã-ºi dea copiii la alte licee. Pe de altã parte, aici se ridicã ºi posibila problemã a cerinþelor mari, din partea cadrelor didactice, fapt stresant pentru unii elevi. „Am auzit, zilele acestea, în care noi am fost copleºiþi de durere, atîtea enormitãþi spuse, sub semnul anonimatului, despre CNRV, încît chiar înclin sã cred cã este adevãratã ipoteza. Sã nu uitãm cã cele douã eleve, Crina P. ºi Dorina S. au venit în liceul nostru prima de la Liceul Nr.3, iar a doua de la un liceu din Oneºti. De ce trebuie CNRV sã adune în cîrca sa toate problemele comunitãþii? Responsabilitatea nu ar trebui împãrþitã, în mod egal, între instituþii? Crina P. a venit la noi în urma unor probleme pe care le-ar fi avut cu un profesor de matematicã. Acesta, deºi a fost arestat pentru luare de mitã, a fost eliberat ºi acum predã la catedrã. Acum se susþine în «Roman-Vodã» cã elevii sînt în continuare «presaþi» sã facã meditaþii, la chimie, biologie, matematicã, fizicã, sã zicem. Au venit pãrinþii ºi mi s-au plîns, iar, acolo unde aceºtia ºi-au asumat ºi rãspunderea unei declaraþii, am luat mãsuri concrete“, a spus Daniela Suman, directoarea CNRV. Sã ne aducem aminte cã, în cazul Luizei V., cauza cea mai probabilã a suicidului rãmîne: „frica de eºec“...
Directoarea CNRV a mai adãugat cã va încerca sã amelioreze ºi relaþia cu celelalte instituþii implicate. „Am fost acuzaþi de formalism în desfãºurarea consilierii psiho-pedagogice. Vã asigur cã a fost fãcutã cu bunã-credinþã. Vom corecta din mers ceea ce nu a prins la elevi. Am vrea ca instituþiile publice: Consiliul Local, Poliþie, Spital sã vinã spre noi cu deschidere. Cum poate fi caracterizatã atutudinea unui medic psihiatru care retrimite în ºcoalã un copil, cu indicaþia «ameliorat». Noi n-am refuzat reinserþia socialã, dar cînd la cîteva zile acesta are o nouã tentativã de sinucidere, nu spune multe gestul? Pe de altã parte, a trebuit sã aflãm de la dumeavoastrã cã una din fete a fost adusã cu Poliþia în familie, dupã o tenativã de «evadare»“, a mai spus directoarea CNRV.

Colegiul Naþional „Roman Vodã“ (CNRV) a fost zguduit, anul acesta, de douã tragedii neverosimile: suicid prin spînzurare a douã eleve de clasa a XI-a, dar ºi de o tentativã de suicid. Mai întîi, la începutul lunii februarie, Dorina S., elevã în clasa a XI-a, ºi-a tãiat venele, ajungînd pe paturile Secþiei psihiatrie. Cea mai bunã prietenã a acesteia ºi colegã de bancã, Crina P. ºi-a pus capãt zilelor sîmbãtã, 25 februarie, spînzurîndu-se cu o eºarfã, de uºa unui dulap, în propria locuinþã. Dupã aproape douã sãptãmîni, luni, 13 martie, Luiza V. s-a spînzurat în liceu, cu fularul, de o þeavã de gaz, dupã un glasvand de lîngã intrarea în clasã. Directoarea CNRV, Daniela Suman, a mai spus cã, între prima sinucidere ºi tentativa Dorinei S. existã o legãturã, de vreme ce fetele erau prietene. Singura legãturã cu cel de al treilea caz, ar fi, în opinia directoarei, faptul cã Luiza V. ar fi fost extrem de sensibilizatã de moartea Crinei P. ºi, imitînd gestul acesteia, ar fi încercat sã îºi rezolve propriile probleme.
FOTO: Crina P. ºi-a pus capãt zilelor în apartamentul mamei sale

Articol afisat de 8643 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective