Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dascãlii ar putea primi mai devreme avansul pe decembrie

Dascãlii ar putea primi mai devreme avansul pe decembrie

• sindicaliºtii au propus comisiei judeþene pentru finanþarea învãþãmîntului deblocarea unor sume din salariile pentru ultima lunã, programate la platã în ianuarie 2006 • greva ar putea înceta dacã Guvernul acordã majorãri salariale de 18% •

Dascãlii greviºti ar avea bani de sãrbãtori dacã sindicaliºtii vor obþine plata unui avans din salariul pe luna decembrie. Reprezentanþii sindicaliºtilor au propus comisiei judeþene pentru finanþarea învãþãmîntului deblocarea în avans, pînã la vacanþã, a unor sume din salariile pentru ultima lunã, programate la platã în ianuarie 2006. Astfel, chiar dacã vor rãmîne fãrã mare parte din salariile lunii noiembrie, dascãlii care au dus greul protestului nu ar mai fi în situaþia sã aºtepte Sãrbãtorile de Iarnã cu buzunarele goale.
„Sperãm sã gãsim înþelegere la autoritãþile judeþene, ca ºi în alþi ani, cînd am mai ridicat aceastã problemã, dar ºi sã se încheie greva pînã la 1 decembrie. Situaþia este dificilã pentru cã acum noi ne luãm salariile într-o singurã tranºã, iar banii pe decembrie trebuie sã-i luãm în ianuarie. Sãptãmîna viitoare vom avea o întîlnire ºi cu reprezentanþii inspectoratului ºcolar pentru a stabili un grafic pentru recuperarea orelor pierdute în perioada grevei, în speranþa cã Ministerul va renunþa la ideea de a reeºalona materia ºi de a preda trei ore într-una singurã“, a declarat profesor Florin Florescu, preºedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãþãmînt (SLI) Neamþ.
Peste 2.500 de dascãli au reintrat, ieri, în grevã, rãspunzînd la apelul sindicaliºtilor ºi solidarizîndu-se cu colegii din celelalte judeþe. Liderii sindicali au susþinut cã greva a fost la un pas de a se încheia, în special din cauza presiunilor exercitate de Ministerul Educaþiei prin intermediul inspectoratului ºcolar ºi al directorilor, dar ºi prin comunicatele transmise constant în ºcoli.
„Primii care au cedat presiunilor au fost greviºtii din ºcolile mai mici ºi cei din mediul rural. Vrem sã le mulþumim celor care au rezistat pînã acum ºi nu au cedat presiunilor, dar ºi liceelor importante care au dat tonul ºi au fost mereu pe baricade, atît colegiile «Petru Rareº», de Informaticã, Auto, «Ion Creangã» ºi «Âªtefan cel Mare», dar ºi liceul Economic, Liceul Agricol de la Horia, grupurile ºcolare de la Roznov ºi Bicaz, dar ºi Liceul Sportiv Roman. Un procent mai mic de participare s-a înregistrat în zona Roman, în timp ce zona Tîrgu Neamþ a rezistat pînã în ultimul moment“, a mai declarat liderul SLI Neamþ. ÃŽntre timp, federaþiile sindicale ºi-au mai revizuit revendicãrile ºi au mai coborît ºtacheta, solicitînd majorãri salariale de 18% pentru anul 2006, susþinînd cã nu vor ceda pînã nu vor obþine mãcar acestã doleanþã.
„Noi nu sîntem supãraþi neapãrat pentru cã avem salariile mici, ci, mai ales din cauza inechitãþilor dintre diferitele categorii de bugetari. Dacã tot ni se cer sacrificii, atunci de ce nu e valabil acest lucru pentru toatã lumea, nu doar pentru cadrele didactice ? Pentru salariaþii din ministere s-au gãsit bani ºi s-au aprobat creºteri salariale între 25 ºi 30%, dar pentru noi nu se gãsesc bani. Cum sã accept ca un bugetar sã ia 8 milioane ºi altul 60 milioane lei, cu atît mai mult cu cît au aceeaºi pregãtire, au terminat aceeaºi facultate?“, a declarat profesor ªtefan Corneanu, vicepreºedinte al SLI Neamþ.
Dacã luni ºi marþi destul de multe ºcoli din Neamþ îºi reluaserã cursurile, majoritatea dascãlilor din Tîrgu Neamþ continuau greva pînã la rezolvarea tuturor revendicãrilor cerute la nivel naþional de cãtre sindicaliºti. „Este o dezinformare cã greva dascãlilor s-a încheiat în aproape tot judeþul. Noi, în Tîrgu Neamþ, continuãm protestul pînã la rezolvarea tuturor revendicãrilor. Nu se fac cursuri ºi nu vom înceta protestul pînã cînd toate problemele noastre, ale profesorilor, nu vor gãsi înþelegere la guvern“, a declarat liderul de sindicat de la Colegiul Vasile Cojocariu. Greva n-a încetat nici un minut nici la Colegiul Tehnic „Ion Creangã“ din localitate, unde lider de sindicat este Gheorghe Apetrei. Totuºi, în unele ºcoli generale din Tîrgu Neamþ, elevii au fost chemaþi la cursuri încã de marþi, 22 noiembrie.

Articol afisat de 2527 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. PETRUÞ, E. COJOCARIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective