Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãtãi în ºcoli, fãrã ºtirea autoritãþilor

Bãtãi în ºcoli, fãrã ºtirea autoritãþilor

• un alt incident s-a petrecut ieri, la ºcoala 3 Piatra Neamþ •
în tot acest timp, autoritãþile susþin cã în Neamþ nu sînt cazuri grave de violenþã în ºcoli •

Actele de violenþã din ºcoli au intrat, în sfîrºit, ºi în atenþia autoritãþilor judeþene care au propus un set de mãsuri menite sã mai reducã amploarea fenomenului întîlnit din ce în ce mai mult în unitãþile de învãþãmînt. Abia dupã videoconferinþa de duminicã, conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ va dispune reactualizarea regulamentului de ordine interioarã din ºcoli, portul de ecusoane pentru o identificare mai uºoarã a elevilor, cooptarea mai multor profesori în cadrul serviciului pe ºcoalã ºi contractarea serviciilor unor firme de pazã. Directorii vor fi convocaþi astãzi, la Piatra Neamþ, Roman ºi Tîrgu Neamþ pentru a li se comunica noile dispoziþii ale conducerii inspectoratului ºcolar. În plus, poliþiºtii pietreni vor sã stabileascã o hartã a unitãþilor de învãþãmînt cu grad crescut de risc în ceea ce priveºte infracþionalitatea ºi chiar consumul de droguri, motiv pentru care au fost solicitate liste cu elevii problemã din fiecare ºcoalã.
ÃŽntre timp, în vreme ce autoritãþile întorc situaþia pe toate feþele, evenimentele îºi continuã cursul, iar incidentele de acest gen tind sã devinã o obiºnuinþã chiar ºi în ºcolile de elitã. Mai îngrijorãtor, violenþa începe sã fie prezentã ºi în ºcoli din buricul tîrgului, cum ar fi Grupul ªcolar Economic sau ªcoala 3 Piatra Neamþ. Ieri, la ªcoala 3 Piatra Neamþ, un elev de clasa a VIII-a a fost agresat de Sorinel S., pãrintele unui coleg de ºcoalã, venit sã-ºi rãzbune fiul care ar fi luat bãtaie sãptãmîna trecutã. Incidentul a pornit de la o „bulgãrealã“ între cei doi copii, elevi în clasa a VII-a ºi a VIII-a, conflict care a degenerat ºi a ajuns, într-un final, în atenþia conducerii ºcolii.
„Elevul de a VIII-a l-a bãtut pe cel de a VII-a, dar am discutat cu fiecare ºi conflictul a fost aplanat. Practic, cel de clasa a VII-a l-a provocat pe bãiatul mai mare, motiv pentru care s-a iscat un conflict. Ulterior, a venit la ºcoalã ºi mama elevului bãtut, dar i-am dat asigurãri cã nu vor mai fi probleme. ÃŽn timpul pauzei de la ora 10, a intrat în ºcoalã tatãl elevului bãtut ºi l-a agresat pe elevul de clasa a VIII-a, mai precis l-a «zgîlþîit». Noi am discutat cu el ºi pãrea cã regretã gestul fãcut, susþinînd cã nu voia decît sã-l intimideze. Practic, concluzia este cã trebuie sã înnãsprim regimul de acces ºi chiar sã nu mai permitem accesul pãrinþilor în ºcoalã“, a declarat profesor Ioan Mihuþ, director adjunct al ªcolii 3 Piatra Neamþ.

Probleme la Economic
O altã unitate unde evenimentele de acest gen s-au înmulþit în ultima vreme este Grupul ªcolar Economic Piatra Neamþ. O primã bãtaie s-a încins vineri, cînd douã eleve s-au coalizat ºi au lovit-o pe o colegã de clasa a IX-a D. A doua zi, sîmbãtã, în jurul orei 17.30, o altã elevã de la liceul amintit a fost ameninþatã, în timp ce se afla în incinta unitãþii, de doi consãteni din Gîrcina, M. Constantin, de 24 de ani, ºi S. Mihai, de 19 ani. Eleva de 16 ani, din aceeaºi comunã, a fost lovitã ºi ameninþatã de cei doi, iar la faþa locului s-a deplasat o patrulã de siguranþã publicã, care i-a identificat pe agresori ºi a stabilit cã incidentul a avut loc pe fondul unui conflict dintre minorã ºi o altã colegã de ºcoalã. „ÃŽn cadrul consiliului profesoral de luni, s-a propus exmatricularea celor douã eleve care ºi-au bãtut colega în incidentul întîmplat vineri. Poate pare prea asprã propunerea, dar ce rost avea o eliminare pentru 5 zile cînd ele lipsesc de la ºcoalã cu sãptãmînile? ªi într-un caz, ºi în celãlalt, se porneºte de la motive puerile, de la bãieþi, de la cuvinte aruncate la întîmplare, înjurãturi ºi tot felul de copilãrii. Cazul paznicului care a permis intrarea în ºcoalã a celor doi agresori de la Gîrcina va fi discutat în consiliul de administraþie, ocazie cu care va fi propusã o sancþiune“, a declarat profesor Liviu Rusu, directorul Grupului ªcolar Economic Piatra Neamþ.

Inspectoratul ºi Poliþia încearcã sã „îndulceascã“ realitatea
Reprezentanþii Inspectoratului ªcolar ºi Poliþia susþin cã, în judeþ, nu s-au înregistrat cazuri grave de violenþe în ºcoalã, fãcînd, probabil, o comparaþie cu incidentul petrecut la ªcoala Centralã din Bucureºti, cînd o elevã a fost înjunghiatã în timp ce se afla în biroul directoarei. Acest reper ar fi de naturã, probabil, sã îi mai liniºteascã pe pãrinþii îngrijoraþi de valul de violenþe înregistrate în ºcoli în ultima vreme. Probabil cã nici incidentele petrecut la ªcoala Bodeºtii de Jos sau la ªcoala Grinþieº, în luna octombrie, nu au fost suficient de grave pentru a da de gîndit autoritãþilor încã de acum douã luni, acestea aºteptînd sã acþioneze abia la apelul autoritãþilor centrale, dupã videoconferinþa organizatã la sfîrºitul sãptãmînii trecute.
În luna octombrie, elevii ºi profesorii de la ªcoala Bodeºtii de Jos au avut emoþii dupã ce o femeie înarmatã cu un cuþit a nãvãlit în unitate ºi a ameninþat cu moartea o elevã. Dascãlii au fost nevoiþi, atunci, sã sarã asupra femeii ºi sã o dezarmeze, deoarece aceasta o ameninþa pe elevã cã o omoarã. În aceeaºi lunã, un elev al ªcolii Grinþieº a ajuns în stare gravã la Spitalul de Urgenþã Neamþ, bãtut mãr, în urma unei agresiuni petrecutã în unitate. Alexandru Gheorghe, 16 ani, s-a luat la ceartã cu Gabriel Ciucanu, 16 ani, din Ceahlãu, iar scandalul a culminat cu o bãtaie între cei doi, moment în care a intervenit Florin Munteanu, de 20 de ani, din Grinþieº, care l-a bãtut pe Ciucanu pînã l-a adus în stare de inconºtienþã.
Un alt caz deosebit de grav s-a petrecut la ªcoala Elena Cuza, în februarie, unde 4 elevi din clasele a VII-a ºi a VIII-a au fost acuzaþi cã ar fi violat în toaleta ºcolii un bãieþel de 7 ani. Acuzaþiile au fost formulate de mama bãieþelului care a spus cã fiul sãu este pus de alþi colegi sã fure bunuri din casã, ºi dacã nu se executã, era ameninþat cu violul.
(FOTO: Liceul Economic Piatra Neamþ)

Articol afisat de 7437 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective