Apartamente cu credit ipotecar pentru pietreni
• terenul pe care vor fi construite apartamentele este pus la dispozitie de Primaria Piatra Neamt • asigurarea utilitatilor in cele cinci imobile se va face pe bani de la bugetul local • primarul Gheorghe Stefan a precizat ca proiectul ANL este unul ambitios si spera ca, in viitor, sa fie cit mai multe astfel de cladiri in Piatra Neamt 60 de familii din Piatra Neamt au sansa de a-si alege apartamente construite de Agentia Nationala pentru Locuinte cu credit ipotecar, in care sa se mute in circa doi ani. Ieri, la Piatra Neamt, a fost lansat programul ANL de construire de apartamente cu credit ipotecar. „In Piatra Neamt, vor fi construite 60 de apartamente cu doua, trei si patru camere, pe teren pus la dispozitie de Primaria Piatra Neamt si cu credit ipotecar. Cei interesati de o astfel de locuinta trebuie sa se adreseze uneia din cinci banci - BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania si Piraeus Bank, pentru a se stabili daca sint solvabili sau nu. De joi, 24 august, pietrenii interesati de a obtine o locuinta in acest sistem pot sa se adreseze reprezentantilor biroului ANL din Piatra Neamt, care functioneaza in cladirea in care sint Apa Serv si Aqua Calor. Vom construi cinci blocuri pe strada Nufarului si vom face ceva diferit de ce s-a construit, pina acum, in Piatra Neamt“, a declarat Claudia Georgescu, directorul general al ANL. Primarul Gheorghe Stefan a precizat ca proiectul ANL este unul ambitios si spera ca, in viitor, sa fie cit mai multe astfel de cladiri in Piatra Neamt, motiv pentru care se urmareste gasirea cit mai multor suprafete libere, pe care sa se poata construi. Cornelia Tudorancea, reprezentantul biroului ANL in Piatra Neamt, a precizat ca blocurile vor avea doua etaje plus mansarda si fiecare imobil va avea cite 12 locuinte. Asigurarea utilitatilor in cele cinci imobile se va face pe bani de la bugetul local, iar cheltuielile cu bransamentele se vor face cu bani din buzunarul locatarilor. Terenul va fi impartit tuturor locatarilor in cota indiviza sau va fi atribuit prin concesiune sau inchiriere, iar detinatorii apartamentelor vor plati o redeventa sau chirie, a carei valoare va fi stabilita in sedinta de Consiliu Local.
Pentru a intra in circuitul pentru obtinerea unei locuinte, pietrenii interesati trebuie sa cumpere un plic-adeverinta ANL, cu care sa se prezinte la banca aleasa. De acolo, vor primi un certificat de eligibilitate, care reprezinta dovada ca solicitantul poate accesa un credit ipotecar. Conditia este ca acela care va fi prins in lista beneficiarilor sa achite un avans de 25% din valoarea locuintei.
Conform rezultatului licitatiei, cele cinci blocuri vor fi realizate de TLSIT sau Moldocor. Primarul Stefan a mai precizat ca Legea 215 modificata permite ca, dupa terminarea constructiilor, terenul de sub ele sa fie cumparat prin negociere directa, in urma unei expertize. Cel putin teoretic, realizarea celor 60 de apartamente ar trebui sa dureze doi ani, timp in care pretul stabilit, deja, pentru fiecare locuinta va ramine nemodificat. Conform unei ordonante, ale carei norme metodologice nu au aparut, inca, pietrenii care vor primi o locuinta - care sint casatoriti, au sub 35 de ani si nu au mai avut alta casa - vor beneficia de o subventie de 20% din valoarea locuintei. In cazul in care numarul solicitarilor va depasi oferta, ANL va trebui sa realizeze o selectie a cererilor pe baza de punctaj. Vor fi avantajati tinerii casatoriti, care nu au implinit 35 de ani si nu au mai avut vreo locuinta. Puncte mai multe vor atrage familiile tinere cu copii. Pina la finele lui septembrie, pietrenii interesati trebuie sa detina adeverinta de solvabilitate de la banca.
Preturile apartamentelor
Cele cinci blocuri vor fi realizate in doua moduri diferite, motiv pentru care apartamente cu acelasi numar de camere vor avea suprafete si preturi inegale. Apartamentele din blocurile tip A, cu doua camere, situate la parter, vor avea 68,4 metri patrati si vor costa 44.057 de euro, cele cu trei camere - 89 metri patrati - 53.928 de euro, iar cele cu 4 camere - 102 metri patrati - 64.600 de euro. La etajul I - 2 camere - 68 metri patrati - vor costa 53.380 de euro, cu trei camere - 89 metri patrati - 55.559 de euro, iar cu 4 camere - 102 metri patrati - 66.557 de euro. La etajul 3, apartamentele cu 2 camere - 68 metri patrati, vor costa 44.946 de euro, cele cu 3 camere - 89 metri patrati - 55.013 euro, iar cu 4 camere - 102 metri patrati - 65.905 euro.
Apartamentele din blocurile tip B, parter, cu doua camere - 69 metri patrati - vor costa 45.647 de euro, cu 3 camere - 88 metri patrati - 53.168 euro, iar cu 4 camere, 102 metri patrati - 63.168 de euro. La etajul I, un apartament cu 2 camere - 69 metri patrati - 47.027 de euro, cu 3 camere - 88 metri patrati - 54.790 de euro iar cu 3 camere - 102 metri patrati - 65.082 de euro. La etajul II, apartamentele cu 2 camere vor avea o suprafata de 69 metri patrati - 46.568 de euro, cu 3 camere - 88 metri patrati - 54.253 de euro, iar cu 4 camere - 102 metri patrati - 64.445 de euro. Pentru primirea unei boxe, locatarii mai trebuie sa plateasca intre 5.000 si 12.000 de euro. Un duplex, cu o suprafata de 117,6 metri patrati, va costa 71.205 euro.
|