O rememorare in cadrul pregatirii centenarului Societatii Culturale „Miron Costin“: Familia profesorilor Sofia si Ion Ivancea
Nascuti in acelasi an, 1936, adica acum 70 de ani, Sofia Ivancea (la 24 septembrie, in Husi) si Ion Ivancea (nascut la 1 aprilie, in Basta -Roman) si-au legat destinul si de renascuta Societate Culturala „Miron Costin“, intr-o maniera exemplara. Ambii au fost profesori de limbi straine (franceza - engleza), mai intii la Sacesti - Bacau, apoi la Roman. Sofia Ivancea nu mai este in viata, a murit la 28 ianuarie 1999, la numai 63 de ani. Orfana de mama, de la noua ani, viitoarea profesoara si-a ajutat mama adoptiva sa creasca cei citiva frati si surori mai mici. Distinsa profesoara a devenit sotia lui Ion Ivancea, crescind in cadrul unei familii unite, prin profesie si prin preocupari culturale, o fetita, numita Monica, eleva fruntasa la Scoala Generala nr. 7 din Roman (unde functiona si mama ei), apoi la Liceul Roman-Voda, dupa care a facut studii de medicina. Astazi, Monica este medic in Bucuresti, s-a casatorit cu inginerul Virgil Popa, si au impreuna doi copii: Andrei si Andreea.
Inca de la inceputul carierei sale, Sofia Ivancea s-a imbolnavit si a fost nevoita sa-si desfasoare viata si munca in lupta cu o boala cumplita. In ciuda acestui fapt, profesoara de franceza a avut realizari profesionale pentru care a fost apreciata de colegi si indragita de elevi. A incercat sa ascunda boala o vreme, apoi au urmat ani in care a lucrat doar cu jumatate de norma, intrerupti de concedii medicale prelungite. A fost ajutata permanent de secretara Scolii Generale nr. 7, doamna Ochisor, o persoana integra, discreta si inteligenta. Dupa iesirea la pensie, in ciuda bolii, a interventiilor chirurgicale si a spitalizarii, s-a implicat in activitatea Societatii Culturale „Miron Costin“ din Roman, punind la dispozitia membrilor si a celor din conducere informatii pretioase, corectind textele care urmau sa fie publicate in presa locala, de membrii societatii, sau facind observatii valoroase asupra volumelor lucrarii „File din Cartea Societatii Culturale «Miron Costin din Roman». Stingerea ei din viata a fost dureroasa pentru familie, pentru sora sa, pentru fostele colege de cancelarie, dar in aceeasi masura si pentru societatea noastra.
Profesorul Ion Ivancea, ramas singur, a decis sa-si vinda locuinta din Roman, cumparindu-si o casuta la Moara Vlasiei, nu foarte departe de Bucuresti si de familia fiicei sale. El a contribuit la realizarea lucrarii „File din Cartea Societatii Culturale Miron Costin din Roman“, cu pagini despre personalitati ca Vasile Alecsandri (si despre biserica din Micesti), ori Haralamb Zinca.
Dupa ce s-a mutat la Moara Vlasiei, a continuat sa faca legatura intre Societatea Culturala si tara. A donat, in numele societatii, lucrarile realizate sub egida acesteia. Astfel, Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Nationala a Romaniei au primit urmatoarele lucrari: „Cronicarul“, numar inchinat tricentenarului mortii lui Miron Costin, aparut la Roman, in 1991, „File din Cartea Scortenilor“, Bacau, 1991, si „File din Cartea Societatii Culturale Miron Costin“. Pentru acest act, conducerea societatii a primit scrisori de confirmare si de multumire din partea institutiilor anterior amintite.
Familia profesorilor Sofia si Ion Ivancea a trait frumos, desi nu a fost ocolita de necazuri. Ea a aratat ca nu trebuie sa fii bogat, nici foarte fericit ca sa te implici, ca sa-i ajuti pe semeni sau ca sa fii OM.
|