Familie bagata �n spital de ciuperci
Patru membri ai familiei Gheorghe si Veronica Sava au ajuns la spital duminica seara, necesit�nd �ngrijiri medicale dupa ce au consumat ciuperci necomestibile. Parintii si cei doi copii - �n v�rsta de 13, respectiv 11 ani, au fost diagnosticati cu intoxicatie cu ciuperci, buretii incriminati fiind hribii.
Cu toate ca din m�ncarea de ciuperci s-a �nfruptat si al treilea copil, care avea aceleasi simptome cu ceilalti, el a refuzat transportul la unitatea sanitara, �n ciuda faptului ca echipajul Ambulantei a insistat �n acest sens. Cei cinci au m�ncat hribi culesi de capul familiei, pe care i-au fiert si apoi i-au preparat sub forma de m�ncarica.
Pacientii au venit la spital speriati de simptomele pe care le-au avut, la scurt timp dupa ce au consumat buretii - ameteli, dureri de cap si de burta, greturi, varsaturi, scaune diareice.
Cum starea copiilor era ceva mai critica, ei au fost internati la Pediatrie, beneficiind de �ngrijrea cadrelor medicale de la Reanimare. �nca de la internare, acestora le-au fost facute spalaturi gastrice si le-a fost administrat tratament perfuzabil de sustinere a functiilor hepatice si renale, pe parcursul �ntregii nopti. Potrivit precizarilor facute de catre doctorul Radu Smicala, seful sectiei Pediatrie, cu toate ca ieri starea copiilor se ameliorase, urma ca, �n dimineata aceasta, sa li se recolteze s�nge, �n vederea efectuarii analizelor.
Parintilor copiilor, care au ajuns la Seviciul Urgente Medicale, le-au fost facute spalaturi gastrice si le-a fost administrat tratament perfuzabil, acestia refuz�nd sa ram�na internati.
Conform precizarilor facute de cadrele medicale ale Spitalului Judetean Neamt, numarul victimelor ciupercilor a fost, anul acesta, foarte mic, dar se pare ca abia acum s-au umplut padurile de bureti.
Recomandari medicale
�n scopul prevenirii intoxicatiilor cu ciuperci, medicii recomanda ca acestea sa nu fie consumate dec�t daca au fost culese sau cumparate de la cunoscatori. De aceea, spun ei ca nu este indicat sa se cumpere ciuperci din piata, dec�t daca v�nzatorii au un certificat de calitate a acestora. Daca printre ciupercile culese gasim chiar o singura ciuperca toxica, trebuie aruncate toate, pentru ca s�nt contaminate. Este bine sa nu se culeaga ciupercile aparent bune, daca se afla �n vecinatatea ciupercilor necomestibile sau otravitoare, pentru ca pot fi contaminate prin apa de ploaie. �n cazul simptomelor intoxicatiilor cu ciuperci (dureri stomacale, greata, varsaturi, diaree cu crampe abdominale, ameteli), primul tratament care trebuie aplicat este provocarea de varsaturi si a purgatiei, pentru a fi �ndepartate resturile de ciuperci din tubul digestiv. Prezentarea c�t mai urgenta la medic este obligatorie, pentru a se aplica tratamentul adecvat.
Intoxicatiile pot fi provocate at�t de ciuperci necomestibile, c�t si de cele otravitoare. �n cazul ciupercilor necomestibile, simptomele bolii apar la c�teva ore dupa consum, iar �n cazul intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare, primele apar dupa 24-36 de ore. Pentru a se evita neplacerile, este bine ca ciupercile sa fie fierte �n doua-trei ape. Exista, de asemenea, c�teva metode empirice de a verifica daca s�nt sau nu otravitoare. Se introduce �n apa �n care au fost fierte ciupercile fie un catel de usturoi, fie un obiect din argint, ambele �nnegrindu-se �n cazul �n care acestea contin substante otravitoare. O alta metoda de verificare consta �n a taia piciorul ciupercii �nainte de fierbere, iar daca aceasta este otravitoare, zona taiata se �nnegreste.
|