Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Otravuri in piine

• inspectorii OJPC Neamt au depistat, la un magazin din Bicaz, piine alba si neagra infectata cu bacillus mesentericus, care provoaca produsului „boala intinderii“ • mai exact, piinea infectata este lipicioasa, se intinde si miroase urit • a mai fost scoasa din consum piine cu suprafata arsa sau cruda in interior, cu miez neelastic, urit mirositor si cu gust neplacut •

s-a mai gasit piine neambalata veche sau piine preambalata care nu avea greutatea neta declarata

Piinea pe care nemtenii o gasesc pe piata lasa de dorit din punct de vedere al calitatii si, mai mult decit atit, in anumite situatii poate reprezenta un pericol pentru sanatatea acestora. Un control efectuat, recent, de catre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt in 35 de unitati de comercializare a produselor de panificatie din judet, a scos la iveala nereguli mai mult sau mai putin grave la 25 dintre acestea. Cele mai grave dintre abateri au fost constatate la sase dintre unitati, care comercializau piine cu importante modificari organoleptice. La magazinul din Bicaz al SC „Panmont“ Piatra Neamt, inspectorii OJPC au gasit piine alba si neagra, de productie proprie, care prezenta riscuri majore pentru sanatatea consumatorilor, fiind infectata cu „bacillus mesentericus“. Acesta este un germene care provine din sol, din cauza caruia piinea capata asa-zisa boala a intinderii - miezul este lipicios, se intinde sub forma de filamente si are un miros urit. Potrivit precizarilor facute de catre doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicina Preventiva Neamt, riscul ca un consumator sa se imbolnaveasa este minor, intrucit din cauza mirosului urit al produsului oricine sesizeaza ca este ceva in neregula si refuza sa manince o astfel de piine.
Cu toate acestea, inspectorii OJPC au retras din consum acea piine si au impus masuri de dezinfectare a sectiei de productie si a magazinului.
La cel al SC Lido Com din Alexandru cel Bun, situat in Piata Bistrita, se afla la vinzare piine insuficient crescuta, cu arsuri si asperitati la suprafata, cu miez neelastic, umed, cleios la masticatie, cu miros si gust neplacut. Si in acest caz, inspectorii au dispus scoaterea din consum a produsului. Aceeasi masura a fot luata si in cazul piinii produse de SC Doris Comtex din Cordun, care pusese in vinzare piine alba neomogena, deformata, insuficient coapta.
Alte nereguli constate de catre inspectorii OJPC au fost cele referitoare la punerea in vinzare a piinii neambalate care, avind mai bine de 24 de ore de la producere, se invechise, sau a piinii preambalate care nu avea masa neta specifica.
La toate sortimentele de piine preambalata verificate, in lista ingredientilor aparea sare si nu sare iodata.
La trei unitati de desfacere s-a constatat nerespectarea normelor de expunere si depozitare a piinii albe neambalate - piinea era expusa in spatiu deschis, sub actiunea directa a razelor soarelui, dar, mai mult decit atit, era depozitata in conditii insalubre, neasigurindu-se protectie sanitara produsului.
Inspectorii OJPC au mai sesizat nereguli in ceea ce priveste informarea consumatorilor cu privire la masa nominala efectiva a produsului, nemarcarea datei de fabricatie, inscrierea gresita a denumirii, neafisarea denumirii furnizorului sau a pretului de vinzare exprimat in lei pe kilogram.
Urmare a abaterilor constatate, inspectorii OJPC au dispus oprirea de la comercializare a 130 de kilograme produse de panificatie, in valoare de 2,7 milioane de lei, oprirea temporara a comercializarii a 688 kilograme produse, in valoare de 13,7 milioane de lei. Au fost aplicate opt avertismente si 17 amenzi in valoare totala de 42 milioane de lei.

Articol afisat de 1880 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective