Produsele ecologice cam lipsesc de pe piata nemteana
Produsele cu adevarat ecologice reprezinta o raritate pe piata nemteana. Aceasta este concluzia inspectorilor din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt, care au efectuat, recent, un control in supermarket-urile din Piatra Neamt, Roman si Tirgu Neamt. Controlul a avut drept scop verificarea calitatii, a modului de comercializare si etichetare a produselor agroalimentare ecologice. Cu acest prilej, au fost verificati noua agenti economici la care s-au identificat produse agroalimentare cu mentiunea „Bio“ sau „ecologic“. Inspectorii OJPC au constatat, cu acest prilej, ca in judet nu exista asemenea producatori, care sa fie inregistrati la compartimentul de resort din cadrul Ministerului Agriculturii. Produsele ecologice prezente pe piata nemteana sint untul si brinza „emmental“ produse de catre SC Dorna Lactate, piureurile din fructe si legume simple si cu adaosuri si sucurile de fructe, importate din Austria si Ungaria, tartinele din orez importate din Italia, uleiul de porumb, produs de SC Man Ro Satu Mare, si fulgi de cereale simple sau in amestec cu fructe preambalate produse de Pentacom Braila.
Abaterile constatate de catre inspectorii OJPC au vizat modul de informare a consumatorilor care, pe ici, pe colo, are scapari. Astfel, lactatele ecologice „La Dorna“ si piureurile de legume, fructe simple si cu adaosuri de carne sau cereale nu au mentionata, in denumirea produsului, metoda de productie ecologica utilizata, iar in ceea ce priveste conditiile de pastrare, nu exista mentiunea referitoare la interzicerea depozitarii in acelasi spatiu a produselor ecologice si de alt tip. Celelalte produse gasite in comert, care poarta sigla „Bio“ sau „Agricultura Ecologica“, nu au inscrisa metoda de productie ecologica si organismul de certificare, iar la conditile de pastrare nu se specifica faptul ca nu trebuie depozitate in acelasi spatiu cu alte alimentare.
S-a mai constatat ca loturile de produse ecologice existente la comercializare, inainte de 11 iulie, nu aveau aplicata sigla „ae“ specifica acestora.
La nici o unitate de comercializare, din cele verificate, nu era amenajat spatiu separat pentru depozitarea acestui tip de produse, ele fiind expuse impreuna cu cele traditionale. Consumatorii nu aveau posibilitatea de a identifica aceste produse ecologice, deoarece nu exista o afisare speciala, care sa le semnaleze existenta.
Ca urmare a neregulilor constate, a fost aplicata o amenda in valoare de 2 milioane de lei.
|