Proiectul „Un multumesc sanatos bunicilor“, apreciat de beneficiari
• 544 de virstnici din sase comune si de la Caminul de Batrini din Piatra Neamt au beneficiat, gratuit, de analize de laborator Proiectul „Un multumesc sanatos bunicilor“, desfasurat in cursul saptaminii trecute, la initiativa conducerii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Neamt, a avut mare succes in rindul virstnicilor, categorie de populatie asigurata careia i s-a si adresat. Astfel, in saptamina 14-20 august, 544 de persoane din comunele Tupilati, Farcasa, Zanesti, Grumazesti, Dragomiresti, Bira, precum si locatarii Caminului de Batrini din Piatra Neamt au beneficiat, gratuit, de un set de analize de laborator. Timp de o saptamina, reprezentantii CAS Neamt au fost in dialog cu virstnicii din judet, au asculta pasurile pensionarilor pe teme de sanatate, le-au facut cunoscute drepturile si indatoririle de asigurat.
In fiecare dintre localitatile rurale unde s-a deplasat echipa CAS, insotita de cadrele medicale, a mers la persoane care de ani de zile sint imobilizate la pat si, ca atare, nu au putut fi investigate medical. Multi dintre pensionari s-au plins ca de ani de zile nu au fost consultati de un medic specialist si nici nu si-au facut analizele, pentru ca se zbat intr-o saracie lucie si nu au bani ca sa ajunga la oras, si cu atit mai putin ca sa plateasca o consultatie sau chiar sa dea spaga.
Locuitorii din cele sase localitati rurale au solicitat conducerii CAS sprijin in ceea ce priveste infiintarea unor farmacii sau puncte farmaceutice in comunele lor. Jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt, a luat legatura cu farmacistii nemtenii si a obtinut din partea acestora promisiunea ca vor lua in calcul infiintarea unor puncte farmaceutie in respectivele comune. Un alt neajuns semnalat de asiguratii din cele sase comune a fost lipsa cabinetelor stomatologice, precum si aceea a unor medici specialisti.
Cei mai norocosi s-au dovedit a fi locuitorii din Tupilati, care au intrat in atentia monseniorului Alois Fechet, presedintele Societatii Medicale Civile „Speranta Bolnavilor“ din Barticesti. Acesta a promis ca, incepind din toamna, de doua ori pe luna va aduce la dispensarul din Tupilati un cardiolog, un internist si un radiolog care vor oferi consultatii de specialitate. Aceasta societate medicala va acorda si servicii farmaceutice locuitorilor de aici. Cei din Grumazesti au solicitat un al treilea medic de familie care sa isi desfasoare activitatea la dispensarul din comuna. Locuitorii din Zanesti vor beneficia de un punct de recoltare singe, in scopul efectuarii analizelor. Acesta va fi deschis de catre Laboratorul „Liamed“ din Roznov.
„Virstnicii au fost foarte receptivi si au fost prezenti in numar mare la intilnirea cu noi. Discutiile cu ei au scos la iveala destule aspecte importante despre relatia lor cu medicul de familie. Multi dintre ei nu stiau ca au dreptul, o data pe an, la efectuarea examenul de bilant, nu cunosteau multe dintre drepturile pe care le au in calitate de a asigurati. Intilnirea a fost benefica si pentru dumnealor, dar si pentru noi, si tocmai de aceea vom continua acest tip de campanii pentru sanatatea nemtenilor“, a precizat Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt.
|