Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ancheta taraganata la „Mittal Steel“

Ancheta taraganata la „Mittal Steel“

• Consiliul Concurentei a dispus de un an si jumatate declansarea unei investigatii pentru analizarea masurilor de sprijin susceptibile de a constitui ajutoare de stat acordate «Mittal Steel» • nici pina in ziua de azi nu a fost dat vreun verdict • purtatoarea de cuvint a Consiliului Concurentei a apreciat ca ancheta este intirziata de lipsa de promptitudine a organismelor cu care trebuia sa se colaboreze •

Investigatiile Consiliului Concurentei privind masurile de sprijin susceptibile a constitui ajutoare de stat, in valoare de 1.000 de miliarde de lei, acordate „Mittal Steel“ si ale efectelor acestora asupra concurentei, dispusa prin Ordinul 129 din 15 februarie 2005, dureaza de un an si jumatate. „Investigatia este in curs de desfasurare. Ea dureaza de atit timp pentru ca nu depinde numai de noi, ci de modul in care au raspuns adreselor noastre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei si Industriei, factori implicati in elucidarea circumstantelor in care s-au acordat ajutoarele in discutie. In momentul in care concluziile Consiliului Concurentei vor fi formulate, le vom face publice“, a precizat Simona Barbu, purtator de cuvint al Consiliului Concurentei.
Nici directorul de comunicare al „Mittal Steel“ Romania, Dorian Dumitrescu, nu a vrut sa comenteze situatia. „Ca si in cazul investigatilor care s-au desfasurat la «Mittal Steel» Galati sau Iasi, noi nu am facut comentarii la aceste anchete ale unui organism al statului“, a declarat Dorian Dumitrescu. Reamintim faptul ca, urmare a unui control efectuat de Inspectoratul de Concurenta Neamt la „Mittal Steel“ Roman, a fost intocmita Nota 91/11 IV 2005 in care au fost evidentiate masurile susceptibile a fi ajutoare de stat acordate societatii, urmare a privatizarii acesteia, nenotificate de Consiliului Concurentei. „Mittal Steel“ Roman, in temeiul Legii 137/2002 privind masurile de accelerare a privatizarii a beneficiat de facilitati cu caracter de sprijin financiar, acordate efectiv in baza unor ordine comune ale AVAS si Ministerului Finantelor Publice, care au fost acordate societatii „Petrotub“ in perioada aprilie-iunie 2004, inainte de privatizare.

Ajutoarele de stat stipulate in contractele de privatizare

Potrivit notei de deschidere a investigatiei, alcatuita ca urmare a unui control realizat in 11 aprilie 2005, de catre Inspectoratul de Concurenta Neamt la „Mittal Steel“ Roman, a fost incheiat un document cu privire la ajutoarele de stat acordate societatii, urmare a privatizarii, nenotificate Consiliului Concurentei. Conform declaratiei inspectorului superior de la Inspectoratul de Concurenta Neamt, Constantin Secure, cele 1.000 de miliarde de lei se constituie din: o scutire de taxe vamale si TVA, acordate in 2001, in baza OUG/2000 si a unui ordin comun al Ministerului Finantelor si al Ministerului Industriilor, in valoare 117 miliarde lei. Acest ajutor nu a fost notificat Consiliului Concurentei. In 2002, s-au acordat scutiri de la plata majorarilor si penalitatilor de intirziere aferente bugetului de stat pe anul respectiv, in baza prevederilor OUG 40/ 2002, in valoare de 162 miliarde de lei. Acest ajutor nu a fost notificat Consiliului Concurentei avind ca obiectiv dezvoltarea regionala. Societatea a mai primit, insa, o serie de ajutoare prin Legea privatizarii 137/2002, care prevedea masuri de accelerare a acesteia. Pe aceasta componenta s-au acordat societatii romascane doua ajutoare, printr-un ordin comun al Ministerului de Finante si APAS, din aprilie 2004, in valoare de 770 miliarde si un alt ajutor de 46,7 miliarde, care a insemnat o scutire a datoriilor catre APAPS“, a declarat Constantin Secure.
In nota de control intocmita de Inspectoratul de Concurenta Neamt exista un capitol in care se fac propuneri de evaluare a masurilor de sprijin acordate „Mittal Steel“, prin stergerea datoriilor, apreciindu-se ca masurile de sprijin financiar constatate ca urmare a controlului efectuat la SC «Mittal Steel» pot fi considerate ajutoare de stat deoarece intrunesc, cumulativ, conditiile stipulate de lege, amintite mai sus. „Avind in vedere caracteristicile de marime a capitalului social, volumul productiei si numarul de salariati specifice operatorilor economici, care activeaza pe piata de profil, se poate aprecia ca facilitatile fiscale acordate SC «Mittal Steel» Roman, pot crea avantaje semnificative pe piata concurentiala pentru intreprinderea beneficiara. In aceste conditii, exista posibilitatea clara a afectarii mediului concurential si a comertului Romaniei cu statele membre ale UE, prin acordarea unor masuri de ordin financiar a caror compatibilitate nu a fost analizata de Consiliul Concurentei. De asemenea, facilitatile fiscale de care societatea a beneficiat depasesc pragul minim, prevazut de Legea 143/1999 privind ajutorul de stat“, se spune in nota de control. Problema ajutoarelor de stat nenotificate a fost sesizata de autoritatile romane, imediat dupa preluarea puterii de catre Guvernul Calin Popescu Tariceanu. Ajutoarele de stat acordate intregii companii pentru societatile din Romania au fost prevazute in contractele de privatizare, pentru fiecare societate in parte, cumparata in Romania de LNM. Faptul ca aceste datorii sterse ale „Mittal Steel“ nu au fost notificate de catre functionarii AVAS in dosarele de aderare la Uniunea Europeana, la capitolul concurenta, au creat scandal. Omiterea notificarii acestor ajutoare de stat, in ciuda conventiilor cu organismele de preaderare, a fost descoperita la deschiderea capitolului „Concurenta“, in procesul de negociere a aderarii. Secretarul de Stat la Ministerul Industriilor, romascanul Eugen Tapu, a apreciat ca acest scandal, declansat in primavara lui 2005, de lipsa de profesionalisam al celor de la AVAS, a dus la crearea unui blocaj, in sensul ca oficialii europeni nu vor sa recunoasca ajutoarele de stat acordate LNM.
Tot Consiliul Concurentei a declansat, recent, o alta ancheta privind operatiunea de concentrare economica realizata, la nivel international, de catre „Mittal Steel Company NV“ Olanda, prin preluarea controlului companiei asupra „Arcelor“ SA Luxemburg, analizind efectele pe care aceasta le poate produce asupra productiei si distributiei de produse din otel si la nivelul Romaniei, prin societatile la care este actionar si controleaza peste 80% din productia si distributia de produse din otel plate, lungi si tevi.
FOTO: Consiliul Concurentei nu a finalizat nici pina acum ancheta privind ajutoarele de stat la „Mittal Steel Roman

Articol afisat de 1977 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective