Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 9 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Analize obligatorii si gratuite

• toti nemtenii asigurati si neasigurati sint obligati sa isi faca analize hematologice • persoanele care nu isi vor face analizele si vor fi ulterior diagnosticate cu boli grave vor plati tratamentul •

Nemtenii sint obligati ca, incepind de luna viitoare, sa isi efectueze un set de analize ale singelui. Vestea buna este ca indiferent daca au sau nu calitatea de asigurat, nemtenii vor beneficia gratuit de aceste investigatii de laborator. In acest sens, fiecare va primi acasa o recomandata prin intermediul careia va fi indemnat sa isi efectueze analize hematologice. La initiativa conducerii Ministerului Sanatatii, de la inceputul lunii viitoare, va demara un program national de efectuare gratuita a analizelor, costul acestora fiind suportat din sumele provenite din colectarea „taxei pe viciu“. Scopul acestuia este acela de a evalua starea de sanatate a tututor romanilor, dar cu precadere acela de a depista afectiuni in stare incipienta si nu avansata, pentru tratarea carora sa nu fie nevoie de sume mari. Persoanele care nu isi fac analizele vor fi obligate sa suporte costul tratamentului in cazul in care, mai tirziu, vor fi diagnosticate cu o boala care ar fi putut fi depistata in faza incipienta si tratata cu costuri mult mai mici.
Programul analizelor obligatorii este prevazut sa inceapa in luna noiembrie si sa se termine in decembrie 2007. In tot acest timp, atit persoanele asigurate, cit si cele neasigurate trebuie sa se prezinte la medicul de familie. Fiecarui pacient i se va intocmi o fisa medicala in functie de virsta - copil, adult, persoana de virsta a III-a. In urma unei discutii cu medicul de familie, pacientul va merge la un laborator din policlinica pentru a efectua setul de analize prevazut in programul care urmeaza sa apara. Ulterior, pacientul se va intoarce la medicul de familie, care in functie de rezultate va recomanda un tratament, un regim alimentar si de viata, menite sa previna aparitia unei afectiuni la care ar fi predispusa persoana.
Desi setul de analize minimal care va trebui facut de fiecare persoana nu a fost, inca, definitivat, se pare ca in primul rind va fi efectuata hemoleucograma, in scopul prevenirii anemiei si bolilor de singe, testul de glicemie, pentru a depista daca persoana prezinta riscul aparitiei diabetului. Se mai vorbeste despre testarea ureii si creatininei, pentru a urmari functionarea aparatului urinar. Se are in vedere si testarea nivelului colesterolului, pentru a preintimpina aparitia bolilor cardiovasculare. Se ia in considerare si efectuarea testului acidului uric, pentru prevenirea instalarii gutei si a sumarului de urina, pentru a descoperi eventuale afectiuni renale. De asemenea, se vor avea in vedere si probele hepatice. In cazul femeilor, programul prevede si efectuarea unui test Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului uterin.
„Prin intermediul acestui program, bolnavii cronic vor fi depistati la timp si vor fi inclusi in programe speciale de tratament. Programul de analize obligatorii va costa in jur de 10.000 miliarde lei vechi anual, adica 280 milioane de euro. Banii vor proveni din taxa pe viciu. Practic, se doreste ca, la fel ca in Occident, sa se puna accent pe prevenirea bolilor grave, pentru tratarea carora se cheltuiesc sume imense la ora actuala. Daca programul se va dovedi eficient si va avea continuitate, in citiva ani ar trebui sa scada numarul persoanelor bolnave. Prin acest program, se doreste si realizarea educarii populatiei in ceea ce priveste grija fata de propria sanatate, precum si constientizarea faptului ca e mai bine sa previi decit sa tratezi“, a declarat doctorul Constantin Nanu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Neamt.

Articol afisat de 5334 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective