Ambulanta a primit 35.000 de solicitari pentru ajutor
Autosanitarele din dotarea Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Neamt au parcurs, in primele zece luni ale anului 2006, 1.844.041 kilometri. Statisticile intocmite arata ca ambulantele s-au deplasat in teren si au raspuns la 34.387 solicitari. 12.731 dintre cazurile la care s-au deplasat echipajele medicale ale Ambulantei Neamt au fost urgente majore, de grad 0 si I, iar 22.051 au fost de grad II. Desi nu sint incluse in nici una dintre cele doua categorii de urgente, cele 20.196 transporturi facute pentru bolnavii cu insuficienta renala, care sint dependenti de dializa, reprezinta unul dintre segmentele importante din activitatea Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt. In acelasi interval de timp, au fost efectuate 903 transporturi de la o unitate spitaliceasca la alta.
Distantele cele mai mari au fost fost parcurse de cele 9 autosanitare ultraperformante ale Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt, dotate cu aparatura la standarde occidentale, care s-au deplasat la cele mai grave cazuri si au transportat bolnavi de la spitalele din judet la clinici universitare din intreaga tara. Autosanitarele mai putin dotate din statiile SJA au transportat bolnavii la unitatile spitalicesti cele mai apropiate din judet.
Majoritatea nemtenilor au beneficiat de asistenta medicala calificata si de masuri de prim-ajutor pe parcursul deplasarii, inainte de internare, fie ca au fost transportati la spitalele din judet, fie ca, din cauza starii grave in care se aflau, au fost transferati la clinicile universitare din Iasi, Tirgu Mures, Cluj si Bucuresti. Statisticile de specialitate mai arata ca numarul maxim de urgente a fost inregistrat in luna iunie.
Conform precizarilor facute de doctor Letitia Damoc, directorul Ambulantei Neamt, in 2006, activitatea institutiei a fost mult mai bogata si de mai buna calitate fata de anul anterior. „In ultimii ani, se observa o crestere foarte mare a numarului de urgente de grad 0-1, precum si al solicitarilor, in general. De aceea, se intimpla des sa nu facem fata acestora din punct de vedere al personalului, dar si al masinilor. Cert este ca populatia judetului este bolnava, iar foarte multi dintre cei pe care ii transportam sint oameni tineri, cu virste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Numarul accidentelor rutiere si al agresiunilor a crescut enorm, iar, din constatarile noastre, principala cauza o reprezinta consumul de alcool. Sint si multi inconstienti care cheama Salvarea pentru probleme minore, pentru ca le este lene, probabil, sa mearga la medicul de familie. Altii ne confunda cu un serviciu de taximetrie si ne solicita mai ales noaptea, ca sa fie siguri ca ajung la spital“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt.
|