Intre mansarda si Constitutie
Alianta PNL-PD pregateste tuturor proprietarilor de apartamente la bloc o reeditare a nationalizarii din 1948.
Domnul Primar al municipiului de sub Pietricica este unul din animatorii acestei initiative nationale, cu care, dupa cit se vede, doreste sa obtina si titlul de municipiu fruntas pe tara.
Domnul Primar este implicat intr-o vasta opera de mansardare a blocurilor de locuinte, initiativa benefica pina la un punct, dar care se doreste a fi realizata in forta, prin anularea dreptului de proprietate asupra proprietatii indivize existente.
Masura preconizata, aflata la faza de proiect de lege initiat de Alianta, urmareste sa legitimeze transferul dreptului de dispozitie asupra proprietatii indivize de la proprietarii refractari mansardarii la cei care, intr-o forma sau alta, vor fi convinsi sa devina partizanii cauzei.
Legea ar impune realizarea mansardarii blocurilor cu votul a doar 50% plus unu dintre membrii asociatiei de proprietari.
Se vede de la o posta ca masura preconizata este extrem de benefica pentru unii dintre constructori, reducind la jumatate efortul acestora de a convinge proprietarii de la bloc.
Decizia a 50% plus unu dintre proprietarii apartamentelor, in vederea realizarii mansardarii, este neconstitutionala, afectind dreptul de proprietate ca sanctiune asupra celor care nu sint de acord cu binefacerea.
Luarea unor decizii cu votul a 50% plus unu din membrii prezenti la o adunare a asociatiei de proprietari este statutara prin lege, dar aceasta nu poate fi extinsa si asupra deciziilor care vizeaza patrimoniul.
In alta ordine de idei, noii proprietari ai mansardelor realizate prin astfel de decizii vor fi frustrati de unele drepturi patrimoniale, in comparatie cu vechii proprietari, acestia neavind drept de folosinta la proprietatea indiviza, in calitate de noi proprietari.
Se doreste, astfel, ca prin lege sa se converteasca dreptul de folosinta ca proprietar in drept de servitute, ceea ce este greu de imaginat intr-o atare situatie.
Sa nu se uite ca terasele de deasupra blocului, dar si terenul de sub bloc au proprietari, iar nici Primaria, nici Consiliul Local nu au nici un drept de decizie asupra lor, decit daca se atenteaza brutal la dreptul de proprietate.
Este de neinteles pozitia atipica a domnului Primar, care, in calitate de liberal declarat, este sustinatorul nationalizarii unor proprietati de la bloc, in favoarea mansardarii acestuia.
Ori domnul Primar traverseaza o criza ideologica, ori pe domnia sa il doare in cot de Constitutie.
Legalizarea ilegalitatilor
Consiliului Municipal i se impune sa aplice masuri selective de disciplinare a celor care ocupa ilegal cu constructii neautorizate terenurile proprietate publica sau privata a municipiului. Astfel, pe unii Primaria ii sanctioneaza cu amenzi si demolarea constructiilor realizate ilegal, pentru eliberarea terenurilor respective.
Pe altii, insa, Primaria ii sanctioneaza tot cu amenzi, dar, in compensare, Consiliul Municipal le acorda dreptul de folosinta asupra terenurilor respective, ocupate abuziv. Pentru a nu exista nici un dubiu sau vreo interpretare abuziva, titlul Hotaririi Consiliului Local contine pretioasa precizare: „acordarea in folosinta a terenului se realizeaza pentru a intra in legalitate“.
Singurul lucru ramas neclar este ca nu se precizeaza decit in 4 ochi cit valoreaza criteriul dupa care se realizeaza selectivitatea respectiva.
|
Comentarii la acest articol: |
Ad�ugat de dan popirda la data 07.10.2006 08:53 |
putin exagerat
domnule deputat bivolaru, aveti perfecta dreptate in critica ce o faceti unei asemenea initiative legislative. majoritatea de 50+1 in astfel de situatii este una categoric nereprezentativa. dupa cum, la fel de categoric, nici consensul. problema unui asemenea act normativ este arbitrariul ce, intr-un fel sau altul, risca sa il instituie. de aceea cred ca solutia cea mai rationala in problema ar fi orientarea eforturilor normativiste ale initiatorilor catre alte zone de interes, cu siguranta mult mai importante sub aspect de necesitate sociala.
de ce titlul in aparenta disonanta fata de cele de mai sus? pentru ca, totusi, aici nu se pune problema nationalizarii proprietatii.
altfel, argumentele dumneavoastra sint pertinente si de ne-combatut, cel putin din punctul meu de vedere.
cu salutari amicale, |
|
|