„Rascolul“ oilor, la Bicaz
• de Sfinta Parascheva, conform traditiei, oile au fost coborite de la stini • ciobanii au avut de furca cu lupii si ursii care au atacat turmele • cresterea animalelor devine pe zi ce trece o ocupatie tot mai putin profitabila • Respectindu-se traditia, simbata, 14 octombrie, in ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, la Bicaz a avut loc „rascolul“ oilor. Ciobanii celor trei stini, cite numara Bicazul, respectiv Cozmita, Potoci si Izvoru Muntelui, au purces, simbata, la coboritul turmelor in vatra localitatii. Aici au fost asteptati cu sufletul la gura de catre crescatorii de animale. Dupa ce acestia si-au recunosct oile, fiecare a achitat simbria cuvenita pastorilor, adica in jur de 200.000 de lei de animal. Din nefericire, anul acesta nu a fost unul fast privind pastoritul in zona Bicazului, dat fiind ca atit turma din Potoci, cit si cea din Cozmita au fost „stirbite“ ca urmare a atacurilor repetate ale animalelor salbatice. „La noi, la Potoci, au dat iama la stina atit lupii cit si ursul. Ne-au mincat 17 oi si trei minji. Au plecat acasa cu efectivele subtiate Gheorghe Andonescu, Iacob Naclad, Dumitru David, Nicolae Pascau, Ilie Ciucanu si Gheorghe Munteanu. S-au trezit bietii oameni, acum la rascol, cu cite 2-3 oi lipsa, iar in ce priveste minjii, lupii i-au hacuit pe cei ai lui Dumitru Rusu, Nicolae Mrejeru si Ion Birgovan. Interesant este ca fiarele s-au obraznicit, ataca turmele in plina zi“, a afirmat Gheorghe Andonescu, din Potoci. La stina din Cozmita, turma celor peste 300 de oi a iesit lipsa, la rascol, cu vreo 8 capete, la care s-a adaugat si un ciine ciobanesc. „3 mioare au fost rupte de urs care a hacuit si un ciine, iar 4-5 au fost sfisiate de lupi“, a spus Constantin Gheana, seful comitetului de stina de la Cozmita. Una peste alta, gospodarii Bicazului au fost multumiti de prestatia ciobanilor. „Fiecare om si-a primit produsele stabilite prin tocmeala din primavara, adica cele 8 kilograme de brinza, 1 kilogram de urda pentru fiecare minzare si 1 kilogram de unt la 3 oi“, a adaugat Geana. „Asta ne-a fost intelegerea si ciobanii s-au achitat de sarcini. Mai mult, in primavara am hotarit ca pastorii sa ne aduca brinza acasa si asa au si facut. Au decis acest lucru pentru ca multi dintre crescatorii de oi sintem oameni in virsta si nu mai putem urca muntele“, a declarat Gheorghe Gavrilas din Bicaz. Odata cu intorsul oilor din varat, o buna parte dintre proprietarii de animale, in speta cei cu efective ceva mai mari, au stabilit pastorii si locurile de pasunat pentru tomnat. Gospodarii din Piatra Corbului si-au dus oile in tarina din zona lor, iar cei din Capsa, in tarinile si gradinile din Ciungi si Capsa.
„Tomnatul oilor incepe de azi si se duce pina da zapada, cind fiecare om isi retrage turma acasa pentru iernat, in propria ograda“, a afirmat Constantin Geana. La Bicaz, numarul oilor este in scadere. Cei mai buni dintre gospodari abia de mai cresc 25 -30 de oi. Cit priveste numarul stinilor de la nivelul localitatii, din 5 cite au fost organizate cu un an in urma, s-a ajuns, in 2006, la doar 3 si se pare fenomenul descresterii efectivelor nu se va opri aici.
Ideea generala e ca nu mai merita sa cresti animale, din cauza ca produsele nu se mai cauta, nu au piata de desfacere, iar pretul nu acopera cheltuielile. Oamenii cred ca, din 2007, conditiile impuse de Uniunea Europeana vor conduce la scaderea interesului pentru cresterea animalelor in general, si a oilor in special.
|