Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mitã la director

• directorul executiv de la Evidenþa Persoanei este pus sub acuzare pentru luare de mitã • acesta a dat cinstea pe ruºine pentru 50 de euro • cel care i-a oferit banii, muncitor la Prefectura Neamþ, este cercetat pentru trafic de influenþã • miza era eliberarea în regim de urgenþã a unei cãrþi de identitate •

Directorul executiv de la Serviciul de Evidenþã a Persoanei, aflat în subordinea Consiliului Judeþean, a dat cinstea pe ruºine ºi a fost prins cã a primit mitã o bancnotã de 50 de euro, capcanatã cu substanþã fluorescentã. Fapta, cercetatã de procurorii din cadrul Parchetului Judeþean Neamþ, a dus la punerea sub acuzare a lui Vasile Domnica, de 37 de ani, din Piatra Neamþ, pentru sãvîrºirea infracþiunii de luare de mitã.
Nici cel care a oferit banii nu a scãpat uºor, fiind cercetat penal sub aspectul sãvîrºirii infracþiunii de trafic de influenþã. Cei doi se cunoºteau, deoarece Ioan Bãrbieru, 39 de ani, din Piatra Neamþ, este muncitor la Prefectura Neamþ, astfel încît se vedeau aproape zilnic. În aceste condiþii, omul a îndrãznit sã îi facã oferta funcþionarului. Îngrijorãtor este faptul cã directorul nu a stat prea mult pe gînduri ºi s-a vîndut pentru o sumã infimã. În realitate, partea funcþionarului era de 100 de euro, dar Bãrbieru a fost lacom ºi i-a dat numai jumãtate din bani, restul pãstrîndu-i pentru el.
Dar iatã cum au avut loc faptele. Ioan Bãrbieru a pretins ºi a primit de la un tînãr din Roman 100 de euro, pentru a interveni în favoarea eliberãrii în regim de urgenþã a unei cãrþi de identitate. Revoltat de faptul cã i s-au cerut bani sau poate pentru faptul cã a considerat suma prea mare, tînãrul a sesizat organele de urmãrire penalã. Bãrbieru a cãzut în plasã ºi, pentru a rezolva treaba rapid, l-a contactat pe Vasile Domnica. Pentru ca, la rîndul sãu, acesta din urmã sã se apuce de treabã, i-a dat banii, miercuri, 8 februarie. Dar nu integral, ci doar 50 de euro, iar restul i-a pãstrat pentru efortul sãu.
„S-a constatat cã Bãrbieru a luat banii de la denunþãtor ºi s-a dus la biroul directorului executiv ºi i-a dat numai 50 de euro, spunîndu-i cã denunþãtorul numai atîþia bani a avut. Restul de 50 de euro îi pãstrase pentru el. Astãzi (ieri - n.r), dupã obþinerea autorizaþiei de percheziþie, ne-am deplasat la biroul lui Vasile Domnica, iar acesta a recunoscut fapta, deºi iniþial a încercat sã acrediteze ideea cã banii erau dintr-o datorie“, a declarat Stelian Olteanu, procurorul care a instrumentat cauza.
Dupã descinderea la birou, directorul ºi oamenii legii care îl însoþeau s-au deplasat acasã ºi a predat procurorului bancnota pe care o primise cu o searã înainte. La testarea cu lampa fluorescentã s-a constatat cã banii erau inscripþionaþi cu cuvîntul mitã ºi erau dataþi cu 8 februarie 2006. El a declarat anchetatorilor cã, de fapt, banii proveneau dintr-o datorie mai veche pe care Bãrbieru ar fi avut-o faþã de el. Explicaþia sa nu a stat în picioare, deoarece celãlalt participant la faptã l-a dat de gol. Bãrbieru a recunoscut cã i-a dat 50 de euro funcþionarului public ºi cã ºi-a pãstrat pentru el restul, dar ºi cã, într-adevãr, avea o datorie de 1,5 milioane de lei faþã de Domnica, numai cã banii pe care-i înmînase cu o zi înainte erau destinaþi eliberãrii în regim de urgenþã a a unei cãrþi de identitate.
„Ioan Bãrbieru este acuzat de sãvîrºirea infracþiunii de trafic de influenþã, iar Vasile Domnica a fost pus sub acuzare pentru sãvîrºirea infracþiunii de luare de mitã. Cei doi sînt cercetaþi în stare de libertate“, a mai adãugat procurorul Olteanu.
Nici unul din cei implicaþi nu este cunoscut cu antecedente penale, dar, dacã va fi gãsiþi vinovaþi, Domnica riscã pînã la 12 ani de închisoare, în timp ce Bãrbieru poate sta dupã gratii pînã la 10 ani.

Articol afisat de 2884 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective