Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Violenþa în ºcoli, negatã de factorii responsabili

Violenþa în ºcoli, negatã de factorii responsabili

• un studiu realizat de Poliþie ºi Cabinetul Judeþean de Asistenþã Psihopedagogicã concluzioneazã cã violenþa în ºcoalã nu este perceputã ca o problemã majorã • totuºi, 529 de elevi problemã au fost identificaþi în ºcolile nemþene •

Peste 500 de elevi problemã au fost identificaþi în ºcolile nemþene, la finele unei acþiuni la care au colaborat reprezentanþi ai ºcolilor, ai inspectoratului ºcolar ºi ai Poliþiei. Conform raportãrilor adunate din unitãþile ºcolare din Neamþ, sînt 529 elevi cu probleme de infracþionalitate din cele mai diverse, de la comportament agresiv ºi consumul de tutun sau alcool ajungîndu-se pînã la consum de droguri, furturi sau chiar crime. Cei mai mulþi provin din mediul urban, mai precis 70% din cei contabilizaþi. Cu toate acestea, un studiu realizat recent de Compartimentul de Analizã ºi Prevenire a Criminalitãþii al Inspectoratului de Poliþie ºi Cabinetul Judeþean de Asistenþã Psihopedagogicã concluzioneazã cã violenþa în ºcoalã nu este perceputã ca o problemã majorã, iar acest fenomen a luat amploare în ultima vreme doar datoritã amplificãrii de cãtre mass-media. Astfel, mediul ºcolar nemþean este unul în care elevii se simt în siguranþã, dar sînt percepute ca nesigure zonele din exteriorul ºcolii, unde elevii sînt victime ale violentei gãºtilor din afara instituþiei. În cadrul dezbaterilor cu elevii, organizate în patru unitãþi din judeþ, aceºtia au recunoscut, totuºi, cã incidente violente se produc mai des între elevi, mai puþin între profesori ºi elevi.

Pentru a scãpa de ameninþarea gãºtilor, elevii vin la ºcoalã cu spray-uri paralizante
Cel mai des întîlnite agresiuni în ºcoalã sînt injuriile ºi vulgaritãþile, ameninþãrile, intimidãrile ºi gesturile agresive moderate cum ar fi îmbrîncelile sau lovirile uºoare. Bãtãile între elevi au un caracter ocazional, cele mai multe dintre conflicte pornind în timpul pauzelor ºi se sfîrºesc dupã ore, de regulã în afara ºcolii. Majoritatea conflictelor pornesc de la simple copilãrii ºi au o justificare minorã, iar dacã fetele aleg agresivitatea verbalã ºi sînt mai uºor de provocat, bãieþii intrã mai greu în conflict, dar genereazã incidente mai grave, culminînd cu agresiuni fizice. O problemã sînt ºi „taxele de protecþie“, frecvente mai ales la ºcolile generale ºi mai puþin în licee, elevii mici fiind mai uºor de intimidat ºi controlat, deoarece le este fricã sã spunã despre acest lucru. Cei care cer aceste taxe de protectie sînt persoane de regulã din afara ºcolii, de etnie romã, cu vîrste între 18 ºi 20 de ani, deºi existã ºi în interiorul ºcolii grupuri mici care urmãresc sã intimideze elevii din clasele a IX-a, le cer bani, þigãri, mîncare. ÃŽn acest fel, chiar dacã nu vin la ºcoalã cu arme albe, elevii mai au la îndemînã cîte un spray paralizant, preferînd sã lase „armele albe“ pentru discoteci. Elevii afirmã cã existã copii „terorizaþi“ de unii profesori, se ºtie despre acest lucru în cancelarie, dar nu se iau mãsuri ºi comportamentul este tolerat. Cu toate acestea, au fost semnalate ºi cazuri de agresiuni ale unor profesori asupra elevilor pe fondul consumului de alcool la ore, precum ºi comportamentul tendenþios al unor profesori faþã de fete. Cu toate acestea ºi dascãlii susþin aceeaºi variantã, a amplificãrii artificiale de cãtre mass-media a incidentelor din ºcoli sau care au ca protagoniºti elevii. Ei recunosc, totuºi, cã gestionarea conflictelor lasã de dorit deoarece multe dintre incidentele moderate care se întîmplã în ºcoalã nu sînt cunoscute sau, chiar dacã sînt cunoscute, sînt trecute cu vederea. Elevii nu discutã cu profesorii ºi preferã sã-ºi rezolve singuri conflictele care apar între ei, fãrã implicarea cadrelor didactice, dar simt nevoia unor ore în care sã se discute despre problema conflictului, metode ºi tehnici de negociere a conflictelor sau despre consecinþele comportamentului violent.
Una din soluþiile propuse de autorii studiului este ºi prezenþa în fiecare ºcoalã a unui psiholog care sã consilieze elevii ºi sã colaboreze cu profesorii. În plus, cadrele didactice subliniazã ºi necesitatea educãrii pãrinþilor, mai ales cã unele conflicte au fost escaladate tocmai prin implicarea acestora, ajungîndu-se la ameninþãri cu moartea ºi bãtãi în plinã stradã.

Articol afisat de 26666 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective