Colocviul „Complexul cultural Cucuteni-Tripolie - Unitate si diversitate“
In organizarea Consiliului Judetean Neamt, a Complexului Muzeal Judetean Neamt si a Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni din Piatra Neamt va gazdui in zilele de 28 si 29 septembrie 2006 colocviul „Complexul cultural Cucuteni-Tripolie - Unitate si diversitate“.
Colocviul isi propune sa demonstreze unitatea culturii eneolitice din cele doua areale si, in acelasi timp, sa analizeze noi modalitati de popularizare a importantului complex cultural pe plan international.
La manifestare participa invitati din partea Ministerului Culturii si Cultelor, a Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, oficialitati judetene si municipale, oaspeti din tara si strainatate, colaboratori din cadrul muzeelor nationale si judetene din Bucuresti, Iasi, Bacau, Botosani, Suceava si Vaslui, reprezentanti ai institutiilor de cultura din judetul Neamt.
Din partea Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni, Piatra Neamt, vor fi prezenti: dr. Gheorghe Dumitroaia, Constantin Preoteasa, Daniel Garvan, Dorin Nicola, si Roxana Munteanu.
Printre invitati se numara: dr. Dan Monah (Institutul de Arheologie Iasi), dr. Mikhail Videiko si dr. Natalia Burdo (Institutul de Arheologie Kiev), dr. Valentin Dergacev (Institutul de Arheologie si Etnografie Chisinau), dr. Eugen Sava si Sergiu Bodean (Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei, Chisinau), dr. Dragomir Popovici (muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti), prof. dr. Nicolae Ursulescu (Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza“ Iasi), dr. Magda Mantu-Lazarovici (Institutul de Arheologie Iasi), prof. dr. Gheorghe Lazarovici (Universitatea „Eftimie Murgu“ Resita), dr. Romeo Dumitrescu (Fundatia „Cucuteni pentru Mileniul III“ Bucuresti), dr. Sandor Sztancsuj (Muzeul National Secuiesc, Sfintu Gheorghe), dr. Virgil Nitulescu (Ministerul Culturii si Cultelor).
Pe linga suita de teme propuse dezbaterilor vor mai fi prezentate rezultatele cercetarilor arheologice de la Poduri-Dealul Ghindaru, in campaniile din 2005 - 2006, datorate unui colectiv format din: Roxana Munteanu, Constantin Preoteasa, Daniel Garvan, Lucian Uta, Dorin Nicola, dr. Dan Monah si dr. Gheorghe Dumitroaia, precum si experimentele arheologice de la Cucuteni si Vadastra, prezentate de dr. Romeo Dumitrescu.
In cea de a doua zi a lucrarilor colocviului va fi vernisata expozitia „Capodopere cucuteniene din situl Scanteia, jud. Iasi“, prezentata de catre dr. Magda Mantu-Lazarovici si expozitia fotodocumentara „Arta eneolitica Cucuteni-Tripolie din Republica Moldova si Ucraina“, prezentata de catre dr. Valentin Dergacev si dr. Mikhail Videiko.
In acelasi cadru va avea loc si lansarea volumului academicianului Mircea Petrescu-Dimbovita „Amintirile unui arheolog“.
Simbata, 30 septembrie, pentru invitatii din strainatate este organizata o vizita documentara la obiective culturale, statiuni arheologice si turistice din judetul Neamt.
FOTO: O prestigioasa manifestare dedicata unui aspect esential al culturii eneolitice, la Piatra Neamt
|