Bruma si inghet la sol in tot judetul
• in noaptea de 17/ 18 octombrie a cazut bruma si a fost inghet la sol • s-au consemnat si cele mai mici temperaturi din aceasta toamna • la Piatra Neamt au fost -2 grade, la Roman -4, la Tirgu Neamt -3, iar pe Ceahlau, la Toaca, -7 • Previziunile meteorologilor nemteni care anuntau ca luna octombrie va excela prin diferente mari de temperatura de la zi la noapte, prin temperaturi diurne peste media specifica perioadei, respectiv temperaturi nocturne foarte scazute, situate in preajma valorii de inghet, s-au adeverit. Noaptea de 17/ 18 octombrie a fost cea mai geroasa din ultima perioada. Conform masuratorilor temperaturii in aer efectuate de catre lucratorii Statiei Meteo Piatra Neamt, in noaptea de marti spre miercuri, la Piatra Neamt au fost inregistrate -2 grade Celsius, - 4 la Roman si -3 grade Celsius la Tirgu Neamt. Pe virful Toaca, din masivul Ceahlau, mercurul termometrelor a scazut pina la -7 grade. Masurarea temperaturii la sol a indicat -2 grade la Piatra Neamt si -5 la Roman si Tirgu Neamt. Astfel, din punct de vedere meteorologic, noaptea de 17/ 18 octombrie s-a remarcat prin inghet la sol si caderea brumei. In masivul Ceahlau, stratul de zapada depus in urma ninsorii cazute in noaptea anterioara se redusese, ieri dimineata, de la sapte la cinci centimetri.
Cu toatea acestea, nemtenii pot fi linistiti, caci conform precizarilor facute de catre Ioan Rancea, seful Statiei Meteo Piatra Neamt, incepind de astazi, vremea se va incalzi in fiecare zi cu citeva grade. Nici pentru cei care nu au reusit sa isi stringa recoltele de pe cimp vestile nu sint proaste. Chiar daca a cazut bruma si solul a inghetat, nu exista pericol de perisare a acestora.
„Era de asteptat ca, la un moment dat, dupa caldurile neobisnuite din luna asta sa apara si bruma si inghetul la sol, dar pentru agricultura nu exista motive de ingrijorare. Cartoful nu are de suferit decit daca inghetul l-a surprins pe cimp scos din pamint, dar daca a fost acoperit, nu este nici o problema. Pentru sfecla, de asemenea, nu sint probleme si nici macar pentru griu, care se adapteaza foarte bine la astfel de conditii termice. Chiar am putea spune ca ii e mai bine la rece decit la cald, cind exista risul sa fie atacat de afide. Poate ca merele care nu au fost inca culese vor avea putin de suferit, in sensul ca nu vor mai tine pina in mai, ci pina in decembrie-ianuarie. Nici strugurii neculesi inca nu au de suferit din cauza brumei si temperaturilor scazute, numai ca exista riscul sa se scuture si sa cada in caz ca bate puternic vintul“, a declarat inginerul Ioan Ghiuta Taralunga, seful Inspectoratului pentru Protectia Plantelor Neamt.
|