Decizie a Camerei Notarilor contestata
• notarul Ana Ionita a fost suspendat din functie pe motiv de... neplata a unor contributii profesionale catre forul tutelar de la Bacau • notarul pietrean sustine ca actiunea a fost pripita, intrucit si-a platit darile catre organizatia profesionala si ca suspendarea nu are temei • Conform unui comunicat al Camerei Notarilor Publici Bacau un notar a fost suspendat din exercitiul functiunii. Se spune prin ordin al ministrului justitiei, dar acest lucru este contestat de notarul pietrean. Concret, pe data de 14 iulie 2006, Ministerul de Justitie a emis ordinul 1749/ C/ 14.07.2006 prin care a decis suspendarea din functie a notarului public Ana Ionita din Piatra Neamt, in temeiul articolului 24 din Legea notarilor publici si a activitatii. „Precizam ca, in perioada suspendarii, notarul public Ionita Ana nu poate indeplini nici una din atributiile notariale date in competenta notarilor publici, sub sanctiunea nulitatii absolute. Incetarea suspendarii va fi adusa la cunostinta publicului“, se arata intr-un comunicat al Camerei Notarilor Publici Bacau, organism profesional ce monitorizeaza activitatea notarilor si care avea obligatia anuntarii suspendarii. In ordinul de suspendare nu se preciza motivul pentru care s-a luat aceasta decizie, dar atit de la Camera Notarilor, cit si de la notarul suspendat am aflat ca motivul au fost banii. Adica nu o problema care sa fi adus atingere activitatii profesionale. Ana Ionita a fost acuzata de forul profesional ca nu si-a achitat obligatiile aferente perioadei 1 ianuarie-31 mai 2005 si nici penalitatile de rigoare. Pe intelesul tuturor, pina la sfirsitul anului 2004, notarii erau nevoiti sa plateasca 5% din venitul brut realizat din incasari, fara sa existe, in acest sens, o prevedere clara in Codul Fiscal. La inceputul anului 2005, odata cu aparitia unor modificari ale Codului Fiscal, a aparut un articol prin care era specificata valoarea cotizatiei profesionale deductibile la 2% din veniturile brute incasate in urma activitatii lor. In schimb, Uniunea Notarilor a decis sa ceara in continuare cota de 5% din veniturile brute, desi Codul Fiscal prevedea alt procent. Multi notari s-au conformat, dar altii au preferat sa achite cele doua procente prevazute in Codul Fiscal.
„Ordinul de suspendare trebuie anulat“
Asa s-a intimplat si cu Ana Ionita care, pe perioada primelor 5 luni ale anului trecut, a achitat doua procente, in locul celor 5 cerute de Uniunea Notarilor. „Mi s-a parut normal sa respect Codul Fiscal si am preferat plata celor doua procente care mai sint si deductibile fiscal. Totusi, dupa citeva luni, m-am trezit somata de Uniunea Notarilor sa platesc diferenta de cele 3 procente si mi-au impus si penalitatile de rigoare. De fapt, acest lucru a stat la baza suspendarii mele din exercitiul functiunii. Eu am contestat ordinul ministrului justitiei si atit timp cit pe rolul instantei exista un litigiu, nu trebuia pus in aplicare. Consider ca Uniunea Notarilor din Bacau s-a grabit sa publice acel anunt mai ales ca, pe data de 21 iulie, printr-un ordin de plata, eu am achitat diferenta ceruta pentru cele 5 luni din anul precedent. In aceste conditii, ordinul de suspendare trebuie anulat si astept ca acest lucru sa se faca rapid. Pe de alta parte, toate aceste sicane, pentru ca altfel nu le pot numi, mi se trag de la unele dezvaluiri pe care le-am facut in presa despre presedintele Camerei Notarilor Bacau, Alexandru Casapu, despre felul in care a ajuns dumnealui notar si mai ales despre activitatile avute de acesta inainte de 1989. Eu am cerut anularea ordinului ministrului justitiei si am decis si contestarea penalitatilor aplicate, iar pentru faptul ca Uniunea s-a pripit si a publicat ordinul de suspendare in mod rautacios si razbunator, imi rezerv dreptul de a-i actiona in judecata pentru faptul ca mi-au stricat imaginea“, a precizat notarul public Ana Ionita.
„Nu este vorba nici de rea credinta si nici de razbunare“
Reprezentantul Camerei Notarilor Publici Bacau sustine ca nu a facut decit sa publice un ordin al ministrului care este executoriu si nu are nici o legatura cu contestarea sa in instanta. „Suspendarea doamnei Ionita a fost decisa de Ministerul Justitiei si este un ordin executoriu, pina la plata debitelor. Daca datoriile si penalitatile se achita, ordinul va fi suspendat si totul va intra in normal. Legea obliga notarii publici sa-si plateasca contributiile profesionale iar daca acestea nu sint platite pe un termen mai mare, este firesc sa se aplice niste penalitati. De aceea, s-a ajuns la ordinul de suspendare care va fi retras imediat dupa plata datoriilor. Doamna Ionita, deocamdata, a platit doar diferenta de bani reprezentind cele trei procente neplatite de anul trecut, dar nu si penalitatile de rigoare. Nu este vorba nici de rea credinta si nici de razbunare. Eu am avut relatii foarte bune cu doamna in cauza, la fel ca si cu toti ceilalti colegi ai mei notari. Mi se par absurde astfel de acuzatii“, a precizat notarul Alexandru Casapu, presedintele Uniunii Notarilor Publici Bacau. Totusi, consideram ca o problema pur administrativa a Camerei Norarilor trebuia sa fie rezolvata in „familie“.
|