Bolile digestive fac ravagii
• zeci de nemteni au avut probleme, in ultima vreme, din cauza bolilor digestive • cei mai multi dintre acestia au suferit din cauza fructelor si legumelor nespalate, a mincarurilor usor alterate de caldura sau a bauturilor foarte reci Zeci de nemteni, copii si adulti, au ajuns la spital in ultima vreme, fiind diagnosticati cu boli digestive. Acestia aveau greturi, varsaturi, dureri abdominale, ameteli si scaune dese. Investigatiile medicale efectuate au aratat ca se alesesera fie cu indigestie, fie cu enterocolita, ori chiar cu boala diareica acuta. Adultii cu astfel de probleme au fost indrumati de catre medicii de familie la sectia Contagioase, iar copiii au ajuns la Pediatrie.
Cei mai multi dintre pacienti nu erau in stare grava, care sa necesite internare, motiv pentru care li s-a prescris tratament medicamentos pe care urmau sa si-l administreze la domiciliu. Au fost, insa, si citeva cazuri mai grave, care au ramas in spital pentru o atenta supraveghere medicala, deoarece pacientii erau foarte deshidratati. Acestora li s-a efectuat, cu precadere, tratament perfuzabil.
Potrivit precizarilor facute de catre cadrele medicale de la Contagioase, pacientii care au venit la spital cu astfel de probleme au recunoscut fie ca au mincat fructe si legume pe care nu le-au spalat, fie ca au consumat o mincare, desi, la un moment dat, au avut senzatia ca aceasta ar fi putin alterata din cauza caldurii. Unii dintre pacienti au consumat foarte multe bauturi reci, racoritoare de calitate indoielnica, provenite de la dozator, inghetata sau produse tip fast-food. Au fost, insa, si numeroase persoane care au declarat ca, nemaisuportind caldura, s-au imbaiat in balti suspecte din punct de vedere al curateniei.
Cele mai multe dintre cazurile grave s-au inregistrat in rindul copiilor care, pentru a primi tratamentul adecvat, au fost internati la Pediatrie.
Avind in vedere ca in sezonul cald frecventa bolilor digestive creste, nefiind exclusa chiar aparitia toxiinfectiilor alimentare, medicii fac citeva recomandari, in scopul prevenirii aparitiei acestora.
Una dintre regulile de baza care trebuie respectate este spalarea miinilor cu apa si sapun inaintea prepararii alimentelor, inainte de fiecare masa si dupa folosirea toaletei. De asemenea, se recomanda spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor, evitarea consumarii alimentelor vindute pe strada (inghetata, prajituri, produse de patiserie, mici, hot-dog, hamburgheri). Un aspect care nu trebuie neglijat este acela de a utiliza doar apa potabila pentru baut, pentru spalarea fructelor si legumelor, dar si pentru spalarea recipientelor in care se pastreaza alimentele, ori a suprafetelor destinate prepararii acestora.
|