Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sturdza, invins de o lege de peste 60 de ani

• pierderea celor peste 10.000 de hectare, de catre mostenitorii familiei Sturdza, are la baza Legea 187/1945 • judecatorul a stabilit ca din cele 27.143 de hectare solicitate, 10.700 au fost expropiate • actele de expropiere nu au fost anulate de nici o instanta, drept pentru care judecatorul a fost de parere ca ele isi produc in continuare efectul • perdantii pot face recurs in termen de 15 zile de la pronuntare

Decizia instantei bicajene, care i-a taiat de la portie pe mostenitorii familiei Sturdza cu peste 10.000 de hectare de padure, are la baza o lege veche de peste 60 de ani. Este vorba de Legea 187/1945 care a dus la expropierea a 10.700 de hectare de padure din cele 27.143 pe care le avea in proprietate familia Sturdza la acea vreme. Judecatorul a constatat ca acest act de expropiere nu a fost revocat de nici o instanta, drept pentru care isi produce in continuare efectele. Expropierea, a considerat judecatorul, nu a fost abuziva intrucit regimul comunist a fost instaurat la data de 30 decembrie 1947. Mai mult, instanta a stabilit ca alte 2.052 de hectare de padure, solicitate de mostenitorii printului, se afla pe raza judetului Harghita. Sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile. Prin sentinta civila 823/16 august 2006, instanta a hotarit: „Admite in parte plingerea formulata de petenta Directia Silvica Piatra Neamt, in contradioctoriu cu intimata Comisia Judeteana Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si cu intervenientii Elena Sturdza, Mihai Sturdza, (...) Margareta Sturdza, Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza si Eric Sturdza. Anuleaza in parte hotarirea nr. 4773 din data de 15 mai 2005 a Comisiei Judetene Neamt pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si constata ca intervenientii sint indreptatiti la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata totala de 16.436 teren cu vegetatie forestiera situat pe raza judetului Neamt. Respinge cererea de intervenient ca nefondata. Ia act ca nu au fost solicitate cheltuieli de judecata. Hotarirea nu este intemeiata intrucit nu s-a tinut cont de faptul ca in urma aplicarii Legii 187/1945, din suprafata totala de 27.143 hectare, a fost expropiata o suprafata de 10.700 hectare, dupa cum reiese din actele administrative de expropiere care nu au fost revocate sau anulate de o instanta, astfel ca isi produc in continuare efectele. Expropierea nu a fost abuziva, intrucit in opinia ei, regimul comunist a fost instaurat la data de 30 decembrie 1947, astfel ca eventualele deposedari abuzive ar fi putut fi realizate numai dupa acea data. De asemenea, nu s-a tinut cont de faptul ca o parte din terenul susmentionat, respectiv suprafata de 2052 hectare, este situat pe raza judetului Harghita, dupa cum reiese din nota privind cererea mostenitorilor defunctului Mihai D. Sturdza de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unor terenuri cu vegetatie forestiera intocmit de Oficiul de cadastru Neamt“.
Asa stind lucrurile, mostenitorii familiei Sturdza, in cazul in care sint nemultumiti, pot sa atace hotarirea cu recurs.
Pina atunci, reamintim ca, in primavara acestui an, Comisia Judeteana de Fond Funciar a aprobat, pentru a fi retrocedata familiei princiare, suprafata de 26.100 de hectare de padure. Cei care s-au opus au fost reprezentantii Directiei Silvice Neamt, care au sustinut ca exproprierile facute dupa anul 1945, din fosta proprietate a familiei Sturdza, de peste 10.000 de hectare, nu au fost contestate, iar, astfel, solicitantii ar trebui sa primeasca doar 16.436 de hectare. Cele aproape 10.000 de hectare scoase din calcul de Directie Silvica au fost date cetatenilor de pe Valea Muntelui.

Articol afisat de 2757 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, I. ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de gondolf la data 25.08.2006 00:54
Se mai indoieste cineva de "buna credinta"..
De fapt ce si-au zis ? Hai sa traga si ei un tun cit se mai poate ; dar din pacate vina cea mai mare o poarta coruptii si lingaii din Comisia Judeteana Neamt....De parca n-ar fi fost alesi sa reprezinte interesele cetatenilor judetului Neamt.Felicitari judecatorilor bicajeni care si-au facut meseria.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective