Tazlaul, o localitate cu oameni mindri si gospodari
• frumusetea locurilor si ospitalitatea locuitorilor atrage nenumarati turisti din tara si strainatate • activitatea culturala a devenit un simbol al zonei • Scoala „I.I.Mironescu“ dispune de toate conditiile pentru pregatirea elevilor, mindrindu-se, intre altele, cu unul dintre cele mai dotate centre de informare si documentare • prin asocierea cu 53 de localitati din judetul Bacau, sistemul de alimentare cu apa al comunei ar putea fi realizat cu fonduri venite din Franta • Situat intr-o zona deosebit de pitoreasca, care atrage turisti nu doar din tara, ci si din strainatate, Tazlaul are si faima unui veritabil centru cultural. Comuna formata dintr-un singur sat, cu peste 3.000 de suflete, este o localitate cu un specific aparte in peisajul judetului.
Desigur, ca in orice comunitate, cu precadere din mediul rural, sint multe de facut, iar banii sint insuficienti. Insa, autoritatile din Tazlau au cautat solutii pe plan local, neasteptind doar sprijinul financiar de la bugetul judetului. „De la bun inceput am spus ca principalele noastre preocupari vor fi scoala, sanatatea si cultura“, a declarat Constantin Machidon, primarul comunei Tazlau. Iar eforturile facute pe aceste directii sint vizibile.
Educatia este prioritara, iar roadele, pe masura
Jumatate din bugetul din acest an al comunei - circa 1,5 miliarde de lei - a revenit invatamintului. Pe 15 septembrie, Scoala „I.I. Mironescu“ din Tazlau si-a intimpinat cei 344 de elevi si prescolari in conditii deosebite, cum ar fi de dorit in multe unitati de invatamint din mediul rural. Am poposit in moderna unitate de invatamint, cu o zi inainte de debutul anului scolar, avind ocazia sa ne convingem, astfel, la fata locului, de cum se prezinta situatia. Am fost intimpinati de directorul Scolii „I.I.Mironescu“, prof. Cezar Tucu. „Am fi putut incepe scoala si de la 1 septembrie. Sintem bine pregatiti pentru noul an de invatamint. Cele trei corpuri - in unul dintre acestea functioneaza gradinita - au fost igienizate. Au fost executate reparatii interioare si exterioare. Timplaria veche a fost inlocuita cu termopan, pe o suprafata totala de 244 metri patrati. Acesta modernizare se impunea cu necesitate, in contextul in care am montat centrala termica. Copiii si cadrele didactice au acum toate conditiile de confort. In aceasta vara, s-a facut curatirea sursei de apa si videnjarea foselor grupurilor sanitare“, a declarat directorul Tucu. Grupurile sanitare - destinate elevilor si cadrelor didactice - au fost modernizate. Scoala dispune de sistem de alimentare cu apa curenta. Clasele si laboratoarele au fost dotate cu mobilier nou. Mindria corpului didactic de la Scoala „I.I.Mironescu“ este Centrul de Informare si Documentare, unul dintre cele mai moderne din Moldova. Aici functioneaza doua laboratoare de informatica, fiecare fiind dotat cu cite 20 de calculatoare. Jumatate din computerele destinate elevilor au fost conectate la internet.
Rezultatele obtinute de elevii unitatii de invatamint, la examenul de capacitate de vara trecuta spun multe despre calitatea actului didactic, dar si despre ce inseamna o baza didactica corespunzatoare. „In anul trecut scolar, din cei 32 de elevi care au sustinut examenele nationale, 16 au fost admisi la licee, iar 16 - la scoli de arte si meserii. Din cei 16 liceeni, 8 au intrat la clase de matematica-informatica. Acum doi ani, 9 elevi au fost admisi la clase de matematica-informatica in licee. Este un lucru important pentru noi, fiind vorba despre o scoala situata in mediul rural. Dotarile de care dispunem si-au spus cuvintul. Pe de alta parte, faptul ca 80 % din elevi au intrat la prima optiune, iar 20 % la a doua dovedeste ca actiunile de orientare profesionala au dat roade“, a adaugat directorul Tucu.
Conditii la standarde pentru desfasurarea actului medical
Conducerea Primariei Tazlau a investit, in acest an, 200 milioane de lei pentru imbunatatirea conditiilor de lucru ale personalului medico-sanitar care isi desfasoara activitatea la dispensar. „Anul trecut, au fost investiti 100 milioane de lei. Grupurile sociale au fost modernizate, au fost montate gresie, faianta si lambriuri. Dispensarul a fost dotat cu centrala termica si dispune de alimentare cu apa curenta. Incalzirea este asigurata, deocamdata, cu ajutorul sobelor. Aici exista doua cabinete medicale, insa avem un singur medic. Centrala termica ar asigura incalzirea intregii cladiri, iar consumul nu ar fi justificat. Acesta este motivul pentru care, deocamdata, sint folosite sobele. Dar, consideram ca este dotat la standarde“, a subliniat primarul Machidon.
Ctitoria voievodului Stefan cel Mare, demersuri pentru restaurare
Comuna Tazlau se numara printre localitatile pe raza carora se afla monumente importante ale patrimoniului cultural national. Biserica Manastirii Tazlau, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului“, este considerata una dintre cele mai monumentale ctitorii ale voievodului Stefan cel Mare (1496-1497). Cu sprijinul autoritatilor locale, manastirea a fost conectata la reteaua de electricitate si dispune de sistem de alimentare cu apa curenta. Fiind un important punct de atractie turistica, conducerea Primariei a facut eforturi pentru sensibilizarea Ministerului Culturii si Cultelor, in vederea alocarii de fonduri necesare restaurarii. „A fost realizat studiul de fezabilitate - care ne-a costat circa 500 milioane de lei, si se afla in faza de elaborare - pentru care a fost contactat un arhitect renumit, prof. univ. Polizu, de la Bucuresti - proiectul tehnic. Pentru aceasta documentatie sint necesari 1 miliard de lei. Refacerea chiliilor monahilor si restaurarea bisericii costa circa 10 miliarde de lei“, a subliniat primarul Machidon.
Un spatiu cultural viu
Tazlauanii se mai mindresc cu unul dintre cele mai mari, moderne si active camine culturale ale judetului. Aici functioneaza biblioteca, inzestrata cu 8.000 de volume. In acest an, s-a imbogatit cu 160, sprijinul financiar fiind de 20 milioane de lei, in urmatoarea etapa fiind asteptata o transa egala de fonduri. Biblioteca a fost dotata cu 4 computere, dorindu-se amenajarea unei sali pentru initierea copiilor in lucrul cu acestea. In cladirea Caminului Cultural a fost infiintat un muzeu etnografic care, chiar daca nu este inclus in reteaua de profil, ofera vizitatorilor posibilitatea sa admire elemente ale comorii traditionale a zonei. Tot aici functioneaza un post de televiziune local, cu care comunitatea din Tazlau se mindreste.
Comuna poarta amprenta scriitorului I.I.Mironescu - al carui nume este purtat de una dintre cele mai active fundatii culturale din judet, dovada fiind nenumaratele spectacole, serate culturale si lansari de carte organizate, sufletul acestora fiind, pina nu demult, regretatul profesor Vasile Blaga. Fundatia „I.I.Mironescu“ editeaza si revista „La Tazlau“, unul dintre cele mai cunoscute produse literare din peisajul cultural nemtean. In acest an, s-au implinit 100 de ani de la publicarea primei lucrari literare a scriitorului de la Tazlau, I.I.Mironescu. Evenimentul nu putea trece neobservat. Cu eforturile prof. Cezar Tucu, care a sprijinit editarea operei „Scrieri“, fiecare elev al Scolii Tazlau a primit cite un volum, avind, astfel, ocazia sa afle mai multe despre personalitatea fiului acestor locuri, I.I.Mironescu.
Turistii francezi, indragostiti de aceste locuri
Comuna Tazlau este infratita, din anul 1991, cu localitatea franceza Lamastre. Schimburile culturale si vizitele reciproce au stat la baza legarii unor prietenii de durata. Aceasta zona mirifica a Neamtului, dar si ospitalitatea oamenilor locului i-a atras ca un magnet pe turistii francezi care vin aici in fiecare an pentru a-si petrece macar citeva zile de concediu. In Tazlau exista doua pensiuni agroturistice, dar pentru ca nu pot face fata valului de turisti, o parte din acestia sint gazduiti de diverse familii. Imaginea localitatii - singura din Neamt - a fost promovata intr-un catalog turistic european. „Si vecinii nostri din judetul Bacau ne calca pragul. Zona Cociorvei este preferata. Aici au stat toata vara cu corturile“, a declarat primarul Machidon.
400 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor comunale
Mai sint multe de facut in privinta imbunatatirii infrastructurii de drumuri, capitol la care, la fel ca toate localitatile rurale, comuna are, inca, de suferit.
Conducerea Primariei Tazlau a facut eforturi financiare considerabile - cifrate la 400 milioane de lei - pentru refacerea drumurilor comunale. Pina acum, balastarea s-a facut pe circa 60 % din cei 14 km, la finalul celei de a doua etape - care va incepe de saptamina viitoare - urmind a se ajunge pina la 90 %. Cu forte proprii au fost construite mai multe podete, lucrindu-se, in prezent la o pasarela - din cablu si lemn - peste piriul Pestiosu. De asemenea, a fost intocmit studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investitii „Modernizare drumuri vicinale“, dupa finalizarea proiectului tehnic sperindu-se obtinerea a 30 miliarde de lei. Banii ar urma sa fie folositi pentru asfaltarea a aproape 6 km de drum.
In urma cu doua saptamini, DJ 156F a trecut din administrarea Consiliului Judetean in cea a administratiei locale, noua sa denumire fiind DC 120. Noul statut - de drum comunal - va permite Tazlaului, in asociere cu Cindestiul, accesarea unor fonduri nerambursabile, prin Programul SAPARD, pe componenta de drumuri forestiere. Drumul indeplineste conditiile impuse de partenerii europeni, iar implementarea unui asemenea proiect de modernizare creaza premizele unei dezvoltari turistice a zonei.
Din pacate, o umbra nefavorabila asupra imaginii localitatii este creata de cele doua drumuri judetene - DJ 156A si DJ 156C - pentru care fondurile intirzie sa apara. Autoritatile locale sint neputincioase in fata acestei situatii pentru ca, neavindu-le in administrare, nu au cum sa intervina pentru reabilitarea lor.
Noi proiecte pentru dezvoltarea comunei
In luna februarie a acestui an, comuna Tazlau a fost cooptata ca membru in Asociatia de Dezvoltare a Localitatilor din Bazinul Trotus. Este singura localitate nemteana care ar urma sa participe din asociere, facind parte din acest areal, alaturi de alte 53 de localitati din judetul Bacau. Pentru aceasta, a fost obtinut, deja, avizul legislativului local. In curind, va fi finalizat statutul asociatiei, dupa care se va trece la procedurile de inregistrare. Prin aceasta forma de organizare, localitatile asociate, inclusiv Tazlaul, ar putea accesa fonduri europene nerambursabile, pentru dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa si a canalizarii. Sprijinul ferm a venit din partea statului francez care a promis, pentru toate cele 54 de localitati, fonduri in valoare totala de 64 milioane de euro. In urma unui studiu facut de autoritatile locale au aratat ca 60 % din cetatenii comunei Tazlau doresc sa fie racordati la o retea de apa curenta. Urmeaza ca acestia sa isi dea acordul sub semnatura. Investitia in construirea a 13 km de retea ar costa circa 40 miliarde de lei.
Problema alimentarii cu gaz metan a fost, partial, rezolvata, in zona existind o statie de extractie a gazelor naturale. Circa 46 de institutii si locuinte beneficiaza, la momentul actual, de aceasta utilitate.
Potrivit primarului Constantin Machidon, pina la iarna, si sediul Primariei Tazlau va fi racordat la retea, urmind sa se renunte la sobe, in favoarea confortului oferit de centrala termica. Cladirea in care functioneaza institutia administrativa a fost recompartimentata si modernizata, urmind sa se treaca la refacerea fatadei si la amenajarea unei parcari.
Spatiul de joaca, bucuria copiilor si mindria autoritatilor
Un alt plan care a inceput, deja, sa se materializeze, este amenajarea unui frumos parc de joaca pentru copii, in curtea Caminului Cultural. „Am montat, pina acum, jumatate din dotari. Copiii vor putea sa se joace in tobogane, scrinciobe si caiuti. Sa vedeti citi vin aici seara. Este ca o mare gradinita in aer liber“, a spus primarul Machidon. La fata locului, am avut ocazia sa vedem ca cele afirmate de seful administratiei locale nu sint exagerari: parcul de joaca din comuna Tazlau poate concura cu succes cu orice zona de distractie de acest gen din capitala judetului.
In proiect se afla amenajarea unei piete agro-industriale si a unui bazar, ajungindu-se in faza de eliberare a avizelor. „Zona va fi ingradita, acoperita, dotata cu tonete, alimentare cu apa curenta si cu grup sanitar. Nu am avut niciodata, in comuna, o asemenea zona comerciala si sintem siguri ca producatorii - care trec prin alte comune - ar veni si la noi“, a subliniat primarul Tazlaului.
|