Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 25 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fondul Proprietatea a fost constituit

Fondul Proprietatea a fost constituit

• foºtii proprietari care ar urma sã primeascã niºte hîrtii nu au încredere în promisiunile guvernanþilor

Guvernul a decis, ieri, constituirea Fondului Proprietatea, prin intermediul cãruia urmeazã sã fie despãgubiþi cei ale cãror proprietãþi nu mai pot fi restituite în naturã. Foºtii proprietari urmeazã sã primeascã acþiuni la acest fond, acþiuni pe care le pot pãstra pentru a primi dividende sau le vor putea vinde imediat dupã ce Fondul Proprietatea va fi cotat la bursã, fapt ce ar urma sã se întîmple pînã la mijlocul anului viitor, promite Guvernul.
Foºtii proprietari sînt însã sceptici cã acþiunile promise de guvern vor avea mare valoare, iar unii sînt hotãrîþi chiar sã nu accepte aceastã soluþie, ci sã continue procesele cu statul român, chiar pînã la Strasbourg, dacã e nevoie.
Fondul Proprietatea va fi de fapt o societate comercialã ºi va fi administrat de o firmã care va fi selectatã în urma unei licitaþii publice internaþionale. Fondul Proprietatea va avea un capital social de aproximativ 5 milioane de euro ºi, pentru început, statul va fi acþionar unic, prin participaþiile pe care le are la peste o sutã de societãþi, multe obscure. Sînt însã ºi cîteva companii cunocute ca fiind profitabile, precum BCR, Romtelecom, CEC sau Petrom.
Ministrul pentru relaþia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, estimeazã cã pînã în primãvarã ar urma sã se încheie procedurile de înfiinþare a Fondului Proprietatea. „ÃŽn prima jumãtate a anului viitor Fondul va fi cotat la bursã. Deci atunci cînd vor dori acþionarii sã-ºi vîndã acþiunile, vor avea sigur ºi opþiunea sã le pãstreze pentru a obþine dividende. Valoarea nominalã a acþiunilor va fi stabilitã de administrator, atunci cînd acesta va fi desemnat, e posibil ca valoarea acþiunii sã fie de o mie de lei sau de o sutã de mii de lei, în funcþie de aceastã valoare vor primi un numãr mai mare sau mai mic de acþiuni. Ceea ce este important este cã acþionarii vor fi despãgubiþi în mod just ºi echitabil“, a declarat Olteanu.
Foºtii proprietari nu cred însã în aceste promisiuni. Marie Rose Mociorniþã, preºedinta Organizaþiei Internaþionale pentru Restituirea Proprietãþii Private, nu crede cã acest fond va acoperi valoarea realã a bunurilor confiscate în timpul regimului comunist
„S-au mai emis la noi în þarã niºte titluri de proprietate care la sfîrºit nu valorau nici hîrtiile pe care erau imprimate. Vã dau un exemplu concret. Familia mea a fost posesoare de o fabricã, creatã de bunicul meu, care are 22.000 de metri pãtraþi. Au privatizat fabrica fãrã drept, dar mai sînt terenuri care pot fi date înapoi în naturã. De ce sîntem obligaþi sã acceptãm aceste hîrtii la o bursã destul de nouã, cum este cea din România, ºi chiar reprezentanþi ai guvernului au admis, cu bun simþ, cã nu va fi în avantajul proprietarilor, ºi dacã va fi vor fi necesari cam zece ani ca sã dea roade. Oamenii care au acum 70-80 de ani ºi care aºteaptã de 50 de ani n-o sã se bucure de acþiunile Fondului Proprietatea“.
Marie Rose Mociorniþã spune cã oricum înfiinþarea acestui fond este o soluþie pripitã ºi nu foarte bine pusã la punct, pentru a bifa rezolvarea problemei restituirii proprietãþilor în ochii Uniunii Europene. „Asta e pãrerea mea ºi a multor proprietari. Sã ºtiþi cã nu vor accepta aceste acþiuni, vor deschide procese ºi vor face ca ºi mine, pe rol, pînã ajungem, la Strasbourg, poate ne gãsim dreptate acolo“.
Acþiuni la fondul Proprietatea urmeazã sã primeascã foºtii proprietari de imobile, terenuri sau pãduri cãrora nu li se mai pot restitui bunurile respective în naturã. De asemenea, vor fi despãgubiþi astfel foºtii asociaþi sau acþionari ai societãþilor naþionalizate sau moºtenitorii lor.
(FOTO: Marie Rose Mociorniþã, preºedinta Organizaþiei Internaþionale pentru Restituirea Proprietãþii Private)

Articol afisat de 2466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective