Primari somati sa asigure spatii pentru cabinetele medicale
Primarii din judetul Neamt sint somati de Prefectura sa asigure spatii in care medicii de familie sa-si desfasoare actul medical. Deocamdata, in foarte multe comune din judetul Neamt, dispensarele mai mult nu functioneaza, decit sint deschise pentru pacienti. Prefectul Toader Mocanu sustine ca situatia se datoreaza si autoritatilor locale, respectiv primarilor, care nu se ingrijesc atit cit trebuie pentru ca in comunele pe care le conduc medicii sa fie zilnic la datorie si sa-si respecte programul, asa cum ar fi normal. De partea cealalta, sint primari care ii considera pe medici ca fiind neseriosi, intrucit, in ciuda faptului ca s-au ingrijit sa le asigure spatii, chiar daca nu dintre cele mai luxoase, acestia nu prea dau in brinci cu prezenta la serviciu si munca propriu-zisa. „Sint 49 de consilii locale in judet care n-au vrut sa treaca din public in privat spatiile in care functioneaza cabinetele medicale. Eu cred ca spatiile respective trebuie puse in vinzare, pentru a fi reabilitate si ca sa primeasca autorizatie de functionare. Medicii nu vor investi in spatiile in care isi fac treaba acum, pina cind nu vor fi siguri ca le apartin. Din acest motiv, unii doctori sustin ca nu mai incheie contracte din 2007“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Pentru a-i impulsiona pe alesii locali sa rezolve problema cabinetelor medicale, reprezentantul Guvernului in teritoriu a trimis o circulara, pe acest subiect, primariilor. „Intrucit, in ultima perioada de timp, mai multi furnizori de servicii medicale, persoane fizice, au sesizat conducerea Prefecturii in legatura cu lipsa de interes sau chiar opozitia autoritatilor administratiei publice locale privind vinzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, va facem cunoscut ca incalcarea legislatiei privitoare la aceste aspecte atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala. Cum, pina in prezent, un numar de 49 de consilii locale nu au aprobat, prin hotarire, lista spatiilor din proprietatea privata a acestora, ori din proprietatea privata a statului si care se afla in administrarea lor, ce urmeaza sa fie vindute, desi termenul pina la care ar fi trebuit sa se intimple aceasta a expirat la data de 16 august 2006, va recomandam ca in termen de maximum 10 zile de la primirea prezentei corespondente sa procedati la initierea si adoptarea hotaririi respective, in caz contrar urmind sa va obligam pe calea unei actiuni judecatoresti. In masura in care spatiile in care functioneaza cabinetele medicale fac obiectul unor cereri (notificari) de restituire formulate potrivit legilor funciare sau Legii 10/ 2001, va rugam sa ne comunicati in scris anexind, in copie, cererile sau notificarile respective“, se precizeaza in circulara trimisa de Prefectura in comunele judetului.
La Ghindaoani, cabinetul medical functioneaza intr-o casa particulara
Una dintre comunele in care activitatea medicala nu se desfasoara in conditii adecvate este Ghindaoani. Aici, cabinetul medical functioneaza intr-o casa a unui cetatean, formata din doua camere si un hol. Cladirea in care a functionat cabinetul avea o vechime de circa 47-48 de ani si, pentru ca dadea semne mari de prabusire, in decembrie 2005 a fost demolata. Din pacate, dupa cum ne-a spus un localnic, medicul da destul de rar pe la locul de munca, cam de doua ori pe saptamina, ceea ce inseamna ca asistenta medicala este aproape inexistenta. Specialistul care le da o mina de ajutor cetatenilor aflati in suferinta este asistenta medicala, care locuieste in sat. „Pentru ca reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii ne-au impus sa demolam cladirea in care a functionat dispensarul, am gasit un alt spatiu, o casa a unui cetatean, caruia de la Primarie ii platim un milion de lei pe luna chirie, pentru a lasa la dispozitia medicului cladirea. Contractul de inchiriere a fost aprobat in cadrul unei sedinte de consiliu local“, a declarat Iuliu Savin, primarul de Ghindaoani, comuna cu un singur sat si o populatie de aproximativ 2.300 de persoane.
|