Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 10 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: Eurodramele ºi contribuþia pisicii din fîntînã

Despre ce înseamnã Politica Agricolã Comunã în Uniunea Europeanã s-a vorbit relativ puþin ºi îndoielnic sub aspectul profesionalismului, în România. Poate doar cînd negocierile de la capitolul dedicat dãdeau în clocot sã mai fi auzit ceva-ceva. Publicului larg îi fusese rezervatã manipularea cu eurospaimele. Respectul faþã de porc, ameninþarea soiurilor hibrid de viþã de vie ºi lupta pentru protejarea cîrnaþilor ºi palincii dãdeau frisoane, reuºind de fapt sã abatã bine de tot atenþia de la esenþa negocierilor pe agriculturã. Cu trecerea timpului însã, inevitabilul nu mai putea fi amînat. Dezbaterile corecte încep sã abordeze încet-încet probleme legate de suprafeþe agricole, de culturi, ºeptel, cote, subvenþii ºi perioade de tranziþie, de tipuri de ferme ºi unitãþile de procesare ºi industrializare a multor produse alimentare ºi aºa mai departe. Doar nu degeaba agricultura dã atîtea dureri de cap Uniunii Europene, care alocã acestui sector 45% din bugetul comunitar.
Politica Agricolã Comunã este un domeniu de competenþa exclusivã a Comunitãþii. Are ca obiectiv asigurarea de preþuri rezonabile pentru consumatorii europeni ºi venituri echitabile pentru agricultori. Demne de reþinut sînt ºi principiile respectate: unicitatea preþurilor, solidaritatea financiarã ºi preferinþa comunitarã. Sigur, nu-mi propun sã abordez acest subiect imens în cadrul unui comentariu. Simpla prezentare a reformelor aplicate în 1992, 1999 ºi 2003, dimpreunã cu reformele din 2004, referitoare la produsele mediteraneene ºi reforma organizaþiilor comune de pe piaþa zahãrului, ar putea acoperi un sezon de simpozioane. Încerc în schimb sã repun subiectul pe tapet, în tentativa de a-i determina pe specialiºtii din domeniu sã nu-l trateze în glumã.
Ca argument suplimentar, am sã mã refer la recenta întîlnire cu un oficial român, aflat în misiune la Reprezentanþa noastrã de pe lîngã Uniunea Europeanã, implicat pînã peste cap, la vremea respectivã, în negocierea capitolului Agriculturã. Simpatic în felul sãu, Oficialul a plusat inteligent peste palierul eurospaimelor, oferind pastiluþe cu conþinut de dramã despre isprãvile alor noºtri din timpul negocierilor, precum ºi multe detalii dure despre cum se vor face socotelile reale dupã data aderãrii.
Profilul agricol al României, în Uniunea Europeanã, va fi unul depãrtat bine de folclorul de acasã. Avem noi, împreunã cu Polonia, mai multe ferme decît restul Uniunii cu 25 de membri (UE 25), dar asta nu impresioneazã. Anii agricoli proºti, din perioada 1998-2002, au contat enorm. Raportarea obligatorie la recoltele obþinute, la suprafeþele cultivate atunci au condus la o schemã infernalã pentru acordarea subvenþiilor. Lipsa sau neglijarea unor culturi, decimarea ºeptelului au fost alte nenorociri. N-am avut nici oameni cu mintea acasã la locul potrivit. Un „savant“ din Ministerul Agriculturii cerea protejarea denumirilor a nu mai puþin de 140 de bãuturi spirtoase, aberant în UE 25, unde sînt protejate cu totul 180. Alt deºtept a testat vigilenþa europenilor încercînd sã promoveze Vinarsul drept Romagnac, la concurenþã cu „colegii“ care visau cote de vin mai mari decît ale Germaniei sau cei deciºi sã dea lovitura exact pe piaþa tomatelor pentru procesare. Povestea unitãþilor procesatoare de carne ºi lapte e mult mai încurcatã, orezul va veni de afarã, potenþialul fantastic al ovinelor este desconsiderat de ai noºtri, praful s-a ales de viitorul inului ºi cînepii.
Pentru moment, am sã mã limitez la aceste detalii care au tîlcul lor. Au fost argumentate cu cifre, negocieri, pagini de lobby mai mult sau mai puþin ortodox. Oficialul insista însã, din cînd în cînd, cã multe dintre informaþiile transmise nouã nu sînt destinate presei. Implicit ºi publicului larg. Pînã mã lãmuresc ce regim de (ne)clasificare au dramaticele sale spuse, nu-i dau numele ºi nici nu dezvolt subiectul. Poate cã omul risca ºi ne fãcea un pustiu de bine deschizîndu-ne ochii, cine ºtie? Dar, dacã tabloul construit este unul public ºi cei de acasã au sudat deja fermoarul tras peste Agriculturã, e mai bine sã nu exprim acum nici o presimþire.
Simplul fapt cã, dupã cum am fost informaþi (fãrã restricþii pentru presã), aprecierea gradului nostru de dezvoltare ruralã este profund tulburatã de spaima europeanului comunitar cã o pisicã moartã s-ar putea afla în fîntîna þãranului român m-a lãsat fãrã replicã. Gîndul mi-a fugit de la cote ºi subvenþii agricole direct la apa de robinet din Bruxelles. Care apã îþi usucã pielea (deci cumperi creme) ºi te faci sã te scarpini (deci mergi la doctor), în timp ce te întrebi cine va interveni mai repede la noi, cãci la ei nu se pune: cei însãrcinaþi cu protecþia pisicilor sau paznicii calitãþii apei? Dacã aflãm cã avem ºi o cotã negociatã la pisici, atunci sã vezi colaj de eurodrame.

Articol afisat de 2126 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA - Bruxelles)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective