Ulcer de toamna
• zeci de nemteni s-au prezentat la medic in ultima vreme, acuzind dureri insuportabile de stomac • multi dintre ei au fost diagnosticati cu ulcer gastric sau duodenal sau chiar cu hemoragie digestiva • Venirea toamnei a provocat, in cazul a numerosi nemteni, aparitia sau reactivarea ulcerului gastro-duodenal. In ultimele zile, zeci de persoane au ajuns la spital in stare grava, acuzind dureri insuportabile de stomac din cauza hemoragiilor digestive, a gastritei sau a ulcerului. Medicii sustin ca recrudescenta acestor afectiuni este cauzata si de schimbarea anotimpului.
Cei mai multi dintre pacienti au fost diagnosticati cu ulcer gastro-duodenal in stadiu incipient sau avansat, ori hemoragie digestiva, cu toate ca, pina acum, nu stiau sa aiba probleme cu stomacul. O parte dintre bolnavii cu hemoragie digestiva au ajuns la spital in stare atit de grava, incit au necesitat efectuarea urgenta a interventiei chirurgicale. Alti pacienti diagnosticati cu hemoragie digestiva au ramas internati in spital, pentru a beneficia de tratament de specialitate, atent supravegheat. Hemoragia digestiva, ca si perforatia mucoasei digestive, reprezinta complicatii ale ulcerului gastro-duodenal, la care se ajunge in cazul in care aceasta din urma afectiune este neglijata din nestiinta sau netratata.
Ulcerul gastric si duodenal ocupa un loc important printre afectiunile cronice ale tubului digestiv, prin raspindirea sa, prin complicatiile pe care le genereaza si prin rata mortalitatii. Ulcerul este o afectiune cronica recidivanta, care apare mai ales toamna si primavara. In perioada de acutizare a bolii, in peretele stomacului sau a duodenului apar plagi. Uneori, aparitia acestei boli poate fi determinata de predispozitia ereditara, de stres, de consumul excesiv de alcool, cafea, tutun sau de administrarea indelungata a medicamentelor antiinflamatorii - aspirina, indometacin, ibuprofen, diclofenac etc. In perioada de acutizare a bolii, sint caracteristice durerile, arsurile, varsaturile, mai ales cele cu continut acid. Durerea se manifesta mai ales pe stomacul gol, la una-trei ore dupa masa sau noaptea, si este diminuata doar prin administrarea unor medicamente. Crampele dureroase apar de cele mai multe ori in zona stomacului, dar pot sa iradieze si in spate sau in partea dreapta a abdomenului.
„Aproximativ in 70% dintre cazuri ulcerul este provocat de Helicobacter pylori, o bacterie care apare in compozitia mucoasei digestive. Odata instalata in stomac sau duoden, bacteria modifica secretia acida, neutralizeaza mijloacele de aparare naturala si impiedica repararea mucoasei. Cel mai bun examen pentru depistarea si stabilirea tipului de ulcer este endoscopia gastroduodenala. Pentru a stabili daca ulcerul este provocat de Helicobacter pylori se poate face o determinare a titrului din respectiva bacterie prin analizarea unei mici cantitati de singe. In cazul in care analiza arata ca bacteria Helicobacter pylori este prezenta in stomac, se impune efectuarea unui tratament cu antibiotice timp de zece zile, iar, dupa doua luni, se repeta titrul acesteia. In afara de tratamentul cu antibiotice, se mai recomanda si un regim alimentar bazat mai ales pe evitarea supelor de carne, a sosurilor, prajelilor, tocaturilor, a piinii albe, condimentelor, muraturilor, a brinzeturilor fermentate etc. Este important de stiut ca bacteria Helicobacter pylori este responsabila si de producerea cancerului de stomac, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer in lume“, doctorul Iosif Kďż˝szeghi, seful sectiei Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.
|