Termen de gratie pentru produc�torii de p�ine
• aplicarea standardelor de calitate, ce trebuia f�cut� de la 1 octombrie, a fost am�nat� pentru anul viitor Produc�torii de p�ine si de specialit�ti de panificatie mai pot r�sufla usurati c�teva luni, �ntruc�t au c�p�tat un termen de gratie pentru a se conforma standardelor europene. La mijlocul acestui an, a ap�rut un act normativ care impune ca toti agentii economici care lucreaz� �n industria de panificatie s� respecte standardul de calitate european� H6, de la �nceputul lunii octombrie. Astfel, toti produc�torii trebuie s� stabileasc� punctele critice de control, s� fac� permanent analiza riscurilor si s� se preocupe direct de igiena personalului si a fabricatiei. Cu alte cuvinte, firmele de profil s�nt obligate ca, pe l�ng� �ntocmirea unor documentatii extrem de greoaie si stufoase, ce necesit�, de multe ori, consultant� de specialitate, s� realizeze si unele investitii majore sub aspect financiar si uman. Astfel, printre altele, patronii s�nt obligati s� asigure salariatilor ce lucreaz� direct �n productie dusuri at�t la intrarea �n schimb, c�t si la iesire, iar cele dou� circuite s� nu se intersecteze nicicum, s� le ofere echipamente de protectie. De asemenea, fiecare angajat trebuie consultat periodic de un medic care s� stabilieasc� dac� este sau nu perfect s�n�tos. �n afara acestor m�suri de igien�, fiecare salariat trebuie scolit, s� aib� cursurile profesionale la zi, iar dot�rile tehnice ale fabricilor s� nu permit� aparitia unor impurit�ti �n procesul tehnologic. Desi toate aceste m�suri nu fac dec�t s� protejeze consumatorii si s� le ofere garantia c� produsul pe care �l consum� nu prezint� nici un pericol, agentii economici s-au v�zut amenintati de spectrul falimentului si au cerut tot felul de derog�ri de la termenul legal pe care, �ntr-un final, le-au obtinut. Astfel, desi initial actul normativ prevedea c� toate fabricile care la data de 1 octombrie nu respect� standardele vor fi �nchise, acum guvernantii au decis s� le mai dea o sans� si s� prelungeasc� termenul pentru data de 1 ianuarie 2007. „Recent, am f�cut o verificare �n judet la produc�torii de p�ine, pentru a vedea cum s-au preg�tit pentru respectarea acestor standarde europene. Am controlat 31 de agenti economici si, din nefericire, la 25 dintre acestia au fost descoperite numeroase probleme. Dac� s-ar fi aplicat legea, acestia nu ar mai fi functionat �n acest moment. Chiar dac� am fi controlat un num�r mult mai mare de produc�tori, s�nt convins c� situatia ar fi fost aceeasi. Din p�cate, aderarea aduce multe drepturi consumatorilor, dar si multe necazuri firmelor care se v�d nevoite s� investeasc� major pentru a rezista pe piat�. �n timp, se va dovedi c� va r�m�ne doar cel mai bun, cel care respect� �ntru totul regulile si care va fi preocupat mai putin de profit si mai mult de persistenta �n peisajul economic“, a declarat Gheorghe Bud, consilier superior �n cadrul OJPC Neamt.
|