CJ Neamt, solie de pace la Ministerul Mediului, pentru Parcul Ceahlau
• pe 14 septembrie ar trebui sa aiba loc primul termen al procesului in care ministerul cere rezilierea contractului de administrare a Parcului Ceahlau, incheiat cu administratia publica nemteana
Conducerea CJ Neamt a cerut Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, prin intermediul unei scrisori, sa retraga din instanta cererea de reziliere a contractului pe care il are incheiat, de administrare a Parcului National Ceahlau. In felul acesta, autoritatile nemtene vor sa rezolve pe cale amiabila o problema destul de importanta pentru judet. „Cererea de reziliere a contractului de administrare a Parcului National Ceahlau este o concesinta a unui control efectuat in 2005 de catre reprezentantii Ministerului Mediului. Atunci, au fost constatate deficiente, insa, de la data controlului si pina astazi, unele dintre ele au fost remediate. De aceea, am cerut in scris Ministerului Mediului sa renunte la actiunea demarata in instanta, prin care se solicita rezilierea contractului prin care ne ocupam de administrarea parcului. Pe data de 14 septembrie, va avea loc primul termen al procesului, iar Consiliul Judetean va solicita o aminare, pentru a avea timp sa discutam cu reprezentantii mediului si poate rezolvam problema pe cale amiabila. Poate vom reusi sa vorbim chiar cu ministrul Sulfina Barbu, pentru ca CJ Neamt doreste sa administreze in continuare parcul. Indiferent de cum se va solutiona aceasta actiune in instanta, proiectele pe care Consiliul Judetean si-a propus sa le realizeze in zona vor fi puse in practica. Vom identifica ce putem face pentru realizarea pirtiei de schi, instalatia de cablu si de zapada artificiala, in statiunea Durau. Vom actiona in asa fel incit sa obtinem avizele necesare de la Ministerul Mediului pentru toate aceste planuri, indiferent daca vom reusi sa pastram in administrare sau nu Parcul Ceahlau. Fac precizarea ca proprietar al acestui parc este Ministerul Mediului, deci, indiferent daca acel contract de administrare va ramine valabil sau nu, ministerul detine drepturile de proprietar“, a declarat Vlad Marcoci, presedintele Consiliului Judetean Neamt.
In Neamt, patru zone in care se poate schia
Guvernantii vor avea de aprobat, in perioada imediat urmatoare, un proiect de lege care cuprinde domeniile schiabile din tara. Din zona Neamtului, pe aceasta lista sint incluse localitatile Durau, Tarcau, Borca si Piatra Neamt. Conform acestui proiect de lege, suprafetele care se preteaza sporturilor de iarna vor trece in administrarea autoritatilor locale, fara acordarea de despagubiri. „In acest caz, vom putea obtine chiar proprietatea asupra respectivelor terenuri. Ca sa nu fie afectate proiectele pe care le vizam noi daca pierdem administrarea, mai exista si o alta solutie - sa facem o solicitare catre Guvern si sa cerem trecerea din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a judetului Neamt a suprafetelor de teren pe care urmeaza a fi amenajata pirtia. Acestea reprezinta foarte putin din suprafata pe care se intinde Masivul Ceahlau. Indiferent daca ne va fi sau nu lasata administrarea parcului, pirtia de schi are un alt statut si, din acest punct de vedere, activitatea pe care vrem sa o desfasuram in asociere cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei se va realiza in continuare. Mitropolia a comandat la Oficiul de Cadastru intabularea suprafetelor de teren pe care le are in Durau, pentru a vedea cu ce suprafata intra in asociere pentru realizarea pirtiei de schi, instalatiei de cablu si a celei de produs zapada artificiala. Consiliul Judetean va trebui sa analizeze posibilitatile asocierii cu Mitropolia“, a mai declarat presedintele Vlad Marcoci.
|