„Peste cu cioc de rata“, de vinzare pe piata romascana
• un singur exemplar de sturion cu spatula cintareste minim 3,3 kilograme, iar pretul este de 250.000 lei/ kilogram • cumparatorii nu se prea inghesuie, dar exemplarele din galantare reprezinta, totusi, o atractie pentru curiosi • ineditii pesti din Hala Centrala au inclusiv icre negre • Un fapt inedit a fost sesizat, de putin timp, de romascanii priceputi in ale pescuitului, si anume prezenta, in galantarele unei societati de pescarie, a unor frumoase exemplare de sturioni, scosi la vinzare, spre incintarea mai ales a celor care nu au mai vazut asa ceva. In plus, copiii ramin cu gura cascata in fata unui peste cu un «cioc de rata», la fel de lung ca exemplarul in sine. Povestea acestei marfi a pornit de la administratorul firmei in cauza, Stefan Tutunaru, care, ca pasionat pescar si un fin cunoscator al carnii diferitelor specii de pesti, a decis ca romascanii merita sa consume si altceva decit „clasicul“ caras, crapi sau pesti oceanici congelati. Asa ca, in urma cu citeva zile, a decis sa accepte provocarea testarii pietii romascane cu acesti sturioni, pe care i-a adus de la o ferma piscicola de linga localitatea Negresti - Vaslui. Patronul acesteia ii este bun prieten, de la care a luat produse ani de zile si care l-a tot momit cu pesti „exotici“ scumpi si rari. Pina la urma, a cedat, mai ales ca, dupa cum stia, pestele este foarte bun la gust. In plus, este indicat in unele afectiuni medicale, de exemplu in diabet, unde se crede ca are unele calitati terapeutice. „M-au intrebat multi de ce am adus acesti pesti la Roman, mai ales ca nu sint ieftini si nici cunoscuti in rindul clientelei. Am decis sa fac acest lucru deoarece sturionii au o carne foate gustoasa, care nu se compara cu a nici unui alt peste. Pe linga aceste calitati de invidiat, pestele este total lipsit de oase. Poate fi consumat cu tot cu oasele coloanei, alcatuite dintr-un fel de cartilagiu, asemanator cu zgirciul de la pieptul bovinelor. Oasele de peste sint cosmarul fiecarui consumator care, la unele specii, de exemplu la stiuca, sint in numar extrem de mare si reprezinta un adevarat calvar. Aceasta marfa o aduc de la un iaz din Negresti, administratorul de acolo fiind unul dintre cei mai importanti producatori, care ma aprovizioneaza de foarte mult timp. Curios este ca el, desi are pestele in propria ferma, nu comercializeaza decit pe piata Romanului“, a povestit Stefan Tutunaru. Acesta a mai precizat ca, la pretul de 250.000 lei/kilogram, sturionii sint foarte putin cautati de marea majoritate a celor care prefera carnea de peste. In schimb, are clienti fideli, oameni importanti in societate, care vin regulat la pescarie sa se aprovizioneze cu pestele «cioc de rata». Stefan Tutunaru a mentionat ca exemplarele de sturion, din specia Polyodon spathula, pe care le-a avut in lazile cu gheata, au cintarit de la 3,3 la 6 kilograme, iar, pentru curiosi, capul si ciocul alungit au cintarit, dupa taiere, nu mai mult de 250 grame. „Multi clienti sint sceptici la vederea pestelui, deoarece acesta are un fel de cioc aproape la fel de mare ca si corpul. Ei cred ca, la preparare, vor fi obligati sa arunce jumatate din greutate. In realitate, spatula este foarte usoara, la fel ca o sindrila din lemn. Am vindut un sturion de 6 kilograme, iar capul si ciocul au ajuns la circa 200-300 de grame. Adevarul este ca nu stiu ce se poate face cu el, dar, din cite mi-au spus unii cumparatori, poate fi folosit ca trofeu. Acest aspect este mai putin important, fata de calitatea carnii“, a mai mentionat Stefan Tutunaru. Vinzatoarea de la unul dintre magazinele pescariei, aflat in Hala Centrala, a tinut sa precizeze ca, desi a reusit sa vinda un singur exemplar, mediu, curiozitatea romascanilor a fost, in schimb, foarte mare. Toti cei care au trecut pe la stand au admirat frumosul exemplat de sturion, prezent in galantar, iar explicatiile privind „lopata“ au fost din cele mai inedite. De mentionat ca acest peste, din familia sturionilor, are icre negre, insa in cantitati foarte mici.
|