Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Miliarde pentru chilii

Miliarde pentru chilii

• construcþia casei de pelerini din masivul Ceahlãu costã zeci de miliarde • peste 12 miliarde valoreazã doar o parte din materiale ºi construcþii • „donaþiile“ armatei ºi poliþiei, din banii publici, se ridicã la peste 3 miliarde •

Construcþia pe care o ridicã Mitropolia Moldovei ºi Bucuvinei în masivul Ceahlãu, pe platoul de lîngã vîrful Toaca, costã miliarde de lei, o parte din ei fiind bani publici. Reprezentanþii bisericii au afirmat la începerea lucrãrilor cã se vor reabilita chiliile de la schitul ridicat în 1991, pentru cã vieþuitorii locuiau în condiþii inumane, în bordee sãpate sub pãmînt. Cã lucrurile nu au stat tocmai aºa o demonstreazã fapul cã reamenajarea chiliilor nu a fost decît pretextul, pe muntele declarat rezervaþie naturalã apãrînd acum o construcþie de mari dimensiuni. Pînã în acest moment, doar pentru transportul materialelor, construirea ºi proiectarea acestei clãdiri s-au cheltuit peste 12 miliarde de lei, bani care provin din fondurile bisericii, dar ºi a celor care plãtesc cu sîrguinþã taxele cãtre stat.
Numai evaluarea estimativã a lucrãrilor se ridicã la 4,189 de miliarde de lei, iar din aceastã evaluare reiese cã nu este vorba de orice construcþie, ci de un adevãrat hotel alpin. Pentru a exemplifica este bine de menþionat cã la edificiul intitulat „Casã de pelerini ºi chilii monahi «Panaghia»“, s-au folosit geamuri termopan, gresie ºi faianþã, iar mobilierul se pare cã va fi din lemn de esenþã tare. Alte 4,644 miliarde de lei au fost cheltuite de Mitropolie pentru devizul general, în care sînt cuprinse sumele date de aceastã instituþie pentru lucrãrile legate de teren, de obþinerea avizelor necesare etc. La aceste sume trebuie adãugat transportul efectuat cu elicopterele Unitãþii Militare 01025 Bacãu sau a Ministerului de Interne. Primele aparate IAR 330 (Puma n.r.), folosite pentru transportul materialelor pe Ceahlãu au efectuat zboruri în vara anului trecut, cînd au fost ridicate pe munte materialele necesare construirii clãdirii. Cele douã aparate de zbor au efectuat între o cursã ºi 10 pe zi între staþiunea Durãu ºi platou. Cu toate cã au fost mai multe zile în care s-au efectuat în jur de 10 zboruri, facem o medie ºi rezultã cã au fost efectuate 5 curse pe zi, a cîte 30 de minute fiecare. De aici reiese cã elicopterele au zburat în medie 2 ore ºi jumãtate pe zi, la care adãugãm ºi cele 45 de minute pe care elicopterele le fac parcurgînd distanþa de la Bacãu la Durãu. Astfel rezultã cã aparatele de zbor Puma au zburat, în medie, 4 ore zilnic. Dacã activitatea a început pe data de 1 august, cu o întrerupere în zilele de 11,12 ºi 13 august, ºi a fost reluatã pînã pe data de 17 rezultã cã s-au efectuat curse timp 14 zile. ÃŽn final, 14 zile a cîte 4 ore rezultã cã s-a zburat, estimativ, 56 de ore. ÃŽnmulþind cele 56 de ore cu circa 1.600 de dolari (costul unei ore de zbor) rezultã cã pînã în momentul de faþã armata „a sponsorizat“ Mitropolia cu 89.600 de dolari. Convertit în lei, înseamnã cã s-au cheltuit peste 2.889 miliarde de lei pentru transportul de balastru, ciment ºi lemn.
Reamintim cã anul acesta pentru transportul materialelor s-a apelat la Ministerul Administraþiei ºi Internelor, care a dat aprobarea ca un elicopter sã efectueze zboruri. Un astfel de aparat a dus recent ultimele cutii cu gresie ºi faianþã.
(FOTO: În loc de chilii renovate, pe Ceahlãu a apãrut o construcþie impunãtoare)

Articol afisat de 2272 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective